Το εντυπωσιακό Αεροδρόμιο Λευκωσίας, τότε και τώρα [εικόνες & βίντεο]

Πρόλαβε να λειτουργήσει μόνο για 6 χρόνια, ενώ το 1973 -τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία- διακινήθηκαν από αυτό 785.564 επιβάτες.

 


Article featured image
Article featured image

Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας είναι σήμερα ένα εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο που βρίσκεται 8,2 km δυτικά της Λευκωσίας, στην περιοχή Λακατάμειας. Αρχικά, ήταν το κύριο αεροδρόμιο του νησιού, αλλά η εμπορική δραστηριότητα έπαυσε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται τώρα κυρίως ως έδρα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η αρχική κατασκευή ήταν της δεκαετίας του 1930 και λειτούργησε κυρίως ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το αεροδρόμιο, οι εγκαταστάσεις και ο διάδρομος επεκτάθηκαν από τοπικούς εργολάβους. Μετά τον πόλεμο εμπορικές υπηρεσίες εισήχθησαν, και από το 1948 η Misrair, η BOAC, η Cyprus Airways και η MEA παρείχαν τακτικές υπηρεσίες. Το 1949 το πρώτο κτίριο του τερματικού σταθμού σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το κόστος ήταν £50.000 και άνοιξε το Μάιο του ίδιου έτους.

 



 

Το κτίριο εκκενώθηκε το 1968 με το άνοιγμα του νέου τερματικού σταθμού. Η Λευκωσία Flying Club και άλλες ιπτάμενες οργανώσεις συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το παλιό κτίριο.

 



Από την ημέρα των εγκαινίων

 

Στις 27 Μαρτίου του 1968, ένας νέος σύγχρονος τερματικός σταθμός που σχεδιάστηκε από την γερμανική εταιρεία Dorsch und Gehrmann άνοιξε, με κόστος £1.100.000, από το οποίο £500,000 προήλθαν από τη Βρετανία.

Ο νέος τερματικός σταθμός θα μπορούσε να φιλοξενήσει 800 επιβάτες σε έναν χρόνο και ο χώρος στάθμευσης 11 αεροσκάφη.

Τον Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας εγκαινίασε τον Μάρτιο του 1968 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το αεροδρόμιο ήταν σύγχρονο και λειτουργικό και στόχος της κατασκευής του ήταν να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 



Πηγή φωτογραφιών

 

Κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες ταξιδιώτες και σταδιακά εξελισσόταν σε διαμετακομιστικό κέντρο. Το 1973 -τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία- διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Λευκωσίας 785.564 επιβάτες.

Ένα σπουδαίο για την εποχή του αρχιτεκτόνημα, σύμβολο της ευημερίας πριν το '74.

 



Στις 15 Ιουλίου 1974 το Αεροδρόμιο Λευκωσίας έκλεισε από τους πραξικοπηματίες, ενώ στις 17 Ιουλίου 1974 λειτούργησε για να μεταφέρει στρατεύματα από την Ελλάδα στην Κύπρο με σκοπο να υποστηρίξει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Στις 18 Ιουλίου άνοιξε ξανά για την κίνηση των πολιτών.

 



Πηγή φωτογραφιών: abandonedspaces.com



Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής (20 Ιουλίου) το αεροδρόμιο Λευκωσίας ήταν ένας από τους κύριους στόχους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να το καταλάβουν, αλλά απέτυχαν λόγω της αντίστασης που βρήκαν από τις ελληνικές δυνάμεις.

 



Από το 1974 μέχρι σήμερα τελεί υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία και το χρησιμοποιεί ως αρχηγείο της. Εκεί πραγματοποιούνται από τότε οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για την επίλυση του Κυπριακού.

43 χρόνια μετά ο πάλαι ποτέ υπερσύγχρονος «Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας» παραμένει εγκαταλελειμένος. Σήμερα οι «κάτοικοί» του είναι περιστέρια, ερπετά και κάθε λογής ζωντανά που ζουν μέσα στο χορταριασμένο περίβολό του.

 



 

Το αεροδρόμιο «ζωντάνεψε» ξανά έστω για λίγο μέσα από τη φωτογραφική έκθεση «Nicosia International Airport», του Άντρου Ευσταθίου. Οι 24 φωτογραφίες του Κύπριου φωτογράφου έλυσαν για λίγο τη σιωπή, ενώ από τότε έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις προβάλλοντας σε ντόπιους αλλά και ξένους τόσο τη σημερινή εικόνα του όσο και το Κυπριακό πρόβλημα (δες περισσότερα εδώ).

Συγκεκριμένα, το project του Ευσταθίου παρουσιάζει την τελευταία πτήση που πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Με τις στολές εκείνης της εποχής, οι ανθρώπινες φιγούρες (από τους ίδιους πρωταγωνιστές) ενσαρκώνουν τον τρόμο που προκάλεσε η ημέρα της εισβολής.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ