«Εκείνο που βαθύτερα τις εμψυχώνει είναι το μίσος για τον εαυτό τους»

Οι δούλες οφείλουν εν μέρει την ύπαρξη τους σε ένα πραγματικό γεγονός. 

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για το διπλό έγκλημα που διέπραξαν οι δύο αδελφές, η Κριστίν και η Λεά Παπέν σε μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το οποίο συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ενέπνευσε πληθώρα συγγραφέων αλλά και σκηνοθετών του θεάτρου και του  κινηματογράφου.

Όπως οι Ζαν-Πώλ Σάρτρ (Le Mur, 1939), Ζάν Ζενέ (Les Bonnes, 1947), Νίκος Πατάκης (Les Abysses, 1963), Ζαν- Πιέρ Ντενί (Les Blessures Assassines, 2000).

Οι δούλες είναι μια ιστορία τεράτων -η λέξη είναι του ίδιου του Ζενέ- μια ονειρική προβολή σε ένα νυχτερινό σύμπαν, το οποίο ξεφεύγει από τις κατηγορίες της σκεπτόμενης λογικής. Προσποιούμενες την «Κυρία», τακτοποιούν έναν διπλό λογαριασμό με την κυρία τους, την οποία συγχρόνως απεχθάνονται και λατρεύουν- ακόμη και σωματικά- και με τον εαυτό τους.

Το αμοιβαίο μίσος τους φτάνει ως την απόπειρα δολοφονίας ενώ βρίσκονται σε προσβεβλημένη ομοφυλοφιλική σχέση. Προσποιούνται ότι απεχθάνονται η μία την άλλη, το παιχνίδι τους όμως παροξύνει την αμοιβαία τους απέχθεια. Στην πραγματικότητα, οι δούλες είναι το είδωλο, η μία της άλλης.

Η καθεμία αρνείται να δει τον εαυτό της έτσι όπως της τον έχει επιβάλλει η αδελφή της. Η αδελφική τους κατάσταση καθώς έχει «επιδεινωθεί» από την ομοφυλοφιλία, υπάρχει για να δηλώσει συμβολικά όχι την ομοιότητα, αλλά την ταυτότητα της Κλαίρ και της Σολάνζ που είναι μια σε δύο. Και εκείνο που βαθύτερα τις εμψυχώνει- πέρα από τις δυσώδεις πλευρές της κατάστασης τους- είναι το μίσος για τον εαυτό τους»

 

Ημερομηνίες παραστάσεων: 20-23/06 και 27-30/06 στις 20:30

Χώρος: Πολυχώρος Συνεργείο, οδός Ελευθερίας 91Β, Λεμεσός

Πληροφορίες και κρατήσεις: 99679579

Είσοδος: 12 Ευρώ

 

Συντελεστές Παράστασης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δημήτρης Δημητριάδης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στέλιος Ανδρονίκου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Συμεού

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Μιχάλης Παπαμιχαήλ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Άδωνις Κυπριανού

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ματίνα Λαμάρη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ/VIDEO PRODUCTION: Στέλλα ‘Ηβη Νικολαΐδου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Βασίλης Πετεινάρης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Έλλη Κατωδρύτου

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ