Στην Κύπρο ζουν 1,5 εκατ. γάτες [αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους κατοίκους]

Μπορεί στην Κύπρο να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας σε ανθρώπους, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει όταν μιλάμε για τις γάτες αφού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των φιλοζωικών οργανώσεων που δρουν στην Κύπρο, ο πληθυσμός τους σήμερα αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο.

 


Article featured image
Article featured image

Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, οφείλεται κυρίως στη μη στείρωση τους είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε από την απουσία κρατικού προγράμματος, γεγονός που αποτελεί μείζων πρόβλημα, αφού το σχετικό κονδύλι που υπήρχε για στειρώσεις έχει μειωθεί κατά πολύ, εξ ου και τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει οξυνθεί.

Σε ρεπορτάζ της Εύης Ανδρέου στην Cyprus Mail, αναφέρεται ότι τα καταφύγια γάτων σήμερα είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο αριθμό, ενώ παράλληλα σε κάθε πόλη έχει αναπτυχθεί ένα άτυπο δίκτυο προστασίας από ανθρώπους που αγαπάνε τις γάτες και αναλαμβάνουν να τις φροντίζουν προσφέροντας τους τροφή και νερό ή δημιουργώντας σε διάφορα κεντρικά σημεία σταθμούς τροφοδοσίας, όπου ο κάθε ένας μπορεί να αφήσει φαγητό για τα ζώα.    

Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κονδύλι ύψους 75 χιλιάδων ευρώ, για στειρώσεις αδέσποτων γάτων, το οποίο παρόλα αυτά δεν είναι αρκετό για να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού.

Το «Κόμμα των Ζώων» σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, παρότι χαιρέτισε την απόφαση, προειδοποίησε ότι τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Να δημιουργήσουν δηλαδή ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα το οποίο θα υπάρχει σε μόνιμη βάση για να αντιμετωπίσει σε βάθος χρόνου το πρόβλημα.

Ο Ντίνος Αγιομαμίτης της οργάνωσης «Cat Paws», σε δηλώσεις του στη «Sunday Mail», υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις περί κονδυλίων είναι απλά ένα προεκλογικό τρικ, ένεκα προεδρικών. «Έχουμε ακούσει πολλές φορές παρόμοιες υποσχέσεις, αλλά ποτέ δεν έγινε κάτι. Μέχρι πριν 5 – 6 χρόνια το κράτος έδινε κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ για στειρώσεις γάτων, το οποίο μοιραζόταν ισάξια σε όλες τις πόλεις. Η οικονομική κρίση παρόλα αυτά μείωσε το κονδύλι αυτό δραματικά, κατεβάζοντας το στις 10.000 για όλη την Κύπρο, κάτι που αντιστοιχεί σε 2.000 για κάθε πόλη, που μεταφράζεται σε 25 – 30 στειρώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα έχουμε ένα πληθυσμό γάτων που αριθμεί πέραν του 1,5 εκατομμυρίου, αυτό δεν είναι τίποτα».

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Αγιομαμίτης, μπορεί να ανακοινώθηκε κονδύλι δεν έγινε ξεκάθαρο εντούτοις τι αφορά. Αν δηλαδή θα δοθεί για στειρώσεις γάτων ή σκύλων. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις αδέσποτες γάτες, όχι στους σκύλους. Το πρόβλημα με τα σκυλιά είναι ότι τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Οι θηλυκές γάτες πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς, αφού μια θηλυκή γάτα μπορεί να μείνει έγκυος από τους πρώτους μήνες της ζωής της, ενώ μπορεί να γεννήσει 2 – 3 φορές το χρόνο».

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των γάτων στην Κύπρο, αναφέρει, είναι το κράτος να εγκρίνει κονδύλι ύψους 100 χιλ. ευρώ για μια 5ετία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ