5 λόγοι για να πας στο Φεστιβάλ Πατάτας στο Αυγόρου

Το 5ο Παγκύπριο Φεστιβάλ αφιερωμένο στην πατάτα διοργανώνει και φέτος η Κοινότητα του Αυγόρου και μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε εναλλακτικές και παραδοσιακές συνταγές με βάση την πατάτα.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Photo Sunshine 

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Ιουλίου στην αυλή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αυγόρου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το τοπικό προϊόν του Αυγόρου αλλά και να διασκεδάσουν σε ένα παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εμείς σου παρουσιάζουμε πιο κάτω 5 λόγους που αξίζει να πας μέχρι το Αυγόρου για το φεστιβάλ:

 

 

Κρέμα προσώπου και γλυκό από πατάτα

Μέσα στο πλαίσιο του Παγκύπριου Φεστιβάλ Πατάτας παρουσιάστηκαν και εναλλακτικές χρήσεις τις πατάτας, τις οποίες ο επισκέπτης του Φεστιβάλ μπορούν να δοκιμάσουν. Με τη συνεργασία των ειδικών έχουν παρασκευαστεί σαπούνι και κρέμα προσώπου από πατάτα, καθώς και γλυκά, μερικά από τα οποία είναι η μαρμελάδα πατάτας, η λάβα από πατάτα και οι παραδοσιακές «πόμπες».

 

Σπουδαία διατροφική αξία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η πατάτα είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς κονδύλους, αφού περιέχει άμυλο και κάλιο, ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, οργανικά οξέα και βιταμίνες B1, B2, B6 και C.

 

Βοτανόκηπος Cyherbia

Στο χωριό θα βρεις ένα όμορφο πάρκο γεμάτο βότανα και λουλούδια με την ονομασία Cyherbia. Το πάρκο έχει το σχήμα της Κύπρου και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις το «γύρο του νησιού» σε 10 λεπτά. Θα μπεις μέσα σ’ ένα μεγάλο λαβύρινθο και η πρόκληση είναι να καταφέρεις να βρεις την έξοδο και τα 7 κρυμμένα αντικείμενα. Εκεί υπάρχουν συνολικά 9 διαφορετικοί βοτανόκηποι και κατάστημα με όλων των ειδών βιολογικά προϊόντα.

 

Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου

Στην οικία Κούτρα, ένα σπάνιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, στεγάζεται το «Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου». Στο μουσείο εκτίθενται, εκτός από δωρεές από προσωπικές συλλογές των κατοίκων της κοινότητας, σημαντική λαογραφική συλλογή του Ιδρύματος Πιερίδη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σπάνια ξυλόγλυπτα έπιπλα του 18ου και του 19ου αιώνα, μοναδικής αξίας παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά, φορεσιές, είδη αργυροχοιας και αγγειοπλαστικής, μια σειρά από εννέα έργα ζωγραφικής του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου της Κύπρου Μιχαήλ Κάσσιαλου, καθώς και πολλά άλλα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία.

 

Εναλλακτικό καφενείο «Ως Πολλάτε Λακκιρτίν»

Στο χώρο του Εθνογραφικού Μουσείου του Αυγόρου, λειτούργησε πρόσφατα ένα εναλλακτικό φιλανθρωπικό καφενείο με την ονομασία «Ως Πολλάτε Λακκιρτίν». Το καφενείο αποτελεί πρωτοβουλία της θεατρικής νεανικής ομάδας «Δημιουργείν» η οποία αποτελείται από νέους του χωριού, αλλά και της υπόλοιπης επαρχίας Αμμοχώστου. Στόχος του καφενείου είναι η φιλανθρωπική προσφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού όλα τα καθαρά έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ