Ξεκινά το φεστιβάλ εναλλακτικού κινηματογράφου στη Λευκωσία

Με στόχο να αναδείξει την πειραματική κινηματογραφική σκηνή μέσα από έργα καθιερωμένων αλλά και νέων δημιουργών, το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», παρουσιάζει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα προβολών, φέρνοντας μαζί επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

 


Article featured image
Article featured image

Οι προβολές πλαισιώνονται από σύντομες θεωρητικές κινηματογραφικές διαλέξεις και διάλογο με το κοινό, με το φετινό πρόγραμμα να αποτελείται από τέσσερεις ενότητες με ταινίες δημιουργών από την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Κύπρο.

 

Διάρκεια:

14 - 20 Ιουνίου 2017, Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο», Λευκωσία.

 

Έναρξη με τον Οργισμένο Βαλκάνιο στις 14/6:

Στις 14 Ιουνίου, το Φεστιβάλ ξεκινά με την ταινία του πρωτοπόρου δημιουργού Νίκου Νικολαΐδη, με τίτλο «Ο Άνθρωπος που Αγάπησε ένα Πτώμα» (Singapore Sling, 1990), στο πλαίσιο του αφιερώματος στον πολυβραβευμένο Έλληνα κινηματογραφιστή, σεναριογράφο και συγγραφέα, υπό τον τίτλο, Ο Οργισμένος Βαλκάνιος.

 

*Έρευνα και παρουσίαση από τον Νείλο Ιακώβου, Σκηνοθέτη και Eπιμελητή του Προγράμματος

 

Προβολές: 16 και 17 Ιουνίου

Από την Ολλανδία και το Μουσείο Κινηματογράφου EYE θα παρουσιαστεί μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους που γυρίστηκαν από τη δεκαετία του '60 μέχρι και σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τον πειραματισμό στη μορφή και την αφήγηση, και μια τάση για ατομική «do-it-yourself» δημιουργία, από όπου και προκύπτει ο τίτλος του προγράμματος: D.I.Y. [Dutch It Yourself] Experimental Cinema in The Netherlands.

*Έρευνα και παρουσίαση από τους Christopher Zimmerman και Pascal Richard, Eπιμελητές του Προγράμματος και τη Simona Monizza (Επιμελήτρια, EYE Filmmuseum).

 



Προβολές: 15/6, 17/6, 19/6 και 20/6





Seijun Suzuki: «Δημιουργώντας μέσα από το παράλογο». Αφαιρετική πλοκή, ποπ χρώματα, εκπληκτική φαντασία και αντισυμβατική σκηνοθεσία χαρακτηρίζουν το ποικιλόμορφο έργο του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη Σειτζούν Σουζούκι, ενός δημιουργού που συνδέθηκε με το αναρχικό πνεύμα του ιαπωνικού Νέου Κύματος. Το έργο του, που συνδυάζει το παράλογο με την υψηλή τέχνη, εκτιμήθηκε ανά τον κόσμο καθιστώντας τον ένα θρύλο του ανεξάρτητου εναλλακτικού κινηματογράφου και σημείο αναφοράς για σύγχρονους σκηνοθέτες. Θα προβληθούν τέσσερα καλτ αριστουργήματα του Σουζούκι: Tokyo Drifter (1966), Branded to Kill (1967), Gate of Flesh (1964) και Youth of the Beast (1963).

 

*Έρευνα και παρουσίαση από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και Eπιμελητή του Προγράμματος

 



Προβολές: 15 Ιουνίου





Φάνος Κυριάκου: Ψηφιακά Περιστατικά. Ο εικαστικός καλλιτέχνης Φάνος Κυριάκου, ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς της νέας γενιάς Κυπρίων εικαστικών δημιουργών, συμμετέχει στο Φεστιβάλ με τρεις από τις πιο πρόσφατες εικαστικές του βιντεο-τεκμηριώσεις. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό στην παρουσία του καλλιτέχνη.

*Παρουσίαση από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και τον Christopher Zimmerman κριτικό τέχνης.

 

Ώρα έναρξης προβολών: 20:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.

Πληροφορίες: 99 517 910 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook Images & Views of Alternative Cinema Film Festival.

Μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Brave New Culture.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ