Οι νέες πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Κύπρου έχουν ιστορία… 30 αιώνων

Η κάρτα αποτελεί τη σύγχρονη μορφή νομίσματος και ως τέτοιο, θα πρέπει να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα του.

 


Article featured image
Article featured image

Εδώ και 26 αιώνες, από τότε δηλαδή που οι άνθρωποι τύπωσαν τα πρώτα νομίσματα στη Λυδία, δημιουργήθηκε μια παράδοση: νόμισμα του κάθε Βασιλείου θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τις αξίες, να αναδεικνύει το μεγαλείο και να παρουσιάζει τα επιτεύγματα του Βασιλιά του.

Έχοντας αυτή τη συμβολική αλλά τόσο σημαντική παράδοση κατά νου, η Τράπεζα Κύπρου θεώρησε πως είναι υποχρέωσή της να την υιοθετήσει στις κάρτες της, καθώς αυτές πλέον αποτελούν τη σύγχρονη μορφή νομίσματος.

Κάπως έτσι εμπνεύστηκε η DELEMA/MCCANN τη δημιουργία των νέων καρτών της Τράπεζας Κύπρου. Κάποια από τα illustrations που απεικονίζονται στις νέες κάρτες δημιουργήθηκαν από την ομάδα σχεδιαστών της DELEMA, και για κάποια άλλα η DELEMA ανάθεσε σε ένα νέο, ταλαντούχο δημιουργό, τον Δημήτριο Οικονόμου, να φιλοτεχνήσει, αποκλειστικά για την Τράπεζα Κύπρου, κάποια από τα illustrations. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και έχει ήδη αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια.

Οι κάρτες Visa και MasterCard φιλοτεχνήθηκαν με απεικονίσεις από τη συλλογή* Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, φέρνοντας έτσι 30 αιώνες ιστορίας σε όλο το καρτο-φυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου.



* Για παράδειγμα, οι πιστωτικές κάρτες με το κίτρινο και το πράσινο χρώμα απεικονίζουν Πρόχους από τη μυκηναϊκή Ελλάδα. Πρόχους είναι το δείγμα μυκηναϊκής κεραμικής (Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1650-1050 π.Χ.). Το αγγείο χρησιμοποιείται για το σερβίρισμα υγρών. Είναι διακοσμημένο με ψάρια που κολυμπούν σε όλη την περίμετρο του ώμου και έχουν αποδοθεί σε σκιαγραφία. Η λευκή βαφή, που επικαλύπτει τη σκοτεινή καστανή βαφή, είναι μια τεχνική που είναι γνωστή στη μυκηναϊκή αγγειογραφία του 14ου αιώνα π.Χ. Τα σχέδια του ψαριού και του πτηνού είναι διαδεδομένα στη μυκηναϊκή εικονογραφική αγγειογραφία. Η κεραμική της περιόδου θεωρείται πρωτότυπη για την εποχή και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε μεσογειακές χώρες. Η κεραμική της Συλλογής είναι η πλουσιότερη μετά από αυτές του Κυπριακού Μουσείου, του Βρετανικού Μουσείου, του Medelhavsmuseet στη Στοκχόλμη και του Λούβρου.

ΔΕΣ ΕΔΩ τις πληροφορίες για όλα ανεξαιρέτως τα νέα σχεδιαστικά των καρτών.

 

Η μεταφορά της ιστορίας και παράδοσης της Κύπρου σε σύγχρονα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αποτελεί μια πολύ συνειδητή και ουσιαστική επιλογή της Τράπεζας, η οποία στηρίζει τον πολιτισμό, και τιμά τόσο την ιστορία όσο και την παράδοση της χώρας μας. Στις κάρτες της Τράπεζας Κύπρου απεικονίζονται στοιχεία που μας δένουν με τη μακρά ιστορία της Κύπρου, προερχόμενα από την αρχαιολογική συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας.

Σκοπός είναι όπως, πέρα από μια κάρτα που θα εξυπηρετεί τον κάθε πελάτη καθημερινά, κάνοντας με αυτή τις οικονομικές του συναλλαγές με ευκολία και ασφάλεια, την ίδια ώρα να του θυμίζει την υπέροχη χώρα στην οποία ζει. Μια χώρα με μέλλον το οποίο υπήρξε η εξέλιξη ενός πολύ πλούσιου παρελθόντος.

Οι κάρτες της Τράπεζας Κύπρου μας θυμίζουν πως η ιστορία δεν είναι το παρελθόν. Η ιστορία είναι κάθε αξιομνημόνευτη στιγμή που κάποιος διορατικός άνθρωπος αποφάσισε πως αξίζει να περάσει στην αιωνιότητα.

Η νέα σειρά καρτών παρουσιάστηκε πρόσφατα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας στη Φανερωμένη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ