Τι θα ισχύει τελικά με τις χρεώσεις περιαγωγής;

Η Κύπρος υιοθετεί από σήμερα, 1η Ιουνίου την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κατάργηση των επιπρόσθετων χρεώσεων περιαγωγής (roaming) για κλήσεις από το εξωτερικό.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Κύπρου από σήμερα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς τις χρεώσεις περιαγωγής, κάτι που δεν ισχύει για τους Ευρωπαίους που θα επισκεφθούν το νησί τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 15 του μήνα, μέρα που θα ισχύσει η εν λόγω οδηγία και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν λοιπόν θα ταξιδέψεις σε κάποια χώρα της Ευρώπης, να ξέρεις πώς οι τηλεφωνικές σου κλήσεις, τα μηνύματα τύπου SMS και η χρήση του 4G, θα έχει την χρέωση που θα είχε αν βρισκόσουν στην Κύπρο.

 

Τι προνοεί η αλλαγή αυτή;

Τηλεφωνικές κλήσεις

Ανταλλαγή μηνυμάτων sms

Πλοήγηση στο διαδίκτυο (μέσω δικτύου 4G)

 

Δες όμως τι θα ισχύει ακριβώς:

Πόσο θα χρεώνομαι όταν ταξιδεύω σε χώρες της ΕΕ και χώρες ΕΟΧ όταν καλώ προς Κύπρο;

Τίποτα περισσότερο από το μηνιαίο σου πάγιο. Δηλαδή, οι κλήσεις σου θα αφαιρούνται από τον συμπεριλαμβανόμενο χρόνο ομιλίας του πλάνου σου, όπως συμβαίνει και όταν πραγματοποιείς κλήσεις όταν βρίσκεσαι στην Κύπρο.

Τι συμβαίνει όταν στέλνω SMS;

Το ίδιο ακριβώς όπως και στις κλήσεις. Τα SMS που στέλνεις, θα αφαιρούνται από τον συμπεριλαμβανόμενο αριθμό SMS που διαθέτει το πλάνο σου.

Εάν έχω εξαντλήσει τον χρόνο ομιλίας ή SMS του πλάνου μου, πόσα θα χρεώνομαι;

Θα χρεώνεσαι το κόστος κλήσεων εκτός πλάνου, που είναι οι ίδιες είτε είσαι στην Κύπρο ή σε χώρες ΕΕ.

Όταν είμαι σε χώρα της ΕΕ και με καλούν από Κύπρο, θα χρεώνομαι;

Όχι δεν θα χρεώνεσαι.

Όταν είμαι  σε χώρα της ΕΕ και καλώ σε τοπικούς αριθμούς της συγκεκριμένης χώρας, ισχύει το ίδιο;

Ναι, ισχύει το ίδιο ακριβώς. Οι κλήσεις σου προς σταθερά και κινητά της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής χώρας δεν θα επιβαρύνονται με χρεώσεις περιαγωγής. Για παράδειγμα, αν ταξιδεύεις στην Ελλάδα και χρησιμοποιείς την κυπριακή γραμμή σου για κλήσεις ή SMS σε Ελληνικούς αριθμούς, τότε τα λεπτά ομιλίας θα αφαιρούνται κανονικά από τα συμπεριλαμβανόμενα λεπτά ομιλίας και SMS του πλάνου σου.

Είμαι σε χώρα της ΕΕ και θέλω να στείλω MMS. Πόσο θα χρεωθώ;

Θα χρεωθείς όσο ακριβώς θα χρεωνόσουν εάν έστελνες MMS ενόσω είσαι στην Κύπρο.

Έχω internet στο κινητό. Τι πρέπει να γνωρίζω;

Μπορείς να χρησιμοποιείς τον συμπεριλαμβανόμενο όγκο δεδομένων σου, χωρίς χρεώσεις περιαγωγής. Τα MB που χρησιμοποιείς ενόσω βρίσκεσαι σε χώρα της EE, θα αφαιρείται από τον όγκο δεδομένων του πλάνου σου.

Δες αναλυτικά τις χρεώσεις για πελάτες της MTN, της CYTA και της Primetel.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ