Διασχίζοντας την Ευρώπη με μια vespa [το μακρύ ταξίδι του Κυριάκου συνεχίζεται]

Απτόητος συνεχίζει ο Κυριάκος Τσιηφτές το ευρωπαϊκό του ταξίδι με την Vespa Gts250 του, διασχίζοντας τη μια μετά την άλλη χώρες, σύνορα και κουλτούρες.

 


Article featured image
Article featured image

Το Vesp❤ssion Tour το οποίο ξεκίνησε στις 26 Μαΐου από τη Χερσόνησο Ηρακλείου με την 8η Παγκρήτια Συνάντηση Βέσπα και ακολούθως συνέχισε από την Αθήνα στις  Σέρρες για να περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πρόσθεσε ακόμη δύο χώρες στην διαδρομή του, την Κροατία και την Σλοβενία.

 

*Το ταξίδι περιλαμβάνει οδήγηση σε περιφερειακούς δρόμους και πρώην εθνικές οδούς, με χαρακτηριστικό τις πολυάριθμες συναντήσεις με λέσχες και άλλους λάτρεις των Ιταλίδων καλλονών που έκλεισαν ήδη το 2016 τα εβδομήντα τους γενέθλια.


Η μαγεία που προσφέρει η οδήγηση μιας Vespa, σε κάνει να σέβεσαι ακόμη περισσότερο τις όμορφες μικρές στιγμές που σου προσφέρει η ζωή. 


Γράφει ο Κυριάκος Τσιηφτές

«Μετά τη Σερβία και το ‘Serbia Vespa Days’ που πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο Zlatibor, το πρόγραμμα του ‘Vesp❤ssion Tour’ ακολουθεί τη διαδρομή Κροατίας - Σλοβενίας, με προορισμό την εκδήλωση του ‘Vespa-Alp-Days’ στο Zell am See της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 - 18 Ιουνίου.

 



Κροατία #5

Η είσοδος στην Κροατία γίνεται από ανατολικά, όπου διασχίζοντας τον ποταμό Δούναβη ακολουθώ την πορεία προς την πόλη Osijek, πρώτος σταθμός του «Vesp❤️ssion Tour» στη χώρα. Είναι αλήθεια πως το πέρασμα είναι εντυπωσιακό, αφού από τα πρώτα χιλιόμετρα που διανύεις, κατανοείς ότι πλέον βρίσκεται στην ΕΕ.


Χωρίς καν να μιλάμε την ίδια γλώσσα με τον ιδιοκτήτη του ξενώνα με υποδέχεται με μεγάλη αγάπη και θαυμασμό.


Το πρώτο πράγμα που θαυμάζει κάποιος είναι το εξαιρετικό οδικό δίκτυο που αναπτύσσεται με την είσοδο στη χώρα και εκτείνεται σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στη χρήση των ποδηλάτων. Η πόλη Osijek δεν βρίσκεται μακριά από τα σύνορα, και πριν καλά - καλά συνειδητοποιήσω πως βρίσκομαι ήδη στην 5η χώρα του ταξιδιού μου, μια επίπεδη πόλη με χαμηλά κτήρια 2-3 ορόφων γεμάτη με τεράστια πάρκα ανάμεσα στα κτήρια της θα με υποδεχτεί. Οι δρόμοι της πόλης είναι άνετοι και με οδηγούν εύκολα στην κεντρική πλατεία με καλοφτιαγμένους πεζόδρομους που δίνουν μια απίστευτη ηρεμία η οποία συνδυάζει μια λιτή αρχιτεκτονική με μοντέρνα στοιχεία. Το πρώτο πράγμα που με ενθουσιάζει, είναι η υποδοχή και η φιλοξενία που έχω στο guesthouse. Χωρίς καν να μιλάμε την ίδια γλώσσα με τον ιδιοκτήτη του ξενώνα με υποδέχεται με μεγάλη αγάπη και θαυμασμό, αφού σ’ εκείνες τις ήρεμες περιοχές του Osijek πολύ σπάνια θα βρεις ξένους από τόσο μακριά, ειδικά πάνω σε μια Vespa.

 



Στο κέντρο της πόλης, όλα είναι ήρεμα και χαλαρωτικά. Ο ποταμός Δράβος που βρίσκεται βόρεια της πόλης, είναι μια καλή ευκαιρία για μια απολαυστική βόλτα. Η επικοινωνία με τον τοπικό πληθυσμό είναι λίγο δύσκολη, αφού δεν μιλάνε πολύ καλά αγγλικά, αλλά με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν ντόπιο ταξιδιώτη με σκούτερ, ο οποίος θα ξεκινούσε το δικό του ταξίδι για το Λονδίνο. Την ημέρα εκείνη ήταν η εορτή του Αγίου Αντωνίου και μαζί με τον καινούργιο μου φίλο, επισκεφθήκαμε την παλιά τούρκικη συνοικία που βρισκόταν η εκκλησία του Αγίου, και εκεί θα πραγματοποιείτο λαϊκό πανηγύρι.

 



 

Τα χωριά στην περιοχή έχουν μια δική τους, ιδιαίτερη τεχνοτροπία, με μια συνεχή δόμηση κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου και αυλές στο πίσω μέρος ενώ μεταξύ του δρόμου και των σπιτιών περιβάλλονταν ποδηλατοδρόμοι. Λίγη ώρα αργότερα, και ακολουθώντας τις οδηγίες του GPS, βγαίνω στην εθνική οδό με κατεύθυνση το Ζάγκρεμπ, όπου εκεί οι εικόνες και το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικά. Πολυάριθμα εμπορικά κέντρα, πολυκοσμία και δυνατή μουσική στο κέντρο της πόλης, που δεν θυμίζει με τίποτα την ηρεμία και το ρομαντισμό των προηγούμενων ημερών.

Όμορφη πόλη το Ζάγκρεμπ, συνδυάζει πολύ πετυχημένα το μοντέρνο με το κλασσικό. Τις πολυκατοικίες γιουγκοσλαβικού τύπου στις εργατικές συνοικίες, να συνυπάρχουν αρμονικά με τα μοντέρνα νεόδμητα κτήρια των μεγάλων οικονομικών οργανισμών. Η επόμενη μέρα ξεκινά και πάλι με καταρρακτώδεις βροχές, αυτό όμως δεν με εμποδίζει στο να ξεκινήσω τη διαδρομή, αφού είναι η μεγαλύτερη μέρα τόσο σε χρόνο, αλλά και απόσταση του Vesp❤ssion Tour.


Ο δρόμος μέσα στη Σλοβακία είναι απολαυστικός, πότε ημιορεινός, πότε μέσα από ατελείωτα δάση με ψιλόβροχο.


Σλοβενία #6|

Κατάλληλα εξοπλισμένος με τα αδιάβροχα μου ξεκινώ για τη Σλοβενία μέσω της περιφερειακή οδού Novo Mesto προς Ljubljiana. Στα σύνορα Σλοβακίας θα χάσω αρκετό χρόνο, αφού οι αστυνομικοί δεν με αφήνουν να εισέλθω στη χώρα λόγω της παλιού τύπου ευρωπαϊκής κυπριακής ταυτότητας που έχω. Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν καν τι είναι η Κύπρος και ότι είναι μέλος της ΕΕ σε σημείο που δεν μου επέτρεψαν να βγάλω φωτογραφία στην παραδοσιακή ταμπέλα σήμανσης εισόδου στη χώρα, και μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά αγενείς.

 



Ο δρόμος μέσα στη Σλοβακία είναι απολαυστικός, πότε ημιορεινός, πότε μέσα από ατελείωτα δάση με ψιλόβροχο. Φτάνοντας στο Novo Mesto, συνάντησα με μεγάλη έκπληξη μια παλιά πόλη με πολυάριθμα καφέ στον κεντρικό δρόμο και απίστευτη ηρεμία.

Η Ljubljiana έχει μια απίστευτη ομορφιά και ηρεμία, παρά την πολυκοσμία που υπάρχει στη παλιά πόλη. Εδώ μπορείς να καθίσεις με τις ώρες, απολαμβάνοντας μια τοπική μπύρα στα πανέμορφα στέκια της πόλης. Σίγουρα η πόλη αυτή είναι φτιαγμένη για μένα και σίγουρα θα επιστρέψω. Αποχαιρετώντας την Ljubljiana, ακολουθώ μια δασώδη διαδρομή μέσα από το όρος Trigkav για να φτάσω στα σύνορα με την Αυστρία. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, το διασχίζω μέσα από ένα δάσος, σ’ ένα ανηφορικό δρόμο χωρίς ερείσματα. 

 



Ο δρόμος προς τα σύνορα της Αυστρίας είναι απότομος με κλίσεις μέχρι και 18% σε κάποια σημεία της διαδρομής, οι βράχοι φτάνουν μέχρι το δρόμο, ενώ από την άλλη μεριά βρίσκεται ο ποταμός Σάβος σε βάθος πέραν των 300-400 μέτρων. Κοντά στα σύνορα μέσα στο δάσος, θα συναντήσω ένα μνημείο αφιερωμένο στους σοβιετικούς που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία από τους ναζί, σε μια καθοριστική μάχη για τη περιοχή. 

Είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο μέρος διαδρομής είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να το ξαναπεράσω με καλύτερες καιρικές συνθήκες. Τα σύνορα Σλοβενίας με Αυστρία στο συγκεκριμένο πέρασμα βρίσκονται μέσα στο τούνελ που χωρίζει τις δύο χώρες. Στο δρόμο συναντώ ελάχιστα αυτοκίνητα, ίσως λόγω της συνεχόμενης καταιγίδας, όμως αρκετές μηχανές μεγάλου κυβισμού απολαμβάνουν το εντυπωσιακό πέρασμα υπό βροχή.

 

Διάβασε κι αυτό: Το μεγάλο ευρωπαϊκό ταξίδι του Κυριάκου Τσιηφτέ με τη Vespa μόλις ξεκίνησε


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ