9 κυπριακές ειδήσεις που έγιναν viral στην Ελλάδα

Όποιος έχει εργαστεί σε κυπριακές ιστοσελίδες, ή διαβάζει κυπριακά site (όλοι μας δηλαδή), θα έχει παρατηρήσει σίγουρα πως σε όλα ή σχεδόν σε όλα, υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για την «Ελλάδα», για να αναρτώνται εκεί όλες οι ειδήσεις που αφορούν τηn μητέρα πατρίδα.


Article featured image
Article featured image

Για την Κύπρο, η Ελλάδα είναι μια ενότητα που έχει ξεχωριστή θέση, εξ ου και δίνεται τόση βαρύτητα στις διάφορες ειδήσεις που προκύπτουν καθημερινά. Παρόλα αυτά, το αντίστροφο μάλλον δεν ισχύει, αφού σε κανένα ελλαδικό site, από τα δημοφιλή τουλάχιστον θα βρεις ενότητα που να αφορά την Κύπρο.  

Τα «δικά μας» μπαίνουν στις κατηγορίες «Διεθνή», «Κοινωνικά», «Πολιτικά» κ.ο.κ, ενώ για να αναρτήσει κυπριακή είδηση ένα ελλαδικό site, το πιο πιθανό είναι να έχει ειδησεογραφικό ενδιαφέρον (κυπριακό, παραβιάσεις, οικονομία). Διαφορετικά πρέπει να είναι κάτι αρκούντως εξωπραγματικό, που θα ελκύσει τα βλέμματα των «καλαμαράδων» και θα γίνει viral, όπως για παράδειγμα έγινε πολύ πρόσφατα με το ομοίωμα σκοπού – στρατιώτη, το οποίο υπήρχε σε διάφορες σκοπιές συγκεκριμένης μονάδας για….εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Με αφορμή λοιπόν αυτό, η διεπιστημονική ομάδα της CITY ανέλαβε (και πάλι) δράση, για να μαζέψει τα κυπριακά θέματα που απασχόλησαν τα ελλαδικά site τα τελευταία χρόνια και έγιναν viral, βάζοντας μας το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

 

#1: Όταν η κυπριακή αστυνομία έκλεισε την «προσβλητική» έκθεση της Πάολα Ρεβενιώτη

Ήταν τότε που η γνωστή τρανς Ελληνίδα ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη είχε προσκληθεί από την ACCEPT Κύπρου στο νησί, για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 1ου Pride που θα γινόταν στην Κύπρο με την έκθεση «Διόρθωση», η οποία  παρουσίαζε φωτογραφίες γυμνών και ημίγυμνων ανδρών τραβηγμένων απ' την ίδια.

Μια έκθεση η οποία παρά τις σχετικές άδειες που είχε λάβει από το Δήμο Λευκωσίας, θεωρήθηκε προσβλητική από την Αστυνομία Κύπρου, η οποία δεν αρκέστηκε σε μια απλή επίπληξη, αλλά προχώρησε στο κλείσιμο της έκθεσης καλύπτοντας τα γυμνά σώματα και βάζοντας φρουρό για να απαγορεύσει την είσοδο.

 

H αστυνομια καταγγέλει την accept ΛΟΑΤ [για την έκθεση της Πάολας Ρεβενιώτη]





«Δεν ανέχτηκα να με προσβάλει ποτέ κανένας» [Urban Faces]

 



#2: «Συγχαρητήρια να το ξανακάνεις»

Η απάντηση – κόλαφος της υποψήφιας Star Κύπρος Νάταλης Ριάρ όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε σε ένα φίλο της ο οποίος της αποκάλυπτε ότι είναι «φορέας του AIDS», έσπασε όλα τα κοντέρ τόσο στο κυπριακό, όσο και στο ελλαδικό διαδίκτυο και όχι μόνο, αφού έγινε viral σε ελάχιστο χρόνο και απασχόλησε για μέρες με αναλύσεις και κριτικές που έθαβαν ή στήριζαν την γκάφα της διαγωνιζόμενης.

 

Μια αφελής απάντηση στο πλαίσιο μιας πολύ πιο αφελούς ψυχαγωγίας



 

#3: Η αεροπειρατεία για την «Marina from Oroklini»

Ήταν 29 Μαρτίου 2016, όταν η είδηση πως αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών προσγειώθηκε εκτάκτως στην Κύπρο, μετά από εντολή του αεροπειρατή που το είχε καταλάβει, είχε φέρει πανικό, αναστάτωση και πολλές απορίες. Μια ιστορία που τα είχε όλα, και κυρίως είχε τα φόντα για να γίνει viral, πολύ viral. Φόβος, αγωνία, ένταση, όμηροι, ομάδες δράσης και φυσικά ένας ανεκπλήρωτος έρωτας. Ήταν ποτέ δυνατόν αυτό το σενάριο να περιοριστεί στα μικρά σύνορα της Κύπρου;

 

Το ζήσαμε κι αυτό [και πως το ζήσαμε…]

 

Μαζέψαμε 19 memes για την αεροπειρατεία που έριξαν το internet



 

#4: Το τρομακτικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στη Σκαρίνου

Το «Φάτσα», αυτό είναι το όνομα του, προσπάθησε αλλά όπως φαίνεται δεν τα κατάφερε να γίνει ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων με φιγούρες που αναπαριστούν την ανθρώπους της Κύπρου, μέσα στα χρόνια. Αντ’ αυτού το αποτέλεσμα ήταν  κάπως φρικιαστικό και ταυτόχρονα αστείο. Όπως ήταν αναμενόμενο, μόλις το πήραν χαμπάρι τα ελλαδικά site, το ξεσκόνισαν και το έκαναν θέμα στις σελίδες τους, με τα αποτελέσματα που φαντάζεστε.



Τις Κυριακές, τα ξύνω!



 

#5: Η κυπριακή βουλή, λέει ΝΑΙ στο σύμφωνο συμβίωσης

Και το σύμπαν αλαλάζει, αφού ίσως ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που η Κύπρος πρωτοπορούσε με κάτι θετικό, έναντι της Ελλάδας και οι αδελφοί Ελλαδίτες μας έδιναν τα εύσημα σε κάθε ανάρτηση τους, σχετικά με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Γίναμε και πάλι viral, για καλό!

 

3 Κύπριοι βουλευτές μας απαντούν γιατί ψήφισαν «Ναι» στο Σύμφωνο



«Μεγάλη μέρα για την Κύπρο η σημερινή»



 



#6: Ο άγριος ξυλοδαρμός μεταξύ μαθητριών στη Λεμεσό

Όταν ο λόγος που ασχολούνται μαζί σου, είναι για δύο μαθήτριες που «έπαιξαν» άγριο ξύλο και έβριζαν σε γλώσσα λιμενεργάτη, μάλλον δεν το λες καλή προώθηση της χώρας. Το αχαρακτήριστο αυτό περιστατικό που συνέβη τον Οκτώβρη του 2016 και άφησε άφωνη την κυπριακή κοινωνία, έφτασε μέχρι και την Ελλάδα δίνοντας και πάλι το βήμα στους απανταχού διαδικτυακούς εμπειρογνώμονες να κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων για τους λόγους που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Τελικά ποιος φταίει βρε παιδιά;

 

Για ποιο λόγο;



 



Μια διαφορετική άποψη για το σημερινό περιστατικό ξυλοδαρμού σε σχολείο



 



#7: Τα straight σχολεία του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου

Αξεπέραστος, όπως πάντα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου φροντίζει να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των θαυμαστών του, κάνοντας πάντα κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό. Αυτό σκεφτόταν μάλλον όταν τον Οκτώβρη του 2016, δήλωνε στην εκπομπή ΒΕΤΟ, πως σκέφτεται να φτιάξει σχολεία τα οποία θα προωθούν τον σωστό τρόπο ζωής, αυτόν δηλαδή της ετεροφυλοφιλίας. Δεν πέρασαν πολλές ώρες και ο Πανιερώτατος έπαιζε πρώτη είδηση σε Κύπρο και Ελλάδα, με χαρακτηρισμούς που μάλλον δεν είναι πρέπον να αναφέρουμε.

 

Η ACCEPT Κύπρου ζητά την παρέμβαση του Γεν. Εισαγγελέα για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου



 



#8: Ζαρτιέρες και προφυλακτικά σε αγάλματα του Παγκύπριου Γυμνασίου

Από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που απασχόλησαν τα ελλαδικά site και έγιναν viral, ήταν το κοινωνικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Τέχνης του Παγκύπριου Γυμνασίου, οι οποίοι έντυσαν δύο ελληνικά αγάλματα με ζαρτιέρες και προφυλακτικά. Μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, διαφωνίες και εντάσεις με τους υπέρμαχους και τους κατήγορους να έρχονται σε αντιπαράθεση για τα όρια της τέχνης και το τι τελικά είναι η τέχνη. Η Ελλάδα που έχει τα πρωτεία σε τέτοιες συζητήσεις, άρπαξε το θέμα και το πόσταρε στα site της.

 

Ανεμοδαρμένα κυπριακά ήθη



«Ονομάζουμε τη γελοιότητα τέχνη»



 



 

#9: Ομοίωμα σκοπού σε φυλάκιο

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» και ελλείψει ανδρών, φτιάχνουμε ομοιώματα. Η πιο πρόσφατη είδηση που ταρακούνησε την κυπριακή πραγματικότητα και πέρασε τα σύνορα, ήταν η «ευφυής» ιδέα να τοποθετήσουν σε σκοπιές ξύλινο ομοίωμα στρατιώτη για να μην φαίνονται άδειες. Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΦ αιτιολόγησε το περιστατικό, αναφέροντας πως έγινε για εκπαιδευτικούς σκοπούς(;), χωρίς όμως να εξηγεί περισσότερα. Όποια και να είναι η αλήθεια παρόλα αυτά, το περιστατικό και μόνο ήταν αρκετό για να πάρει διαστάσεις και εκτός Κύπρου και να μας κάνει και πάλι famous.

 

10 περιπτώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ομοίωμα ανθρώπου στην Κύπρο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ