Εσύ που θα είσαι το πρώτο βράδυ του Αυγούστου;

Λένε πως οι βραδιές του Αυγούστου έχουν μια διαφορετική αύρα, μια ιδιαίτερη μαγεία γι’ αυτό μάλλον και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιλέγει πάντα την πρώτη εβδομάδα του μήνα για τις εκδηλώσεις του.

 


Article featured image
Article featured image

Και φέτος λοιπόν, την 1η βραδιά του Αυγούστου μεταφερόμαστε στη Λεμεσό, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη για να παρακολουθήσουμε την έναρξη του 12oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού.

Με χορό και μουσική, το φεστιβάλ – θεσμός ξεκινά τις δράσεις τους την 1/8 και κάθε μέρα έως τις 8/8. Το φετινό Φεστιβάλ υπόσχεται μια εβδομάδα αφιερωμένη στο σινεμά του πραγματικού με εκδηλώσεις, ομιλίες και βραβευμένα ντοκιμαντέρ από κάθε γωνιά του πλανήτη, όλα σε πρώτη παγκύπρια προβολή.

 

1η Αυγούστου, 20:30: Bobbi Jene, το ντοκιμαντέρ που θα σηκώσει την αυλαία του Φεστιβάλ

Η Αμερικανίδα χορεύτρια Bobbi Jene πέρασε μια δεκαετία ως η διάσημη χορεύτρια της Batsheva Dance Company, στο Ισραήλ. Το ντοκιμαντέρ Bobbi Jene, της Elvira Lind, την ακολουθεί όταν αποφασίζει να εγκαταλείψει τον μέντορα και χορογράφο της, Ohad Naharin, και τον έρωτα της ζωής της, και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Αποφασισμένη να εδραιωθεί στον χώρο, δημιουργεί χορευτικές παραστάσεις που ξεπερνούν τα όρια. Πρόκειται για το πέρασμα μιας γυναίκας στην ανεξαρτησία αλλά και τα διλήμματα που προκαλούν οι επιπτώσεις της.

Διάρκεια: 96'

H προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Στέγη Χορού Λεμεσού.

 



Κριτικές:

«Η Bobbi Jene είναι ένα φαινόμενο και το ταλέντο της είναι αυθεντικό. Είναι τόσο χαρισματική που σε κάνει να κρέμεσαι από την κάθε της λέξη. Από την κάθε της κίνηση». 

Hannah Brown, The Jerusalem Post

«H νέα δουλειά της Bobbi Jene είναι προκλητική αλλά και έντονα προσωπική -  μέσα από τη διαίσθηση ανακαλύπτουμε πώς τα κύρια στοιχεία του έργου της, η αμφισβήτηση του εαυτού, το ρίσκο και η κάθαρση αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό εαυτό της».

Tim Grierson, Senior US Critic, Screendaily



Βραβεία που απέσπασε το ντοκιμαντέρ Bobbi Jene:

1. Best Documentary Feature- Tribeca Film Festival, USA, 2017

2. Best Cinematography in a Documentary Feature- Tribeca Film Festival, USA, 2017

3. Best Editing in a Documentary Feature- Tribeca Film Festival, USA, 2017

4. Nominated: Life Tales Award, Biografilm Festival, Italy, 2017

Πρόσκληση σε ΠΑΡΤΥ μετά την προβολή

Αμέσως μετά την προβολή, θα ακολουθήσει πάρτυ έναρξης με τη Maria Spivak στα decks. Η Spivak συνθέτει ηλεκτρονική μουσική με τη βοήθεια αναλογικών και ψηφιακών εργαλείων, και μας καλεί σε ένα μινιμαλιστικό, κινηματογραφικό ταξίδι γεμάτο χορό.

 

Διαβάστε επίσης: 4 ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές διάσημους μουσικούς αστέρες



 

Docstalk για τη συνέχεια της εβδομάδας - 3, 5 και 8 Αυγούστου

Η εκπαιδευτική ζώνη του Φεστιβάλ, τo καθιερωμένo Docstalk δίνει και φέτος στους ντόπιους επαγγελματίες αλλά και στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάρια για τον κινηματογράφο του ντοκιμαντέρ, αλλά και ομιλίες καταξιωμένων δημιουργών. Οι ιδιαίτερες ιστορίες που αποδίδονται σε δύο από τα ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος θα συζητητηθούν σε εκ του σύνεγγυς συναντήσεις με τους σκηνοθέτες τους.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Αυγούστου (17:00 - 18:00), ο σκηνοθέτης Zaradasht Ahmed θα συνομιλήσει με τους παρευρισκομένους για το ντοκιμαντέρ του Nowhere to Hide, που θα προβληθεί στις 2 Αυγούστου (20:30). Το Nowhere to Hide ακολουθεί για πέντε χρόνια τον νοσηλευτή Nori Sharif, μεταφέροντάς μας σε ένα από τα πιο επικίνδυνα και απρόσιτα μέρη του κόσμου – το «Τρίγωνο του Θανάτου» στο κεντρικό Ιράκ.

Την Τρίτη, στις 8 Αυγούστου (17:00 - 18:00), o πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Feras Fayyad θα μιλήσει για την τελευταία του ταινία Last Men in Aleppo. Ο ίδιος αναφέρει ότι η ταινία αυτή είναι μια ιστορία ελπίδας, και μια προσπάθεια να μελετήσουμε τις ανθρώπινες ρίζες μας, τoυς δεσμούς και τις συλλογικές μας προσπάθειες σε καταστάσεις που απαιτούν να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου όταν η ζωή απειλείται από έναν ανεγκέφαλο, παράλογο δολοφόνο. Μέσα από ένα κράμα στιγμών αγωνίας και μέσα από εικόνες παράξενης ομορφιάς, το ντοκιμαντέρ μάς εντάσσει στην καθημερινότητα τριών ανδρών στο Αλέππο, καθώς παλεύουν με το χάος γύρω τους αλλά και με το δίλημμα μέσα τους: να φύγουν για να γλυτώσουν ή να μείνουν και να πολεμήσουν για την πατρίδα τους; Η ταινία Last Men in Aleppo, θα προβληθεί τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου, στις 20:30.

Tο Σάββατο 5 Αυγούστου, (10:00 - 11:00) το Σημείο Επαφής του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης οργανισμών του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα. Το ίδιο πρωί, μεταξύ 11:00 - 13:00, ο Benjamin Kempas, Υπεύθυνος Στρατηγικής, θα παρουσιάσει μια ομιλία με θέμα 'Καταρρίπτοντας τους μύθους της επικοινωνίας'. O Kempas θα μιλήσει για την αναγκαιότητα καθορισμού στρατηγικής επικοινωνίας και προβολής ενός ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψή του μέχρι και την διανομή του. Θα επιχειρήσει ακόμη να καταρρίψει ορισμένους μύθους που κυριαρχούν ανάμεσα στην κοινότητα των κινηματογραφιστών, σχετικά με αυτό το θέμα.

Τα docstalk θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη.

 

Ένα live ντοκιμαντέρ ON STAGE - Παρασκευή, 4 Αυγούστου 20:30

Φέτος το Φεστιβάλ καινοτομεί και εισάγει στο πρόγραμμα του ένα live documentary performance, το οποίο σκηνοθετεί ο γνωστός Κύπριος εικαστικός Χριστόδουλος Παναγιώτου. Με αφετηρία την παραγωγή του κλασσικού μπαλέτου Μπαγιαντέρα, που χορογράφησε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ το 1991, σε μια περίοδο που η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν δραματικά, η ομιλία-περφόρμανς Dying on Stage αποτελεί αναστοχασμό για την ανέφικτη θεατρική αναπαράσταση του θανάτου. Εξερευνώντας τον θάνατο στη σκηνή σε κυριολεκτικό, μεταφορικό και συμβολικό επίπεδο, ο Παναγιώτου εξετάζει, μέσα από πληθώρα παραδειγμάτων, τη φαύλη σχέση ανάμεσα στον θεατή, τον ηθοποιό και τον χαρακτήρα. Συμμετέχει ο χορευτής Jean Capeille.

Το Dying on Stage έχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Fiorucci Art Trust, (Στρόμπολι), στις Serpentine Galleries (Λονδίνο), στην PERFORMA 15 (Nέα Yόρκη), στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού (Παρίσι), στο Ίδρυμα Ωνάση (Αθήνα), στο Νέο Εθνικό Μουσείο του Μονακό – Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο (Mονακό) και στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (Παρίσι).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Για το πρόγραμμα των προβολών πατήστε ΕΔΩ 

Είσοδος: €2 ανά ταινία, €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

INFO: 99 517 910, lemesosdocs@gmail.com

Facebook: Lemesos International Documentary Festival

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY Free Press, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου 

Υποστηρικτές: Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πρεσβεία Ολλανδίας, Πρεσβεία Σουηδίας, Πρεσβεία Ισραήλ, Εθελοντές Γιατροί - Κύπρος, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών, Στέγη Χορού Λεμεσού, Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, Ένωση Συντακτών Κύπρου, Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ