Τι είναι το σύστημα «Μέδουσα» που χτύπησε την Ελλάδα;

Φαίνεται πως το κλίμα Ελλάδας και Κύπρου έχει μεταλλαχθεί σε τροπικό, αφού μετά το κύμα καύσωνα που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες σε Ελλάδα και Κύπρο, το σκηνικό αλλάζει ξαφνικά με το «Medousa Storm» να αναλαμβάνει τα ηνία, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

 


Article featured image
Article featured image

Η καταιγίδα «Μέδουσα», που ήδη άρχισε να επηρεάζει τη χώρα από το Σάββατο (15/6) το βράδυ, είναι μια εξαιρετικά σπάνια μορφής κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχές και καταιγίδες μεγάλης διάρκειας, χαλάζι, τοπικά ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους και αισθητή πτώση θερμοκρασίας.

Το σύστημα αναμένεται να επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κυρίως όμως στα Ηπειρωτικά, Θεσσαλία, Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, με το σκηνικό να μοιάζει περισσότερο με Οκτώβρη.

Στις προαναφερθείσες περιοχές αναμένεται να πέσουν τεράστιες ποσότητες βροχής σε μικρά διαστήματα, με το κίνδυνο για πλημμύρες να είναι πιθανός. Επιπτώσεις θα έχει και στη θερμοκρασία, όπου στα κεντρικά και βόρεια θα κυμαίνεται τοπικά έως και 10 - 15 βαθμούς κάτω της κανονικής για την εποχή επίπεδα.

Όσοι βρίσκονται για διακοπές ή ετοιμάζονται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες εκεί, είναι ορθό να ενημερώνονται από τις αρμόδιες αρχές τις χώρας σχετικά με τις εξελίξεις για να αποφύγουν ταλαιπωρία και πιθανούς κινδύνους.

Στην Κύπρο το συγκεκριμένο σύστημα κακοκαιρίας θα φέρει μόνο πτώση της θερμοκρασίας, κάτι που το χρειαζόμαστε, με ενισχυμένους και σχετικά δροσερούς δυτικούς ανέμους οι οποίοι θα εκτοπίσουν τις θερμές αέριες μάζες που μας επηρεάζουν το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα Δευτέρα έως και την Πέμπτη ο καιρός, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και της χαμηλής νέφωσης, θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, ενώ στα ορεινά θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Την περιοχή θα επηρεάζει ενισχυμένο πιο δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα, με την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή πτώση και να κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα ορεινά και εσωτερικό η πτώση θα είναι αισθητή. Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο.

Νέο κύμα καύσωνα φαίνεται να επηρεάζει την περιοχή την τελευταία βδομάδα του μήνα, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πόσο έντονος θα είναι.

 

Μέτσοβο, μετά το πέρασμα του συστήματος Μέδουσα 



 

*Με πληροφορίες από το kitasweather.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ