Πού στην Κύπρο βρίσκεται το εκκλησάκι του Οσίου Αββακούμ;

Στο ίδιο μέρος βρίσκεται και ο τάφος του…

 


Article featured image
Article featured image

Ξέρεις που βρίσκεται;

Στον οικισμό Καλαμιθάσα, υπάρχει ο τάφος του Οσίου Αββακούμ.

Πάνω ακριβώς από τον τάφο, οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού Φτερικούδι -όπου και ανήκει πλέον η περιοχή του οικισμού-, έκτισαν έναν μικρό ναό τον οποίο αφιέρωσαν στον Όσιο.

Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα Ix-andromeda, ο τάφος του Οσίου, βρίσκεται στο κέντρο αρχαίας εκκλησίας την οποία πιθανόν και να έκτισε ο ίδιος μέσα σε σπήλαιο όταν ακόμα βρισκόταν εν ζωή.

Η αρχαία εκκλησία, ήταν πολύ μικρών διαστάσεων.

Η επιλογή της περιοχής εκείνης από τον Όσιο για να σκάψει το σπήλαιο και να κτίσει τον Ναό, δεν ήταν τυχαία, αφού αποτελεί την μοναδική τοποθεσία της οποίας το έδαφος καλύπτεται από πολύ μαλακό άσπρο βράχο.

Την ίδια τοποθεσία είχαν επιλέξει και οι πρώτοι κάτοικοι των όποιων οικισμών στο βουνό Καλαμιθάσα για να θάβουν τους νεκρούς τους, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Η είσοδος στην αρχαία εκκλησία και στον τάφο του Οσίου είναι πάντοτε ανοικτή σε αντίθεση με τον νέο ναό ο οποίος είναι κλειστός.

Τα λείψανα του Οσίου και τα παλαιά εικονίσματα φυλάσσονται στον επίσης παλαιό ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Φτερικούδι.

Αν θέλετε να προσκυνήσετε, υπάρχουν αναρτημένοι στην δυτική είσοδο 2 αριθμοί τηλεφώνων και χρησιμοποιήστε τους για να έρθουν να σας ανοίξουν.

 


πηγη: ix-andromeda

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ