Η Κύπρια που έμαθε την Ευρώπη να τρώει Proper Corn

«Ο πατέρας μου ήταν κακός μάγειρας, αλλά ένα πράγμα που ήξερε να φτιάχνει πολύ καλά ήταν τα pop corn». Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που διάβασα πάνω στη συσκευασία των Proper Corn που μου έδωσε η Κασσάνδρα Σταύρου στη συνάντησή μας για να τα δοκιμάσω.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι αυτή η προσωπική σφραγίδα, η λεπτομέρεια που κάνει τη βασική διαφορά στο προϊόν της, πέρα φυσικά από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό και τις ιδιαίτερες γεύσεις.

«Θεωρώ πως όταν έχει να κάνει με φαγητό, πρέπει να έχεις πρόσωπο, να μην είσαι ακόμη μια απρόσωπη εταιρεία που προσφέρει ένα προϊόν στην αγορά. Πίσω από αυτή την εταιρεία δουλεύουν αληθινοί άνθρωποι με συναισθήματα και έγνοιες, και αυτό θέλουμε να καταγράφεται στο προϊόν μας, όσο γίνεται».


Δεν θα έρθει ποτέ η κατάλληλη στιγμή που περιμένεις, ούτε το σωστό timing, πρέπει όλα αυτά να τα δημιουργήσεις μόνος σου.


Η αρχή έγινε το 2009 όταν η Κασσάνδρα αποφάσισε πως η δουλειά που έκανε στη διαφημιστική δεν την εξέφραζε και το πτυχίο της νομικής δεν μοιάζει να είναι γραφτό να αξιοποιηθεί. «Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση. Κατά καιρούς είχα πολλές ιδέες, αλλά καμιά από αυτές δεν έμοιαζε να είναι υλοποιήσιμη, μέχρι πριν από 7 χρόνια που μέσω μιας προσωπικής ανάγκης μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω pop corn, ως ένα υγιεινό σνακ, που θα μου πρόσφερε γεύση, εμφάνιση και ποιότητα».

Όπως χαρακτηριστικά λέει η Κασσάνδρα, όταν ανακοίνωσε στη μητέρα της την απόφαση που είχε πάρει, αυτή της θύμισε πως το τελευταίο δώρο που της είχε κάνει ο πατέρας της πριν πεθάνει ήταν μια μηχανή για popcorn. «Τότε ήταν που έδεσαν όλα, ένιωθα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το κάνω, αλλά όταν μου θύμισε η μητέρα μου το περιστατικό, ήταν σαν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ για να υλοποιήσω όλο αυτό που είχα στο μυαλό μου. Έτσι παραιτήθηκα από τη θέση μου στη διαφημιστική εταιρεία και ξεκίνησα να κυνηγάω το όνειρο μου».

 



Δεν φοβήθηκες το ρίσκο;

Ναι το φοβήθηκα, αλλά στην τελική αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ. Πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου να δοκιμάσει. Αν είσαι αποφασισμένος ότι θέλεις να ξεκινήσεις μια δική σου επιχείρηση, πρέπει να είσαι έτοιμος να πάρεις ρίσκα. Δεν θα έρθει ποτέ η κατάλληλη στιγμή που περιμένεις, ούτε το σωστό timing, πρέπει όλα αυτά να τα δημιουργήσεις μόνος σου. Ξόδεψα σχεδόν δύο χρόνια μέχρι να νιώσω έτοιμη να προωθήσω το προϊόν στην αγορά και αυτό είναι μεγάλο διάστημα. Και έκανα πολλές θυσίες για να το πετύχω. Επέστρεψα πίσω στο πατρικό μου, άρχισα να δουλεύω σε pubs και μπαρ και να έχω κάποιο εισόδημα και καθημερινά δοκίμαζα συνδυασμούς γεύσεων και τρόπους για να φτιάξω κάτι υγιεινό, νόστιμο και εμφανίσιμο.

 

Πόσους συνδυασμούς δοκίμασες μέχρι να καταλήξεις στις συγκεκριμένες γεύσεις;  

Πάνω από 100, δοκίμασα τα πάντα. Η οικογένεια και οι φίλοι μου εκείνη την περίοδο είχαν βαρεθεί να δοκιμάζουν popcorn. Τους «ανάγκαζα» συνεχώς να δοκιμάζουν τις καινούργιες μου συνταγές. Αλλά είναι σημαντικό να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα. 


Ζούμε σε ένα κόσμο που όλοι πλέον έχουν εμμονή με την αισθητική και την εικόνα. Πρέπει να παρουσιάζεις κάτι όμορφο και ελκυστικό για να ξεχωρίσεις, όχι απλά να πουλήσεις, αλλά να αφήσεις το δικό σου στίγμα.


Εκτός από τις γεύσεις όμως, δοκίμασες και μια καινούργια τεχνική μαγειρέματος για να τα κάνεις πιο υγιεινά.

Αυτός ήταν ο βασικός μου στόχος. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην αγορά που να μπορούσε να «κολλήσει» τις διάφορες αυτές γεύσεις και συστατικά στο popcorn έτσι όπως το φανταζόμουν. Έτσι σκέφτηκα να αγοράσω έναν αναδευτήρα τσιμέντου τον οποίο επένδυσα με ανοξείδωτο ατσάλι. Εκεί μέσα έβαζα την πούδρα από τα μπαχαρικά που έφτιαχνα και τα ανακάτευα, ρίχνοντας πάνω τους ελαιόλαδο υπό μορφή σπρέι. Έπειτα τα έψηνα, μέχρι που κατάφερα να τελειοποιήσω το αποτέλεσμα και να δημιουργήσω τα πρώτα δείγματα. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα για εμένα, αφού συνειδητοποίησα πώς δεν πρέπει να περιμένεις για την τέλεια λύση. Πρέπει να δοκιμάζεις μέχρι να βρεις αυτό που σε ικανοποιεί.

 

Ακόμα ένα στοιχείο που ξεχωρίζει κανείς στα Proper Corn, είναι οι funky και ιδιαίτερες συσκευασίες. Η αισθητική της συσκευασίας ενός προϊόντος, παίζει ρόλο στην επιτυχία του;

Τεράστιο! Σαφώς η ποιότητα του προϊόντος είναι πρώτη στη λίστα, αλλά η εμφάνιση είναι το πρώτο πράγμα που θα ελκύσει τον καταναλωτή για να αγοράσει και να δοκιμάσει. Ζούμε σε ένα κόσμο που όλοι πλέον έχουν εμμονή με την αισθητική και την εικόνα. Πρέπει να παρουσιάζεις κάτι όμορφο και ελκυστικό για να ξεχωρίσεις, όχι απλά να πουλήσεις, αλλά να αφήσεις το δικό σου στίγμα Είμαι ένα πολύ δημιουργικό άτομο, που παθιάζομαι πολύ από τη μόδα την τέχνη και το σχέδιο. Στοιχεία τα οποία συνδύασα στη δημιουργία των συσκευασιών μου, παίζοντας πολύ με το χρώμα και το σχέδιο. Όλα είναι σχεδιασμένα από εμάς και όλα είναι ξεχωριστά.

 



Πάνω στις συσκευασίες σας αναγράφεται επίσης η φράση «Done Properly», τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το Done Properly για εμάς είναι κάτι σαν την ηθική της εταιρείας μας, η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζουμε όλα όσα κάνουμε. Για εμάς το «Done Properly» σημαίνει να είσαι ανθρώπινος, να είσαι οικείος και παράλληλα δημιουργικός.

 

Είναι σημαντικό για εσάς το να είστε ανθρώπινοι;

Πολύ σημαντικό, αφού νιώθουμε πως ο κόσμος το έχει μεγάλη ανάγκη σήμερα που όλοι τον αντιμετωπίζουν ως μια βάση δεδομένων.

 

Πως καταφέρατε να πείσετε την αγορά να «αγοράσει» το προϊόν σας;

Κάναμε έρευνα για πολύ καιρό πριν, και καταλήξαμε πως το πιο σημαντικό ήταν να διαθέσουμε τα Proper Corn, στα κατάλληλα σημεία που τα επισκέπτεται πολύς κόσμος, όπως καφετέριες, ντελικατέσεν και φυσικά το διαδίκτυο. Ο κόσμος όταν στεκόταν στην ουρά, έβλεπε στο σταντ ένα προϊόν με ωραία χρώματα και σχέδια που του κινούσαν την περιέργεια και άρχιζε να αγοράζει για να δοκιμάσει αυτό το καινούργιο προϊόν. Όπως φαίνεται τους άρεσε και άρχισαν να το αγοράζουν και να το παραγγέλνουν φανατικά.


Μέσα σε διάστημα 3 μηνών, μπορούσες να βρεις το Proper Corn σε μερικά από τα μεγαλύτερα supermarkets. Έκανε μεγαλύτερες πωλήσεις και από πολύ γνωστά brands με πατατάκια.


Και τα πρώτα εκείνα χρόνια πώς καλύπτατε τις ανάγκες των καταναλωτών;

Όταν μετακόμισα πίσω στο πατρικό μου, κατάφερα να εξοικονομήσω κάποια χρήματα, ενώ η οικογένεια του συνεταίρου μου Ryan, μας δάνεισε ένα ποσό για την αρχή. Κάπως έτσι εξασφαλίσαμε το πρώτο μας κεφάλαιο για να μπορούμε να καλύπτουμε τις παραγγελίες μας. Ήμασταν μόνο εγώ και ο Ryan, τότε. Μέσα σε διάστημα 3 μηνών, μπορούσες να βρεις το Proper Corn σε μερικά από τα μεγαλύτερα supermarkets. Έκανε μεγαλύτερες πωλήσεις και από πολύ γνωστά brands με πατατάκια. Αυτό μας έδωσε την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε με μεγαλύτερο πάθος. Πήγαμε σε μερικές πολύ μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων του Λονδίνου παρουσιάζοντας τους τα αποτελέσματα πωλήσεων μας και αυτό ήταν αρκετό για να μας συμπεριλάβουν στα καταστήματα τους.

 

Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Υπήρξαν τέτοιες φάσεις, ειδικά το διάστημα των δύο χρόνων που προσπαθούσα συνεχώς και τίποτα δεν συνέβαινε. Σκεφτόμουν τι θα κάνω αν δεν πετύχει, ότι είχα ένα ανεκμετάλλευτο πτυχίο νομικής, ότι ίσως να χαραμιζόμουν, αλλά η στήριξη της μητέρας μου και το πάθος και η πίστη μου για την ιδέα μου, δεν με άφησαν να εγκαταλείψω.


Θεωρώ πολύ καλό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες εκεί έξω να βλέπουν επιτυχημένες γυναίκες που πάλεψαν και τα κατάφεραν, σε ένα κόσμο που ακόμη τα δύο φύλα δεν είναι ίσα.


Η οικογένεια σου τι ρόλο έπαιξε στην επιτυχία σου;

Πολύ μεγάλο. Αν δεν με στήριζαν τόσο πολύ, δεν ξέρω αν θα γινόταν κάτι απ’ όλα αυτά πραγματικότητα. Ξέρεις, η μητέρα μου όταν της ανακοίνωσα την απόφαση μου να μην ασχοληθώ με τη νομική και να παραιτηθώ από μια δουλειά με τόσες προοπτικές, το πιο φυσικό ήταν να μου βάλει εμπόδια. Αυτή όμως δεν το έκανε, αντίθετα με πίστεψε και με στήριξε από την αρχή. Είμαι πολύ τυχερή που την έχω.

 

Πρόσφατα βραβεύτηκες στα "Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2016" με το βραβείο «Τράπεζα Κύπρου Καινοτομία», ενώ στο παρελθόν έχεις λάβει κι άλλες αντίστοιχες διακρίσεις. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσένα;

Οι βραβεύσεις είναι πολύ όμορφες τόσο για μένα, όσο και για την ομάδα μου, αφού όλο αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Το πιο σημαντικό όμως από όλο αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω όσον αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Θεωρώ πολύ καλό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες εκεί έξω να βλέπουν επιτυχημένες γυναίκες που πάλεψαν και τα κατάφεραν, σε ένα κόσμο που ακόμη τα δύο φύλα δεν είναι ίσα.


Ακόμα και αν έχει την καλύτερη ιδέα στον κόσμο, αυτό είναι μόνο το 10% της συνολικής επιτυχίας. Είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι.


Ένιωσες ποτέ να σε υποτιμούν επειδή είσαι γυναίκα;

Οπωσδήποτε, ειδικά στο ξεκίνημα αυτό ήταν πολύ έντονο. Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι κυρίως ανδροκρατούμενος και όλοι με κοιτούσαν περίεργα και καχύποπτα. «Ποια είσαι εσύ και τι κάνεις εδώ» μου έλεγαν, και ήταν πολύ δύσκολο να τους πείσω να με πάρουν στα σοβαρά. Αλλά δεν πρέπει να σταματάς, πρέπει να συνεχίζεις.

 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ακολουθήσει το δικό σου δρόμο;

Ακόμα και αν έχει την καλύτερη ιδέα στον κόσμο, αυτό είναι μόνο το 10% της συνολικής επιτυχίας. Είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι. Το υπόλοιπό 90% είναι η εκτέλεση, η οργάνωση, η στήριξη και η ανάπτυξη της εταιρείας. Να μιλήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν το χώρο και να μη φοβηθείς ότι θα σου κλέψουν την ιδέα, ακόμα και να το κάνουν, κανείς δεν θα το κάνει ακριβώς όπως εσύ. Κερδίζεις πολύ περισσότερα όταν είσαι ανοιχτός, όταν ζητάς συμβουλές και βοήθεια. Πότε δεν ξέρεις τι μπορείς να μάθεις από αυτούς τους ανθρώπους. Και φυσικά να έχεις πάθος, διαφορετικά μην ασχοληθείς καθόλου.

 


Πουλάμε popcorn, δεν κάνουμε επεμβάσεις ούτε σώζουμε ζωές. Πρέπει να περνάμε καλά, να έχει πλάκα όλο αυτό.




Πολλοί θα πουν πως η επιτυχία σου οφείλεται και στο γεγονός ότι ξεκίνησες σε μια πολύ εύφορη αγορά όπως αυτή του Λονδίνου. Ισχύει κάτι τέτοιο;  

Το Λονδίνο είναι φανταστικό και πολύ υποστηρικτικό, παράλληλα όμως είναι και πολύ ανταγωνιστικό, άρα δεν είναι όλα ρόδινα. Αυτό που λες, ίσως να ίσχυε 10 χρόνια πριν, σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουμε τόσο εύκολη πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά μέσω του διαδικτύου, που πλέον δεν παίζει ρόλο σε πιο σημείο του κόσμου βρίσκεσαι. Μπορείς να πουλήσεις τα πάντα σε όλο τον κόσμο.

 

Που αλλού βρίσκουμε το Proper Corn, εκτός από το Λονδίνο;

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε 14 χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, γεγονός που με κάνει πολύ χαρούμενη και περήφανη, αφού η γιαγιά μου μένει μόνιμα στο νησί και πλέον μπορεί να αντιληφθεί γιατί παράτησα τη νομική και αποφάσισα να πουλάω popcorn.

 

Δηλαδή;

Όταν πήρα το πτυχίο της νομικής, η γιαγιά έλεγε στις φίλες της ότι έχω εγγονή δικηγόρο και ένιωθε περήφανη. Όταν της είπα τι θέλω να κάνω, δεν φάνηκε να της πολυαρέσει, αφού δεν μπορούσε να το καταλάβει. Μέχρι πρόσφατα, που πλέον βλέπει τα popcorn της εγγονής της σε περισσότερα από 80 σημεία στην Κύπρο και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα και αυτήν επίσης.


Όλα εδώ μυρίζουν πιο έντονα. Το γιασεμί στην αυλή της γιαγιάς μου, τα πεύκα στο Τρόοδος, η μυρωδιά της σούβλας, του ελαιόλαδου. Είναι όλα αυτά που έχω μέσα μου, η δική μου πυξίδα που δεν την βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο.


Τι έχεις πάρει από την κυπριακή κουλτούρα;

Πολλά πράγματα, αλλά το σημαντικότερο θεωρώ πώς είναι η γενναιοδωρία και η δοτικότητα που έχουμε ως λαός. Έτσι λειτουργώ και στην εταιρεία με τους συνεργάτες μας, το έχω ως αρχή. Αν για παράδειγμα εργαστείς σ’ εμάς για δύο χρόνια, έχεις απεριόριστη άδεια γιατί σε εμπιστευόμαστε.

 

Από την Κύπρο τι κρατάς;

Μυρωδιές και γεύσεις. Όλα εδώ μυρίζουν πιο έντονα. Το γιασεμί στην αυλή της γιαγιάς μου, τα πεύκα στο Τρόοδος, η μυρωδιά της σούβλας, του ελαιόλαδου. Είναι όλα αυτά που έχω μέσα μου, η δική μου πυξίδα που δεν την βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο.


Πιστεύω πως είσαι τόσο καλός όσο η ομάδα σου, άρα πρέπει να αποτελείς έμπνευση και να μεταδίδεις το πάθος σου. Να τους δίνεις ένα λόγο που εργάζονται τόσο σκληρά και προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Να έχουν πλήρη ανεξαρτησία να δημιουργούν.




Θεωρείς πως αυτός ο τρόπος αποδίδει καλύτερα, από ένα αυστηρό και γεμάτο περιορισμούς εργασιακό περιβάλλον;

Αποδεδειγμένα ναι! Θέλω οι υπάλληλοι μας να ξυπνούν το πρωί και να ανυπομονούν να έρθουν στη δουλειά τους, όχι να έρχονται με το ζόρι. Πιστεύω πώς είσαι τόσο καλός όσο η ομάδα σου, άρα πρέπει να αποτελείς έμπνευση και να μεταδίδεις το πάθος σου. Να τους δίνεις ένα λόγο που εργάζονται τόσο σκληρά και προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Να έχουν πλήρη ανεξαρτησία να δημιουργούν.

Φέρνω ανθρώπους στη δουλειά που είναι πολύ καλύτεροι από εμένα, γιατί θέλω να μάθω από αυτούς και αφού μπορούν να κάνουν την επιχείρηση μου καλύτερη εμένα αυτό με ικανοποιεί δεν έχω τέτοιου είδους ανασφάλειες. Πουλάμε popcorn δεν κάνουμε επεμβάσεις, ούτε σώζουμε ζωές, πρέπει να περνάμε καλά, να έχει πλάκα όλο αυτό. Έχουμε ένα κανόνα στη δουλειά, κανείς δεν πρέπει να τρώει το μεσημεριανό του μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Μαζευόμαστε όλοι μαζί σε μια αίθουσα και γευματίζουμε παρέα.

 



Τι άλλο να περιμένουμε από την Proper Corn;

Νομίζω πως το επόμενο βήμα είναι να βγούμε στη διεθνή αγορά, κυρίως Αμερική. Έπειτα θέλουμε να φτιάξουμε νέα μεγέθη και φυσικά νέες γεύσεις, που σίγουρα αυτή τη φορά θα έχει και κάτι ελληνικό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ