Ίσως η πιο χαριτωμένη ταμπέλα στην Κύπρο

Πώς μια παρέμβαση με σπρέι σε μια «κανονική» ταμπέλα μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στο μήνυμά της και να σε κάνει να χαμογελάς όποτε μπαίνεις στο χωριό ή όποτε φεύγεις από αυτό.

 


Article featured image
Article featured image

«Η Κοινότητα Αληθινού σας εύχεται καλό ταξίδι» γράφει η ταμπέλα στην έξοδο του χωριού. «Με φιλούθκια» πρόσθεσε κάποιος από κάτω με ένα σπρέι και με τα γράμματα να είναι όμορφα και καλλιγραφικά…

Η ξεχωριστή αυτή παρέμβαση στην παλιά ταμπέλα του χωριού Αληθινού της περιοχής Πιτσιλιάς, εννοείται πως μας τράβηξε την προσοχή και έτσι σηκώσαμε το τηλέφωνο και επικοινωνήσαμε με τον κοινοτάρχη του, τον κύριο Κώστα Κωνσταντίνου.

Ρωτώντας τον για την ταμπέλα γέλασε ενσικτωδώς, ενώ όπως μας είπε, έψαξε και ο ίδιος να μάθει ποιος το έγραψε, αλλά δεν κατάφερε να βρει το όνομα του «καλλιτέχνη».

«Πάντως η ταμπέλα, μας αρέσει και θα την κρατήσουμε» είπε.

«Στο μέλλον ίσως την αλλάξουμε για να φτιάξουμε μια πετρόκτιστη»...

 



 

Το Αληθινού είναι ένα γραφικό χωριουδάκι, μεταξύ Λευκωσίας και Τροόδους, με λιγοστούς κατοίκους. Και όταν λέμε λιγοστούς το εννοούμε, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόνο 4 και αυτοί είναι πλέον σχετικά μεγάλοι σε ηλικία.

Θα το βρεις πολύ κοντά στα χωριά Λειβάδια, Πολύστυπος και Πλατανιστάσα.

Το χωριουδάκι είναι τόσο μικρό, που μπορείς να το διασχίσεις με το αυτοκίνητο μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα!

Μέσα σε αυτή τη μικρή έκταση, όμως, θα αντικρίσεις πολλές ομορφιές, γι’ αυτό αξίζει να παρκάρεις στην άκρη το αυτοκίνητο σου και να κατέβεις για να τις απολαύσεις.

Λίγο πριν την είσοδο του χωριού, υπάρχει το ξωκλήσι της Αγίας Άννας, το οποίο λειτουργεί μόνο κάθε Δευτέρα του Πάσχα. Κάνε μια στάση εκεί, για να ανάψεις ένα κεράκι και να καθίσεις κάτω από τις πανύψηλες λεύκες. Εκεί θα βρεις παγκάκια, αλλά και ψησταριές για να ψήσεις τη σούβλα σου.

Πιο κάτω θα συναντήσεις την κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία είναι μικρή και γραφική. Απόλαυσε τη δροσιά κάτω από τις λεύκες και τη βαλανιδιά και πιες τον καφέ σου από το μικρό κιόσκι το οποίο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.

Αν είσαι λάτρης της φύσης, κάνε μια βόλτα δίπλα από τον ποταμό και μάζεψε φουντούκια από τις τεράστιες φουντουκιές.

Μπορείς επίσης να περπατήσεις στα πετρόκτιστα μονοπατάκια που δημιουργήθηκαν πρόσφατα στο Αληθινού και να θαυμάσεις τα παραδοσιακά σπίτια, με τους πλίνθινους τοίχους, τα οποία είναι προστατευόμενα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Πάντως, μια καλή αφορμή για να επισκεφτείς το γραφικό χωριουδάκι που σε αποχαιρετά με... φιλούθκια, είναι η χοροεσπερίδα που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και το πρόγραμμα της περιλαμβάνει μουσική, χορό και φαγητό.

 



Προτροπή δική μας προς τον κοινοτάρχη και κατ' επέκταση την κοινότητα Αληθινού, είναι να μην αντικαταστήσουν ποτέ αυτή την ταμπέλα με καμιάν άλλη. Είναι τόσο χαριτωμένη και τόσο αληθινή για να φύγει. Επίσης, αν τύχει ποτέ ο «καλλιτέχνης» να διαβάσει αυτό το άρθρο, ας στείλει ένα μήνυμα στη CITY για να μιλήσουμε για την έμπνευση της στιγμής!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ