«Στην Πόλη Χρυσοχούς αδικούμαστε»

Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις εκ μέρους μεγάλης μερίδας δημοτών της Πόλης Χρυσοχούς, συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο του διαμερίσματος, κύριο Γιώτη Παπαχριστοφή, για να μάθουμε περισσότερα.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Γιώτα Αναγιωτού

 

Με ποια ευκαιρία προέκυψαν οι διαδηλώσεις εκ μέρους δημοτών της Πόλης Χρυσοχούς;

Καταρχάς να πω πως οι διαδηλώσεις αποτελούν πρωτοβουλία των νέων μας, οι οποίοι πιστεύουν πώς έχουν κι αυτοί δικαίωμα να ζήσουν σ’ αυτό τον τόπο που βλέπουν να αδικείται. Και αδικείται διαχρονικά.

Εμείς, τους περιβαλλοντιστές τους κηρύξαμε ανεπιθύμητους και δεν θέλουμε να ξαναέρθουν στην περιοχή μας. Θέλουν να θεωρούμε τις χελώνες και το περιβάλλον σαν κατάρα εμείς που το προστατεύσαμε τα προηγούμενα χρόνια;



Από ποιους αδικείται;

Από την πολιτεία, η οποία δεν έδωσε όλα όσα όφειλε να δώσει ή, αν θέλετε, όλα όσα έδωσε στις υπόλοιπες πόλεις. Γι’ αυτό προχώρησαν σε διαδηλώσεις οι νέοι μας κι γι’ αυτό τους στηρίξαμε και μαζί τους θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Δεν ανεχόμαστε πλέον να αδικούμαστε.

 



Φαντάζομαι απευθύνεστε στην κυβέρνηση. Έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά σας;

Έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας. Αντιλαμβανόμαστε πως λόγω οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να επιτευχθούν πολλά αλλά στον βαθμό των δυνατοτήτων της οφείλει να στηρίξει τις ανάγκες μας. Επιπλέον, υπάρχουν πράγματα που ζητάμε για τα οποία δεν απαιτούνται χρήματα όπως για παράδειγμα το τοπικό σχέδιο, το δικαίωμα ανάπτυξης. Αυτό ζητάμε, όχι χρήματα. Είναι και κάποιες αναπτύξεις που επιτυγχάνονται μέσω αδειοδότησης του κράτους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΜΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ 



Μπορείτε να μας μιλήσετε πιο συγκεκριμένα;

Κοιτάξτε, έχουμε τους περιβαλλοντιστές που φέρουν εμπόδια για κάποιες αναπτύξεις και η κυβέρνηση ακολουθεί. Όμως η κυβέρνηση, οφείλει να κρίνει και να πράξει το σωστό: να αδειοδοτήσει κάποιες αναπτύξεις που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας για να μπορέσει ο κόσμος και οι νέοι μας να ζήσουν. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται για να μπορούν οι νέοι μας να ζήσουν σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο.


Η ακριτική περιοχή μας έχει μέλλον, φτάνει να το διεκδικήσουμε. 


Άρα αυτό που εσείς απαιτείτε είναι αδειοδοτήσεις για αναπτυξιακά έργα;

Οι άδειες είναι ένα μέρος των απαιτήσεών μας. Είναι κι άλλα. Έργα υποδομής για τα οποία το κράτος χρειάζεται να παρέχει αναπτυξιακά κονδύλια. Η Πόλη Χρυσοχούς είναι ένας πανέμορφος τόπος κι επιδιώκουμε να γίνει τουριστικός προορισμός. Για να το πετύχουμε όμως αυτό χρειαζόμαστε έργα που να αφήνουν ευχαριστημένο τον επισκέπτη.

Μπορείτε να μας πείτε κάποια παραδείγματα;

Βεβαίως. Στα έργα που προτείνουμε συμπεριλαμβάνονται πεζόδρομοι, παραλιακοί πεζόδρομοι, πάρκα, γραμμικό πάρκο κατά μήκος του ποταμού κ.ά. Επιπλέον, οι χώροι όπου έχουν γίνει ανασκαφές και έχουν ανακαλυφθεί κάποιες αρχαιότητες πρέπει να γίνουν προσβάσιμοι στο κοινό. Δεν γίνεται, εδώ και δεκαετίες, οι χώροι αυτοί να είναι περίκλειστοι. Αυτό είναι απαράδεκτο.

 


Για τα προηγούμενα χρόνια, η πολεοδομία είχε τεράστια ευθύνη γιατί άφησε κάποια πράγματα να καταστρέφονται. Δεν καθόρισε σωστή πολιτική και με ποιο τρόπο θα αναπτυσσόταν, όχι μόνο η πόλη Χρυσοχούς αλλά ολόκληρη η Κύπρος.


Ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά στο σχέδιο «Natura»;

Το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή μας. Να αναφέρω πως εμείς είμαστε αυτοί που τις προηγούμενες δεκαετίες προστατεύσαμε το περιβάλλουν. Τώρα φαίνεται πως κάποιοι έρχονται να μας επιβάλουν επιπρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο «Natura».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΟΝ ΑΚΑΜΑ 



Μέτρα με τα οποία είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε;

Ναι. Βεβαίως και θέλουμε να προστατεύσουμε τον Ακάμα, τις παραλίες και τις χελώνες. Παράλληλα όμως πρέπει να μας δοθεί και το δικαίωμα κάποιου είδους ανάπτυξης. Δυστυχώς κάποιοι επιθυμούν να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα και δεν αφήνουν οποιαδήποτε ανάπτυξη να γίνει. Έρχονται και προσθέτουν επιπρόσθετα μέτρα όπως την ανάπτυξη στην Λίμνη Αργάκας, η οποία αδειοδοτήθηκε από την δική μας κυβέρνηση και την δική μας υπηρεσία περιβάλλοντος. Οι περιβαλλοντιστές έχουν καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρώπη και ζητούν αυτή τη στιγμή κάτι παράλογο.

Όπως;

Ζητούν να μείνει 500 μέτρα μακριά από την παραλία. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θέλουν να κερδίσουν. Θέλουν να θεωρούμε τις χελώνες και το περιβάλλον σαν κατάρα εμείς που το προστατεύσαμε τα προηγούμενα χρόνια; Εμείς, τους περιβαλλοντιστές τους κηρύξαμε ανεπιθύμητους και δεν θέλουμε να ξαναέρθουν στην περιοχή μας. Ήμαστε περισσότερο περιβαλλοντιστές απ’ αυτούς. Αν είναι ευαίσθητοι με το περιβάλλον, να μείνουν στις πόλεις και τα χωριά τους, στο Πάρκο της Αθαλάσσας και στα πάρκα της Λευκωσίας. Να προστατεύσουν εκεί το περιβάλλον.

 



Πιστεύετε πως οι ντόπιοι γνωρίζουν και εκτιμούν όπως πρέπει την αυθεντικότητα της περιοχής σας;

Πιστεύω ότι όλοι μας, ντόπιοι και ξένοι, αναγνωρίζουμε πως ο τόπος μας είναι μια πανέμορφη περιοχή. Για τα προηγούμενα χρόνια, η πολεοδομία είχε τεράστια ευθύνη γιατί άφησε κάποια πράγματα να καταστρέφονται. Δεν καθόρισε σωστή πολιτική και με ποιο τρόπο θα αναπτυσσόταν, όχι μόνο η πόλη Χρυσοχούς αλλά ολόκληρη η Κύπρος. Δεν διατήρησαν χαρακτήρα στις καινούριες αναπτύξεις.



ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ CITY ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ CAMPING ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ



Για αυτό ευθύνεται μόνο η πολεοδομία;

Έχει τεράστια ευθύνη αλλά και η τοπική αρχή έχει ένα μερίδιο ευθύνης. Έπρεπε να διεκδικήσει από την πολεοδομία να κάνει ένα σωστό σχεδιασμό, ένα σωστό τοπικό σχέδιο. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μίας σωστής ανάπτυξης. Δεν μπορούν τα καλύτερα παραλιακά οικόπεδα να τεμαχίζονται και να γίνονται επαύλεις. Αυτή είναι μία εγκληματική συμπεριφορά εκ μέρους της πολεοδομίας που άφησε να καταστραφεί μια περιοχή.

Οι νέοι παραμένουν στην περιοχή ή την εγκαταλείπουν;

Ο κυριότερος λόγος για να μείνει κάποιος σ’ ένα τόπο είναι να βρει δουλειά για να ζήσει. Γι’ αυτό επιμένουμε στην τουριστική ανάπτυξη για να μπορούν να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι, έστω και τώρα, όσα ελάχιστα τεμάχια έχουν μείνει, θα μπορούσαν μέσα σωστών αναπτύξεων να βοηθήσουν τους νέους να παραμείνουν σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο. Η ακριτική περιοχή μας έχει μέλλον φτάνει να το διεκδικήσουμε.

 



Υπάρχει τουρισμός στην περιοχή;

Δυστυχώς εδώ στο διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς ο τουρισμός έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Παντού τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και εδώ άδεια. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι τουριστικοί πράκτορες για να ασχοληθούν με μια περιοχή χρειάζονται συγκεκριμένους αριθμούς κλινών. Εδώ είναι ελάχιστος ο αριθμός κλινών που υπάρχει και γι’ αυτό δεν έρχονται οι εταιρίες να συζητήσουν με τους ξενοδόχους μας, αυτούς που έχουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Αυτά γεμίζουν μόνο για δυο-τρεις βδομάδες τον Αύγουστο και τον υπόλοιπο χρόνο είναι ελάχιστη η πληρότητα που έχουν. Φαίνεται ότι κάποιοι έντεχνα κατευθύνουν να μείνουμε καθηλωμένοι, υποβαθμισμένοι και υπανάπτυχτοι. Δεν θα το επιτρέψουμε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ