Ακολούθησε το ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών μέσω μιας κυπριακής εφαρμογής

Νέα δωρεάν εφαρμογή (app) σού προσφέρει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις την τύχη σου ως μεταναστευτικό πουλί, να καταγγείλεις ανώνυμα περιστατικά παράνομης θανάτωσης πουλιών, ενώ παρέχει και πολλές πληροφορίες για πουλιά που περνούν από την Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Έχεις φανταστεί ποτέ πώς θα ήταν αν πετούσες σαν πουλί ή αν κατά πόσο θα επιβίωνες στο ταξίδι της αποδημίας των πουλιών; Τι πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσε και τι θα αποτελούσε απειλή ή εμπόδιο σε αυτό το ταξίδι; Τώρα, με την καινούρια δωρεάν εφαρμογή για κινητά (app) του Πτηνολογικού, που ονομάζεται «Φτερωτά Ταξίδια» (στα αγγλικά Feathered Journeys), μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου ως μεταναστευτικό πουλί και να δεις αν θα καταφέρεις να επιβιώσεις και να ολοκληρώσεις αυτό το δύσκολο ταξίδι.

 



 

Παράλληλα, μέσα από τη μικρή «εγκυκλοπαίδεια» της εφαρμογής μπορείς να μάθεις συναρπαστικές πληροφορίες για κάποια από τα 400 και πλέον διαφορετικά είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, και συγκεκριμένα, είδη τα οποία επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση. Για παράδειγμα, η κυπριακή ονομασία της απαραγνώριστης Κράγκας, η οποία προέρχεται από το κάλεσμα του πουλιού κατά την αναπαραγωγική περίοδο ή ο εντυπωσιακός Πουπούξιος, ο οποίος αναφέρεται σε πολλά αρχαία κείμενα όπως οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

 



European Roller / φώτο: L. Dziewulski

 



Common Starling / φώτο: BirdLife Cyprus





Red-Footed Falcon / φώτο: D. Nye

 

Η εφαρμογή σού επιτρέπει επίσης να καταγγείλεις περιστατικά παράνομης παγίδευσης και λαθροθηρίας στον Πτηνολογικό, ενώ οι υπεύθυνοι στη συνέχεια θα καταγγείλουν τα περιστατικά στις αρμόδιες Αρχές, εξασφαλίζοντας μάλιστα την ανωνυμία σου. Με την πρόσφατη υπερψήφιση τροποποίησης του νόμου για την προστασία και διαχείριση των άγριων πουλιών και θηραμάτων, αναμένεται ότι το επόμενο φθινόπωρο θα υπάρξει έξαρση της παράνομης παγίδευσης και της λαθροθηρίας στην Κύπρο. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συμβάλουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης του σοβαρού και επίμονου αυτού προβλήματος.

 



 

Μέρος ενός εκ των κυριότερων μεταναστευτικών διαδρόμων της Ευρώπης και με περισσότερα από 250 μεταναστευτικά είδη να απαντούν εδώ, η Κύπρος είναι εξαιρετικά σημαντική για τα πουλιά. Αυτό την καθιστά επίσης προορισμό για πτηνοπαρατηρητές και φυσιολάτρες που έρχονται εδώ για να θαυμάσουν τον πλούσιο κόσμο των πουλιών και τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Η εφαρμογή «Φτερωτά ταξίδια» σού προσφέρει μια εισαγωγή στα πουλιά της Κύπρου, το θαύμα της αποδημίας και τις προκλήσεις της, εγκαίρως για την επόμενη φθινοπωρινή αποδημία, όταν τα πουλιά θα επιστρέφουν στις περιοχές όπου θα περάσουν το χειμώνα!

 



 

Η εφαρμογή είναι κατάλληλη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες και είναι διαθέσιμη δωρεάν στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, για Android και iOS (κινητά και tablet). Αν θα τη ψάξεις με το όνομά της, θα τη βρεις ως Feathered Journeys.

Η δημιουργία αυτής της εφαρμογής χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα MAVA μέσω του BirdLife International.

Το παιχνίδι στην εφαρμογή είναι βασισμένο στο εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήθηκε από τον Πτηνολογικό, με χρηματοδότηση της NABU (BirdLife στη Γερμανία) και του Ιδρύματος Heinz Sielmann.

 


 



 



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ