Ο Μάριος μάς λέει πώς να ξεπεράσουμε τη φοβία με τις φίνες

«Στην Κύπρο έχουμε μάθει πως ότι έρπει είναι οπωσδήποτε επικίνδυνο και άρα πρέπει να το σκοτώνουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος».

 


Article featured image
Article featured image

Ο γιατρός και φυσιολάτρης Μάριος Θεοδώρου, μιλώντας στη CITY, θέλησε να ξεκαθαρίσει τις φήμες, τους μύθους, αλλά και τον αδικαιολόγητο φόβο του κόσμου απέναντι στις φίνες οι οποίες κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο και γίνονται πρώτο θέμα σε διάφορα site -με αρνητικό κυρίως τρόπο.

Όπως μας εξήγησε, ο λόγος που συναντάμε τις φίνες περισσότερο αυτήν την περίοδο, είναι γιατί ο Μάης και ο Ιούνης είναι οι κατεξοχήν μήνες του ζευγαρώματος τους και όπως είναι λογικό, είναι πιο δραστήριες.

«Οι φίνες δεν αντέχουν την πολλή ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό μετά την περίοδο του ζευγαρώματός τους, θα τις πετύχεις κυρίως βράδυ στο δρόμο που είναι πιο δροσερά. Απλώς τώρα, λόγω της εποχής, μπορείς να πετύχεις φίνες και άλλες ώρες. Παρ' όλα αυτά είναι νυχτόβιο φίδι».


Τα δηλητηριώδη φίδια κινούνται ζιγκ ζαγκ, ενώ τα υπόλοιπα πάνε με ευθεία φορά.


Πώς τις ξεχωρίζουμε;

Από το τριγωνικό κεφάλι, τα μάτια της, τα οποία έχουν πολλά κοινά με αυτά των γάτων, τις ραγάδες στο σώμα της και τον τρόπο που κινείται. Τα δηλητηριώδη φίδια κινούνται ζιγκ ζαγκ, ενώ τα υπόλοιπα πάνε με ευθεία φορά.





Τι κάνουμε όταν δούμε μια;

Συνήθως, θα δούμε δύο, αφού όπως είπαμε τώρα είναι η εποχή που ζευγαρώνουν και είναι πολλοί αυτοί που τις σκοτώνουν δύο-δύο γιατί απλά βρέθηκαν στον δρόμο τους. Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα, δεν τις πειράζουμε, τις αφήνουμε εκεί και αλλάζουμε κατεύθυνση.


Υπάρχουν περιπτώσεις που οι φίνες μπορεί να σε δαγκώσουν-αν νιώσουν απειλή- αλλά μπορεί να μην αφήσουν δηλητήριο, αφού το φυλάνε για το θήραμά τους.




Όπως είπες είναι δηλητηριώδες, τι γίνεται όταν μας δαγκώσει;

Η φίνα ή κουντούρα, όπως την ονομάζουμε στην Κύπρο, είναι το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι που έχουμε. Σε αντίθεση όμως με όλα αυτά τα λανθασμένα που πιστεύουν οι περισσότεροι, η φίνα δεν επιτίθεται εκτός και αν την πειράξεις.

Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει πεθάνει κανείς από δάγκωμα φίνας και κάποιοι ηλικιωμένοι έχουν "φύγει" από το σοκ ή από άλλα προβλήματα υγείας. Αν σε δαγκώσει η φίνα, έχεις μέχρι και 4 ώρες για να πας στο γιατρό και να σου δώσει αντιβίωση. Όπου και να είσαι στην Κύπρο, προλαβαίνεις να πας νοσοκομείο. Εδώ, να αναφέρουμε επίσης πως υπάρχουν περιπτώσεις που οι φίνες μπορεί να σε δαγκώσουν-αν νιώσουν απειλή- αλλά μπορεί να μην αφήσουν δηλητήριο, αφού το φυλάνε για το θήραμά τους. Και πάλι όμως πρέπει να πας νοσοκομείο για να πάρεις την απαραίτητη περίθαλψη.

 



 

Τι θεραπεία λαμβάνεται για το δάγκωμα από δηλητήριο της φίνας;

Ένεση κορτιζόνης, αντισταμινικό και αντιβίωση. Πλέον, δύσκολα χορηγούν αντιοφυϊκό στην Κύπρο γιατί η σύστασή του αφορά δηλητήριο κόμπρας και άλλων δηλητηρίων, και αν το λάβεις μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις να καταργηθεί.


Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει πεθάνει κανείς από δάγκωμα φίνας


Πώς αντιδρούμε αν μας δαγκώσει φίνα;

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ψυχραιμία, έπειτα βρίσκουμε ένα σκιερό μέρος να καθίσουμε και πίνουμε πολύ νερό. Αν έχει κοντά σαπούνι είναι καλό να το πλύνουμε, αλλά σίγουρα δεν το δένουμε σφικτά όπως έκαναν παλαιότερα. Επίσης, αποφεύγουμε να κινηθούμε για να μην μεταφερθεί το δηλητήριο και αλλού στο σώμα μας.

Η νυφίτσα, αναφέρει τέλος ο Μάριος Θεοδώρου, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία μας και η φίνα είναι ο μόνος φυσικός εχθρός που μπορεί να την εξολοθρεύσει.

 

*Αν βρεις φίνα στην αυλή σου ή στο χώρο σου, μπορείς να καλέσεις τον Μάριο Θεοδώρου στο 99393226 (για την επαρχία Πάφου) έτσι ώστε να έρθει να το παραλάβει.



* Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες ανήκουν στον Μάριο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ