Ο Κυριάκος πήγε με τη Vespa του ως το όρος Γκροσγκλόκνερ της Αυστρίας

Ο συμπατριώτης μας Κυριάκος Τσιηφτές, αναζητώντας τα πιο γοητευτικά σημεία της Ευρώπης, συνεχίζει τη περιπλάνησή του οδηγώντας μια Vespa Gts250.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή τη φορά βρέθηκε στο όρος Γκροσγκλόκνερ της Αυστρίας.

 

Διαβάστε την εμπειρία του πιο κάτω:

«Για κάθε ταξιδευτή - λάτρη των μηχανών, αποτελεί μέγιστη τιμή και περηφάνια να οδηγήσει προς το όρος Γκροσγκλόκνερ της Αυστρίας, το γνωστότερο και θεαματικότερο οδικό πέρασμα της Ευρώπης! Ανεβαίνοντας στην υπέροχη διαδρομή του και οδηγώντας μια Vespa, το τοπίο γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό και ο θαυμασμός φτάνει σε απερίγραπτα επίπεδα. Αντικρίζοντας τον παγετώνα Παστέρτσε, κάθε λογικός άνθρωπος αισθάνεται δέος και θαυμασμό, μα ταυτόχρονα και μια ανάγκη απολογίας».

Πέραν των 900,000 επισκεπτών ετησίως ανεβαίνουν στο όρος Γκροσγκλόκνερ στις αυστριακές Άλπεις για να επισκεφτούν το ψηλότερο βουνό των Αυστριακών Άλπεων, αλλά και να θαυμάσουν από κοντά τον μεγαλύτερο παγετώνα της Αυστρίας, τον Παστέρτσε που αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο της χώρας!

Το Γκροσγκλόκνερ δεν είναι απλά ένα βουνό που είναι ορατό από 240km, αλλά ο μεγαλύτερος θρύλος των Άλπεων, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν αρκετοί μύθοι και δίκαια χαρακτηρίζεται ως επιβλητικό, με μια απίστευτη ρομαντική αγριάδα! Ατενίζοντας από μακριά αυτό το θρύλο, τίποτα δεν μπορεί να προμηνύει τα αισθήματα που ακολουθούν!

Η χαρακτηριστική πυραμοειδής κορυφή της οροσειράς Χόχε Τάουερν αποτελείται από δύο κορυφές, το Γκροσγκλόνερ (σε ύψος 3,798 m) και το Κλαϊνγκλόκνερ (3,770 m, από το γερμανικό klein, που σημαίνει μικρός), οι οποίες χωρίζονται από τη ράχη Γκλοκνερσάρτε, όπου εδώ και εκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε ο παγετώνας Παστέρτσε, ένας από τους σημαντικότερους παγετώνες της Ευρώπης και από τους ελάχιστους εύκολα προσβάσιμους παγετώνες του κόσμου. Παρόλα ταύτα, η ανθρώπινη αλητεία και ασυδοσία με την αλόγιστη «ανάπτυξη» του περασμένου αιώνα, οδηγεί και αυτό το παγετώνα, όπως και όλους τους άλλους, σε μια συνεχές συρρίκνωση, λόγω των κλιματικών αλλαγών στο πλανήτη μας. Λόγω της εγγύτητας του, ο παγετώνας αποτελεί πηγή μελέτης από αρκετά πανεπιστήμια του κόσμου, αφού συρρικνώνεται συνεχώς με το κατώτερο όριό του να είναι σε υψόμετρο κοντά στα 2.100 m.

 



 

Κατά τα τελευταία εκατό χρόνια έχει κατασκευαστεί οδικό δίκτυο στο όρος Γκροσγκλόκνερ με σκοπό την πρόσβαση των επισκεπτών σε μια θεαματική οδήγηση, δημιουργώντας έντονη εμπορική ανάπτυξη αλπινισμού, καθώς και μαζικοποίηση του τουριστικού ρεύματος με αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα και ποδήλατο στο βουνό, προσφέροντας αμέτρητες συγκινήσεις.

 



 

Στο πέρασμα αυτό, από την είσοδο στους πρόποδες του Γκροσγκλόκνερ δεν συναντάς μεγάλα οχήματα, λόγω της απότομης ιδιομορφίας του δρόμου ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά το 25% κλίση, όπου πολυάριθμες στροφές 360° υποδέχονται η μία την άλλη σε συνεχές ανηφορικό δρόμο και μικρή απόσταση αναμεταξύ τους.

Ο ήπιος δρόμος προς το Γκροσγκλόνερ αλλάζει αμέσως με το που εισέρχεται ο επισκέπτης στο πέρασμα, όπου πρέπει να καταβάλει ένα σημαντικό αντίτιμο για κάθε όχημα με κόστος διέλευσης τα 25€ για τις μοτοσυκλέτες και 35€ για τα αυτοκίνητα! Παρά το ψηλό κόστος (αφού πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδρομή 48 km η οποία οδηγεί σε ένα υψόμετρο στα 2,571 m με επιστροφή από τον ίδιο δρόμο) είναι χιλιάδες οι καθημερινοί επισκέπτες, δημιουργώντας ένα υπέροχο μείγμα κυκλοφορίας διαφορετικών ταχυτήτων και απόλαυσης!

 



Εδώ συναντήσαμε μεμονωμένους οδηγούς και οργανωμένες ομάδες με supercar, μηχανές μεγάλου κυβισμού, ποδήλατα, ακόμα και ανθρώπους τρέχοντας, ορειβατώντας ή βαδίζοντας, δοκιμάζοντας τις φυσικές και μηχανικές τους αντοχές, αφού «όλοι οι καλοί χωράνε στο δρόμο προς το Γκροσγκλόκνερ», όπως λένε και οι ντόπιοι!

Η διαδρομή μεταλλάσσεται σε κάθε στροφή κρατώντας μας σε εγρήγορση, άλλοτε δασώδες, άλλοτε μέσα από τεράστια βράχια που αγγίζουν το δρόμο με τεράστιες απροστάτευτες χαράδρες εκατοντάδων μέτρων βάθους, κόβοντας πραγματικά την ανάσα του επισκέπτη!

 



«Οδηγώντας το Μινώταυρο, τη Vespa μου, προς το Γκροσγκλόκνερ, σε αρκετές περιπτώσεις το μαγευτικό τοπίο αντικαθίστοταν από κρύο ιδρώτα αφού ο δρόμος είναι χωρίς ερείσματα με απροστάτευτες χαράδρες που βρίσκονταν σε μερικές δεκάδες εκατοστά. Ήταν κατανοητό πως η απόλαυση του μαγικού τοπίου επιβάλει χαμηλότερες ταχύτητες, παρά τα συνεχές προσπεράσματα των μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού».

Σε κάθε μεγάλη στροφή της διαδρομής υπάρχουν τοποθετημένες πινακίδες με το υψόμετρο που βρίσκεσαι, δημιουργώντας ένα υπέροχο παιχνίδι ύψους. Παρά το στενό οδόστρωμα, η θέα προς τις ψηλότερες κορφές του Γκροσγκλόκνερ είναι απρόσκοπτη και επιβλητική λόγω του μεγάλου τους ύψους και μεταλλάσσεται απότομα σε μια άγρια ορεινή διαδρομή με αρκετά σημεία στάθμευσης για ελεύθερη θέαση.

 



Πιο πέρα από τις ατελείωτες χαράδρες που μας συνοδεύουν στη μεγαλύτερη διαδρομή, αρχίζουν τα απροσπέλαστα όρη με αυξανόμενη την παρουσία χιονιού και τμημάτων μικρότερων παγετώνων, ενώ η θερμοκρασία μειώνεται σημαντικά, με εμφανές πλέον τους τεράστιους καταρράκτες που δημιουργούν ένα επιπρόσθετο υπερθέαμα.

«Αντικρίζοντας το παγετώνα Παστέρτσε τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Προσωπικά αισθάνομαι δέος και θαυμασμό ενώ κάθε μου βλέμμα προς αυτόν είναι και μια καινούργια εμπειρία, ένα νέο αίσθημα. Αγέρωχος, αρχοντικός και σιωπηλός ο παγετώνας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους επισκέπτες! Αισθάνεσαι μια απέραντη σιωπή όση ώρα τον αντικρίζει, παρά την πολυκοσμία το θέαμα μας κόβει την ανάσα».

Το κέντρο επισκεπτών Kaiser Franz-Josefs-Hohe βρίσκεται σε υψόμετρο 2,369 m και αποτελεί το σημείο όπου ξεκινάνε οι αλπινικές ορειβατικές διαδρομές προς το παγετώνα και την κορυφή του βουνού Γκροσγκλόκνερ. Εδώ συναντάς τους μύθους των Άλπεων και ταυτόχρονα θαυμάζεις τον παγετώνα Παστέρτσε που σε βλέπει σιωπηλός. Για τους τολμηρούς με τον αναγκαίο εξοπλισμό, από εδώ αρχίζει μια νέα εμπειρία, ένα όνειρο ζωής προς το εσωτερικό του παγετώνα!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ