Είναι ακριβή ή όχι τα θερμόμετρα των αυτοκινήτων;

Τα τελευταία 24ωρα έχουν περάσει από το timeline μας δεκάδες θερμόμετρα, με τα πλείστα να δείχνουν θερμοκρασίες εξωπραγματικές. Είναι όντως αληθινά τα 48άρια και τα 50άρια που εμφανίζονται σε αυτά ή μήπως υπάρχει κάποια καλή εξήγηση που να τα ακυρώνει;

 


Article featured image
Article featured image

Αρχικά, να πούμε πως δεν είναι ακριβώς θερμόμετρα αυτά που έχουμε στα αυτοκίνητα, αλλά θερμίστορ. Ποια είναι η διαφορά τους; Αντίθετα με ένα θερμόμετρο, που μετρά τη θερμότητα, το θερμίστορ μετρά τις μεταβολές στο ρεύμα που προκύπτουν όταν μειώνεται ή αυξάνεται η θερμοκρασία.

Στην ουσία, κάνουν το ίδιο πράγμα- οπότε δεν είναι αυτός ο λόγος που το αυτοκίνητό μας (ενδεχομένως) δεν μετρά σωστά τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα θερμίστορ: τα πλείστα είναι τοποθετημένα στο μπροστινό σημείο του αυτοκινήτου, πάνω από τον προφυλακτήρα και πίσω από τη μάσκα -συνήθως, ανάμεσα στα δύο μπροστινά φανάρια.

Αυτόματα αυτό συνεπάγεται ότι οι μετρήσεις είναι λιγότερο ακριβείς, ιδιαίτερα κατά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες (όπως αυτές που διανύουμε), αφού εκτός των άλλων «πιάνουν» τη θερμότητα που εκπέμπεται από τον δρόμο. Σκέψου να πηγαίνεις μεσημέρι στη Λευκωσία, που ο δρόμος καίει, ενώ είναι ζεστό και το αμάξι…

Για την ακρίβεια, οι μετρήσεις είναι ακριβέστερες όταν το αυτοκίνητο κινείται σε μεγάλες ταχύτητες και όταν δεν έχει τόσο ήλιο (πχ τη νύχτα ή με συννεφιά).



Πιο κάτω μερικά θερμόμετρα αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους και τα οποία μαζέψαμε από το facebook:

 



 

Το ίδιο ισχύει και με τα συμβατικά θερμόμετρα όμως. Άλλη θερμοκρασία θα σου δείξει όταν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, άλλη αν είναι τοποθετημένο πάνω από ένα καυτό σημείο όπως τσιμέντο ή σίδερο και άλλο αν είναι υπό σκιά.

 



 

Πάντως, η σημερινή θερμοκρασία στη Λευκωσία, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Weather Forecast Cyprus αλλά και το Kitasweather, κυμαίνεται μεταξύ 43 και 45 βαθμούς.



Με πληροφορίες από lifehacker


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ