Τα ευλογημένα στυλό της Αγίας Νάπας και οι διαφημίσεις σαμπουάν των 90's

«Ο Ιερός Ναός Παναγίας Αγίας Νάπας θα ψάλλει ειδική παράκληση για μαθητές και φοιτητές το Σάββατο 22 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. Σε όλους θα δοθεί ευλογία - στυλό της Παναγίας για την επιτυχία στις εξετάσεις». 


Article featured image
Article featured image

Το βλέπω να κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα εδώ και κάτι μέρες και αναρωτιέμαι από πού να το πιάσω κι όλο κοντεύω και όλο μου φεύγει.

Σκέφτομαι αρχικά πως πρόκειται για τρολ αφού τέτοια είδηση έπαιξε πριν χρόνια στην Ελλάδα με τα εν λόγω θαυματουργά στυλό [γιαλλόου μας πέννες] και αναρωτιέμαι αν πρόκειται για πλάκα.

Στην πλάκα κολλάει μία μικρή αναφορά στην πιο boring δεκαετία που βίωσε η ανθρωπότητα και πρόκειται βέβαια για τα ένδοξα 90’s. Boring από πολλές απόψεις για εμάς που την φάγαμε με το κουτάλι. Αν καταπιαστούμε με το εμπορικό της κομμάτι -αφού μιλάμε για την οικονομία στο pick της- και εστιάσουμε στον χώρο της διαφήμισης, θα δούμε πως απ’ τα αντιφεμινιστικά διαφημιστικά μηνύματα των 60's, περάσαμε στον φουλ ερωτισμό των 80's και έπειτα στις "θαυματουργές" συνταγές των 90's.

Χαρακτηριστικές στιγμές ήταν οι διαφημίσεις σαμπουάν, αυτών που υπόσχονταν να κάνουν με ένα και μόνο λούσιμο τα μαλλιά σου να λαμποκοπούν, κάτι ροφήματα-μούφες που σου έδιναν ενέργεια και καλά αν τα έπινες, διαφημίσεις τσιγάρων που θα έκαναν τις γκόμενες να σε ποθούν σαν τρελές επειδή πουφουρίζεις τον καπνό τους.

Η… διαφήμιση σχετικά με τα στυλό της παναγίας αυτό μου θύμισε. Μία -ξεπερασμένη- διαφημιστική καμπάνια που κάνει branding… την Παναγία.

Τώρα θα μου πεις, «H Παναγία θέλει branding;» και θα σου απαντήσω «Ο Τίμιος Σταυρός και τα ευλογημένα σουβενίρ από τους Αγίους Τόπους θέλουν, η Παναγιά τι είναι και να μην θέλει;».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν εμπίπτει στα ποιμαντικά καθήκοντα η διάθεση ευλογημένων στυλό.

Ούτε επιθυμούμε να κριτικάρουμε τον μαθητή/φοιτητή που περνά τις νύχτες του παρακολουθώντας Survivor και τα πρωινά του στρογγυλοκάθεται στο café αντί να διαβάζει κι ύστερα πάει και παίρνει τον ευλογημένο στυλό και περιμένει να περάσει στην Πάντειο.

Αλλά, εάν και εφόσον, το εν λόγω μήνυμα δεν είναι τρολ -ακόμα αδυνατούμε να το πιστέψουμε- θεωρούμε πως τρολάρει ασύλληπτα την οποία ευσέβεια και ευλάβεια διακατέχει αυτό τον λαό.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ