Πολυκαταστήματα έβαλαν καρφιά για να μην κοιμούνται οι άστεγοι

Είναι ίσως από τα πιο απάνθρωπα μέτρα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια απέναντι σε συνανθρώπους μας οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγω είχαν την ατυχία να βρεθούν χωρίς σπίτι και εξ αιτίας αυτού να αναγκάζονται να μένουν στο δρόμο.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα φαινόμενο το οποίο στην Κύπρο μπορεί να αρχίσαμε να το εντοπίζουμε τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς σε μικρό ακόμη βαθμό, παρόλα αυτά στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και όχι μόνο, είναι αρκετά συνηθισμένο το να βλέπεις άστεγους σε διάφορα σημεία του δρόμου να στήνουν πρόχειρα καταφύγια με χαρτόκουτα και ό,τι άλλο κατάφεραν να μαζέψουν από τα σκουπίδια.

Φαίνεται όμως πως η αισθητική κάποιων δεν αντέχει το θέαμα αυτό να υπάρχει έξω από το χώρο ή το κατάστημα τους, έτσι σκέφτηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να το απωθήσουν.

Την αρχή έκαναν πριν αρκετό καιρό πολυκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία τοποθετούσαν έξω από τις βιτρίνες τους καρφιά για να μην μπορεί κάποιος να ξαπλώνει εκεί. Το «εξαιρετικό» αυτό παράδειγμα βέβαια ακολούθησαν πολυκαταστήματα σε Ιαπωνία, ΉΠΑ, Καναδά κ.α, δημιουργώντας ένα πραγματικά απάνθρωπο trend.

 



 

Μια τακτική όμως που δημιούργησε αντιδράσεις, από διάφορες ακτιβιστικές ομάδες. Η ομάδα Anti Anti-Homeless Spikes που δρα στο Λονδίνο σκέφτηκε μια πολύ όμορφη και χρηστική ιδέα για να αντικρούσουν το συγκεκριμένο μέτρο, την οποία ονόμασαν «Space not Spikes».

Η συγκεκριμένη ομάδα εντοπίζει μέρη που έχουν καρφιά έξω στις βιτρίνες και τα «ντύνουν» με στρώματα και βιβλιοθήκες δημιουργώντας όμορφες και ζεστές γωνιές για αστέγους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ