Νομαδικό Εργαστήρι με την Μαριλένα Ζακχαίου

«To Νομαδικό Εργαστήρι», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ξαρκης, θα εισάγει την μεταμοντέρνα κοσμολογία και την έννοια της νομαδολογίας των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουατταρί.

 


Article featured image
Article featured image

Το εργαστήρι θα καλύψει διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με τον νομαδικό τρόπο σκέψης όπως: το ρίζωμα, την χαρτογραφία, την απεδαφικοποίηση, την βραχυπρόθεσμη μνήμη, το δίχως-όργανα-σώμα, τον απτό χώρο, δημιουργικές γραμμές πτήσης, και την αποκεντρωτική κίνηση στο χώρο.

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα με βασικές γνώσεις της θεωρίας των Ντελέζ και Γκουατταρί να πειραματιστούν με τον νομαδικό τρόπο σκέψης μέσω οποιουδήποτε εικαστικού μέσου επιλέξουν (φωτογραφία, ζωγραφική, σχεδιασμό μόδας, γλυπτική, ξυλουργική, γραφικές τέχνες, συγγραφή, βίντεο, μουσική, χορό, θέατρο κτλ).

Το εργαστήρι είναι κατάλληλο για συγγραφείς, ανεξάρτητα από τη γλώσσα γραφής που χειρίζονται, παρόλο που το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

 

Συνέντευξη: Αναστασία Προκόπη Τάκη

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σκαρπάρη

 

Άλλη μία συμμετοχή από το Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών στο φεστιβάλ Ξαρκής. Τι διαφοροποιεί το φετινό εργαστήρι από τα προηγούμενα;

Το φετινό εργαστήρι είναι μια επανάληψη του περσινού. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξε ο κόσμος στο περασμένο φεστιβάλ καθώς και στα δύο επιπρόσθετα εργαστήρια που έγιναν στο μη κερδοσκοπικό κέντρο WriteCY, αποφάσισα να το επαναλάβω γι’ αυτούς που ίσως δεν είχαν καταφέρει να παρευρεθούν τις προηγούμενες φορές. Μετά τις συζητήσεις μας για τη νομαδολογία, δημιουργήσαμε μια ομάδα με σκοπό σύντομα να συμπράξουμε σε μια κοινή εργασία. Θα χαρούμε πολύ να καλωσορίσουμε κι άλλους νομαδολόγους στην ομάδα μας!

 



 

Τι χαρακτηρίζει τον νομαδικό τρόπο σκέψης;

Σύμφωνα με τους θεωρητικούς Ντελέζ και Γκουατταρί, οι μονολιθικές αντιλήψεις στις κοινωνίες μας προκαλούν περιορισμό κίνησης σε κωδικοποιημένους χώρους. Σε αντίθεση, η νομαδική σκέψη μάς ωθεί να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με το κοινό μας περιβάλλον, τις ταυτότητές μας και να επιδιώξουμε περισσότερη ανομοιότητα στις μεταξύ μας σχέσεις και ανεκτικότητα προς το διαφορετικό. Στο εργαστήρι θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χαρακτηριστικά της νομαδικής σκέψης στις τέχνες, για να ξεφύγουμε από κοινωνικούς περιορισμούς, αδικίες και μη αντιπροσωπευτικές κατηγορίες.

 

Η νομαδολογία σχετίζεται καθόλου με την Κύπρο;

Θεωρώ πως είναι μια σημαντική έννοια που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι Κύπριοι καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, και ακτιβιστές που τους ενδιαφέρει η κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Η νομαδολογία είναι ένας βιοκεντρικός τρόπος σκέψης, ο οποίος μας δείχνει πως όλα αλληλεπιδρούν και πώς γύρω μας πάντα υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή των δεδομένων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ