Στο κέντρο της Λευκωσίας «ξεφύτρωσαν» βυθιζόμενοι κάδοι σκουπιδιών

Αν ζεις στο κέντρο της πρωτεύουσας πιθανόν να τους έχει δει, ή και να τοτς έχεις χρησιμοποιήσει. Αν πάλι μένεις εκτός, πιο πιθανόν είναι να μην έχεις ιδέα σε τι πράγμα αναφερόμαστε, όπως δεν είχαμε κι εμείς μέχρι σήμερα.

 


Article featured image
Article featured image

Την πληροφορία τη λάβαμε από ένα φίλο της CITY, ο οποίος σε μια βόλτα του στην περιοχή και συγκεκριμένα στο ύψος του κυκλικού κόμβου του «ΟΧΙ», πρόσεξε πάνω στο πεζοδρόμιο μια περίεργη σύνθεση με δύο αντικείμενα που έμοιαζαν με μικρούς κάδους και από πάνω μια επιγραφή που έλεγε «Πιλοτικό Πρόγραμμα Αποκομιδής Σκυβάλων με σύστημα βυθιζόμενων κάδων».

Σήμερα το πρωί, περάσαμε για να δούμε περί τίνος πρόκειται, ενώ στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους του Δήμου Λευκωσίας, για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 



Όπως μάθαμε, το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί στο κέντρο της πόλης τον τελευταίο χρόνο και αυτή τη στιγμή λειτουργούν 11 κάδοι σε κεντρικά σημεία της περιοχής.

2 στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (κυκλικός κόμβος ΟΧΙ) και 2 στο ίδιο ύψος από την κάτω πλευρά του δρόμου, 1 απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Holiday Inn, 2 στην αγορά του Αγίου Αντωνίου, 2 στη Λεωφόρο Ομήρου και 2 στην οδό Ξάνθης Ξενιέρου.

«Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και χρόνια και λειτουργεί συνήθως σε σημεία τα οποία είναι πυκνοκατοικημένα και δεν έχουν άνεση χώρου, όπως είναι συνήθως τα κέντρα των πόλεων», αναφέρει ο υπεύθυνος του Δήμου. Οι συγκεκριμένοι κάδοι έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από τους συμβατικούς κάδους που γνωρίζουμε, αφού μπορούν να δεχτούν μέχρι και 3,2 κυβικά μέτρα σκουπιδιών, ενώ παράλληλα με τη χρήση τους αποφεύγεται η οπτική ρύπανση που υπήρχε μέχρι σήμερα στους βαρυφορτωμένους από σκουπίδια συμβατικούς κάδους σκουπιδιών.

 



 

«Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, αφού εκτός του ότι δεν υπάρχει η οπτική ρύπανση, κάθε φορά που καθαρίζονται (2 φορές εβδομαδιαίως) από την αρμόδια εταιρεία που κερδίζει την προσφορά, γίνεται και απολύμανση του χώρου, άρα αποτρέπεται και η δημιουργία εστιών μικροβίων και οι οσμές, ειδικά τώρα που ζεσταίνει ο καιρός», συνεχίζει.

Όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος του Δήμου, έχει αυξηθεί αρκετά η ποσότητα σκουπιδιών στο κέντρο της πόλης και αυτή ήταν μια πολύ καλή λύση για να αντισταθμιστεί αυτό το γεγονός. «Ο κόσμος που διαμένει στην περιοχή χρησιμοποιεί πολύ τους κάδους, γιατί αντιλαμβάνονται πως το πρόγραμμα λειτουργεί προς όφελος τους. Για αυτό και στο πλαίσιο των σχεδιασμών που γίνονται για την ανάπλαση του κέντρου έχει μπει και η τοποθέτηση περισσότερων βυθιζόμενων κάδων, σε άλλα σημεία τα οποία θα μειώσουν μεν τη χρήση των συμβατικών κάδων, δεν θα τους εξαφανίσουν όμως», ξεκαθαρίζει.

 



 

Αυτή τη στιγμή οι βυθιζόμενοι κάδοι εξυπηρετούν οικιακά απορρίμματα, χωρίς να γίνεται κάποιος διαχωρισμός ανακυκλώσιμων υλικών ή κομποστοποίηση, αφού η διαδικασία καθαρισμού τους γίνεται με τον συμβατικό τρόπο. Παρόλα αυτά όπως είπε στη CITY ο αρμόδιος λειτουργός του Δήμου, γίνονται σκέψεις και για τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων, που θα αφορούν ανακυκλώσιμα υλικά. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ