Το ήξερες ότι στην Κύπρο έχουμε 82.000 παρατηρητές της γειτονιάς;

«Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος αποτελεί, πλέον, βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση, συνδράμει καθοριστικά στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος».

 


Article featured image
Article featured image

Η καθημερινή συνεργασία της Αστυνομίας με τις τοπικές κοινωνίες έφερε το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς να λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε 29 Δήμους και 167 κοινότητες, με 82,000 καταγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς παγκύπρια, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνά Νικολάου.

Ο Υπουργός είπε ότι στις αρχές του 2013 -οπότε και αποφασίστηκε η ενδυνάμωση και επέκταση του θεσμού- λειτουργούσε μόνο σε περιορισμένο αριθμό Δήμων και Κοινοτήτων, με ένα μικρό αριθμό (γύρω στους 4000) καταγεγραμμένων Παρατηρητών.

Πρόσθεσε πως το νέο μοντέλο Κοινοτικής Αστυνόμευσης, σήμερα αποδίδει καρπούς και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του, αξιολογώντας και αναθεωρώντας το θεσμό με στόχο τη συνεχή αναβάθμισή του, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.

«Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, συχνά λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ της Αστυνομίας και του κοινού, προωθώντας τα προβλήματα των πολιτών στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για επίλυση. Πολλές φορές, μάλιστα, προλαβαίνει το έγκλημα πριν αυτό καλά-καλά προκύψει, γιατί βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους κατοίκους, με τις οικογένειες, ακόμα και με τις παρέες των νεαρών, και εντοπίζει τα προβλήματα παραβατικότητας προτού προλάβουν να εκδηλωθούν με τη μορφή του εγκλήματος» ανέφερε ο Υπουργός.

 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ