Έφτασε το τέλος της τρομοκρατίας των ISIS;

«Η ανακατάληψη της Μοσούλης από τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια καθοριστικής σημασίας νίκη, αλλά δεν είναι το τέλος του αγώνα», ήταν τα πρώτα λόγια του Διεθνολόγου και Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστου Ιακώβου σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, λίγη ώρα πριν ο ίδιος κάνει τηλεφωνική παρέμβαση στην τηλεόραση της ΕΡΤ για να μιλήσει για την καθοριστική αυτή εξέλιξη σε ένα θέμα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη.

 


Article featured image
Article featured image

Η Κυριακή, 9 Ιουλίου, μπορεί πλέον να θεωρείται ως μια ιστορική μέρα, αφού ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακήρυξε την πτώση του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους των Τζιχαντιστών, απελευθερώνοντας τη Μοσούλη, η οποία αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη που βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο των ISIS.

«Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για την εξουδετέρωση του ελέγχου των τρομοκρατών από ορισμένες περιοχές του Ιράκ και για την απελευθέρωση του λαού του», ανέφεραν σε δηλώσεις τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης σε κοινή ανακοίνωσή τους.


Η Μοσούλη ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος, ένα σύμβολο δύναμης και κυριαρχίας από το 2014.


Τι σημαίνει πραγματικά όμως αυτή η εξέλιξη; Είμαστε μπροστά στο τέλος της παγκόσμιας τρομοκρατίας που ακολουθεί επεκτατική πολιτική για πάνω από μια δεκαετία; Είναι αυτό η αρχή του τέλους για τους ISIS; Πρέπει να σημάνουν χαρμόσυνες καμπάνες;

«Η Μοσούλη, ήταν μια πόλη στρατηγικής σημασίας για το Ισλαμικό Κράτος, ένα σύμβολο δύναμης και κυριαρχίας από το 2014. Ήταν στην ουσία η κύρια πηγή που τροφοδοτούσε την οργάνωση ενεργειακά (πετρέλαιο), ενώ παράλληλα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έδινε την ευκαιρία στην τρομοκρατική οργάνωση να επεκταθεί και στην Συρία, ένεκα και του εμφυλίου», αναφέρει στη CITY ο κ. Ιακώβου.

 

Διάβασε επίσης: Πόσο ασφαλής πρέπει να νιώθει η Κύπρος;



«Όντως, η ανακατάληψή της αποτελεί μια πολύ σημαντική και καθοριστική νίκη κατά των ISIS, εντούτοις όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει υπό την κατοχή του ακόμη 4 μεγάλες πόλεις και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Παρόλα αυτά, η απώλεια του πολύ σημαντικού αυτού στρατηγικού εδάφους δημιουργεί μια ψυχολογία ήττας στο στρατόπεδο των ISIS και μια δυναμικής υποχώρησης, συνυπολογίζοντας και τη μείωση της επιρροής στα συριακά εδάφη, ενώ συνεχίζεται η απομόνωσή τους, κάτι το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τη δράση τους».

 



 

Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου θέτει ακόμη μια σημαντική πτυχή η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη σχετικά με την ανακατάληψη της Μοσούλης. «Παρόλες τις θετικές προοπτικές, πλέον στο τραπέζι τίθεται ένα πολύ φλέγον ζήτημα που αφορά τον έλεγχο της Μοσούλης. Είναι ίσως η πιο πλούσια ενεργειακά πόλη του Ιράκ, ενώ γεωγραφικά όπως αναφέραμε βρίσκεται σε κομβικό σημείο και αυτή τη στιγμή τη διεκδικούν η Τουρκία, το Ιράκ, οι Κούρδοι και το Ιράν».


Η τρομοκρατία κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει πλέον πλοκάμια σε όλο τον κόσμο.


Ενδέχεται δηλαδή σύγκρουση μεταξύ τους;

Θεωρώ πως η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, αφού και οι 4 διεκδικούν και θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Μοσούλης, ενώ παράλληλα το ίδιο σκηνικό επικρατεί και για τον έλεγχο των βόρειων συνόρων Ιράκ - Συρίας, τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την επέκταση στη Συρία.

 



 

Είναι αυτό η αρχή του τέλους της τρομοκρατίας;

Όχι, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε. Η τρομοκρατία κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει πλέον πλοκάμια σε όλο τον κόσμο. Η τρομοκρατία θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια έως ότου οι δυτικοί καταφέρουν να απομονώσουν τελείως το Ισλαμικό Κράτος και έπειτα να το διασπάσουν, όπως έγινε με την Αλ Κάιντα. Πάντως, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως σήμερα βρισκόμαστε σε μια υποχώρηση των διάφορων ισλαμικών οργανώσεων και σε ένα μεγάλο βαθμό, σε διάσπασή τους.

 

*Η Μοσούλη ήταν η δεύτερη μεγάλη πόλη που ήλεγχε το Iσλαμικό Κράτος με τη Ράκα στη βόρεια Συρία να θεωρείται ως η άτυπη πρωτεύουσα της τρομοκρατικής οργάνωσης, που επίσης πολιορκείται από τις κουρδοσυριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τον διεθνή συνασπισμό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ