Μπέρνχαρντ Βίκι: Ο Γερμανός πολυδιάστατος καλλιτέχνης

Article featured image
Article featured image

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου παρουσιάζει ένα δείγμα από το έργο του Μπέρνχαρντ Βίκι, ενός καλλιτέχνη σχετικά άγνωστου μεν στην Κύπρο γνωστού όμως για το πολυμορφικό του έργο στη Γερμανία και όχι μόνο.

Ο Μπέρνχαρντ Βίκι (1919-2000) δεν ήταν μόνο ένας σημαντικός σκηνοθέτης και ηθοποιός αλλά τη δεκαετία του 50 δημιούργησε επίσης ένα φωτογραφικό έργο, το οποίο προετοίμασε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτη, αλλά συγχρόνως έφερε μια πολύ προσωπική καλλιτεχνική υπογραφή. Για τον Βίκι η φωτογραφία ήταν το βασικό εργαλείο για να εκφραστεί οπτικά.

Οι φωτογραφίες του Βίκι λήφθηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βοσνία, Μαρόκο, Αφρική, Ρωσία, Αυστρία, Βόρειο Αμερική καθώς επίσης και στην όλη παραμονής του, το Μόναχο. Δεν περιορίστηκε σε ένα συγκεκριμένο θέμα αλλά φωτογράφιζε ότι τον προσέλκυε οπτικά: ανθρώπους στην υπαρξιακή τους μοναξιά, μη-ωραιοποιημένα πορτρέτα, το κενό, αποξενωμένες πόλεις αλλά και ειδυλλιακά τοπία. Οι φωτογραφίες του επίσης, δίνουν μια ζωντανή εικόνα της εποχής μετά τα καταστροφικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Η περιοδεύουσα έκθεση του Ινστιτούτου Γκαίτε περιλαμβάνει 38 νέες ασπρόμαυρες εκτυπώσεις από φωτογραφίες του Βίκι που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Η έκθεση συνοδεύεται από ένα δίγλωσσο φυλλάδιο (γερμανό-αγγλικό) με μια εισαγωγή από την Ίνκα Γκρέβε-Ίνγκελμαν καθώς και μια επιλογή από δουλειές του.

Το φωτογραφικό του έργο μπορούν όσοι θέλουν να γνωρίσουν σε μια έκθεση που θα φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε (Μάρκου Δράκου 21, πλησίον οδοφράγματος Λήδρα Πάλας, Λευκωσία) από τις 19 μέχρι τις 25 Μαΐου (Τρίτη-Παρασκευή, 12.00-19.00).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Μαΐου στις 19.00 στην αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από τη σκηνοθετική πλευρά του καλλιτέχνη, αφού θα προβληθεί η σημαντικότερη ταινία του, «Η Γέφυρα» (1959, ασπρόμαυρη, γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους). Να σημειώσουμε, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθούν κι άλλες ταινίες του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ