Ρωτήσαμε τη Μετ.Υπ. να μάθουμε τι συμβαίνει (επιτέλους) με τη σκόνη

Όπου κι αν βρεθείς το τελευταίο διάστημα, δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Κύπριο...

 


Article featured image
Article featured image

Εκτός από το Survivor είναι και αυτή η άτιμη σκόνη στην ατμόσφαιρα που δε λέει να μας αφήσει.

Και όχι άδικα, αφού τους τελευταίους μήνες, σχεδόν καθημερινά, η ατμόσφαιρα του νησιού επηρεάζεται από κύματα σκόνης τα οποία για πολλούς είναι η αιτία για διάφορα αναπνευστικά, δερματικά ή άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όταν πριν λίγο καιρό αναρωτηθήκαμε για το πόσο επικίνδυνος είναι ο αέρας που αναπνέουμε στην Κύπρο, οι απαντήσεις που λάβαμε από έναν γιατρό-πνευμονολόγο αλλά και από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων και για τις μετρήσεις του επιπέδου της σκόνης στην ατμόσφαιρα, ήταν διιστάμενες, αφού από τη μια ο γιατρός υποστήριξε πως η σκόνη επηρεάζει και δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία των πολιτών, ενώ από την άλλη το ΤΕΕ μάς ανάφερε πως τα αποτελέσματα των μετρήσεών του δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στην Κύπρο είναι κακή...

Επειδή όμως τότε δεν λύσαμε όλες μας τις απορίες και επειδή η σκόνη στην ατμόσφαιρα εξακολουθεί να μας πνήγει και να δημιουργεί αστικούς μύθους (;) γύρω από το όνομά της, σκεφτήκαμε να ξανακάνουμε μια προσπάθεια για να πάρουμε επιπλέον απαντήσεις.

 

Όπως λοιπόν ανέφερε στη CITY, ο κ. Μιχάλης Μούσκος - Λειτουργός Α’ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, σχετικά με το πιο σύνηθες ερώτημα που θέτουν όλοι, από πού δηλαδή προέρχεται η σκόνη που μας επηρεάζει τόσο συχνά, ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δέχεται κυρίως κύματα σκόνης από τις ερήμους της Σαχάρας, της Λιβύης και της Αιγύπτου, από ΝΔ και Νότια δηλαδή.

Από Ανατολικά και συγκεκριμένα από τη Συρία, τα φαινόμενα σκόνης είναι πιο μεμονωμένα, αφού τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται και φέρνουν τη σκόνη έρχονται κυρίως από την Αφρική.

 

Πόσο επικίνδυνος είναι ο αέρας που αναπνέουμε στην Κύπρο;



Φωτογραφίες: Cyprus-Mail

 

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Μούσκος, μπορεί να έχουμε συχνά φαινόμενα σκόνης, παρόλα αυτά δεν πρέπει να προκαλείται τόσο έντονη ανησυχία, αφού στην Κύπρο η σκόνη που έρχεται, συνήθως παραμένει στα υψηλότερα και μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας (πέραν των 5.000 ποδών) και στην ουσία αυτό που κάνει είναι να αλλοιώνει το χρώμα του ουρανού, σίγουρα όμως δεν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του αέρα -στο βαθμό που παρουσιάζεται τουλάχιστον. Η σκόνη κατεβαίνει στα χαμηλότερα στρώματα και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του αέρα, αλλά και την ορατότητα όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς. Εκεί υπάρχει καθίζηση και έχουμε επεισόδια σκόνης.

 

Γιατί όμως νιώθουμε δυσφορία, όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο;

Γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι φταίει η σκόνη, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες ημέρες.

 

Ο περισσότερος κόσμος, μαζί κι εμείς, έχουμε την εντύπωση πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κύματα σκόνης που επηρεάζουν την Κύπρο, ισχύει κάτι τέτοιο;

Πάντα είχαμε επεισόδια σκόνης και πάντα η Κύπρος λόγω της γεωγραφίας της δεχόταν κύματα σκόνης, δεν θεωρώ πως έχουν αυξηθεί. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι έχει αυξηθεί η προβολή από τα Μέσα και οι ευαισθησίες του κόσμου σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Υπάρχει πλέον πολλή πληροφόρηση και ο κόσμος ασχολείται περισσότερο από πριν, γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση.

 

Μια άλλη απορία/ανησυχία που εκφράζεται συχνά είναι για τη σύσταση της σκόνης, κυρίως λόγω της εμπόλεμης κατάστασης των χωρών απ’ όπου προέρχεται. Υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρονται χημικές και άλλες τοξικές ουσίες;  

Όπως ανέφερα και πριν, τα περιστατικά σκόνης από τη Συρία είναι μεμονωμένα. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι περιέχει, αφού οι μετρήσεις και η ανάλυση της σύστασης της σκόνης είναι δουλειά του χημείου του κράτους. Σαφώς και είναι πιθανόν να μεταφέρονται οποιαδήποτε υπολείμματα υπάρχουν, αλλά δεν μπορώ να σας πω αν αυτά είναι χημικά ή άλλες ουσίες.

Εμείς μετρούμε τη διάμετρο της σκόνης και τα επίπεδα του όζοντος, το οποίο αφού μιλάμε για κινδύνους, είναι πολύ πιο βλαβερό όταν βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αφού μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

 

Έχουμε υψηλά επίπεδα όζοντος;

Κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, αλλά το βράδυ και το πρωί διαλύονται, δεν είναι κάτι το οποίο διαρκεί για πολλές ώρες, απλά εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά, λόγω του καυσαερίου.



 

*Σχετικά με τη σύσταση της σκόνης και το τι μπορεί να περιέχει, επικοινωνήσαμε με το Κρατικό Χημείο για να μάθουμε αν έγιναν πρόσφατα αναλύσεις και ποια ήταν τα αποτελέσματα. Ακόμη δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Θα επανέλθουμε με νεότερη ενημέρωση μόλις έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ