Μάθαμε την ιστορία πίσω από τους «διάσημους» παπαγάλους της Αγίας Νάπας

Εσύ φωτογραφήθηκες με τους διάσημους παπαγάλους της Αγίας Νάπας;

 


Article featured image
Article featured image

Τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από τους τουρίστες που κατακλύζουν την Αγία Νάπα, την τουριστική περιοχή επισκέπτονται επίσης και κάτοικοι από όλα τα μέρη του νησιού, για να περάσουν εκεί τις διακοπές τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς, όταν βρεθούν στην Αγία Νάπα, το έχουν ως έθιμο, πριν φύγουν από εκεί για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να βγάζουν και μια φωτογραφία με τους διάσημους παπαγάλους.

Εμείς, ως αγνοί ντόπιοι τουρίστες, όταν επισκεφτήκαμε φέτος την Αγία Νάπα, κάναμε αυτό που κάνουν και οι υπόλοιποι επισκέπτες της.

Φωτογραφηθήκαμε δηλαδή με τους γνωστούς παπαγάλους, ενώ δεν χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια σύντομη κουβέντα με τον ιδιοκτήτη τους.

Οι παπαγάλοι ανήκουν στον κύριο Ιωάννη Ευσταθίου, από τη Σωτήρα, ο οποίος διατηρεί από το 1972 ένα πολυκατάστημα στην Λεωφόρο Νησί της Αγίας Νάπας.

Οι παπαγάλοι κάθε καλοκαίρι βρισκονταί στο κατάστημα και αποτελούν εδώ και χρόνια τις μασκότ του Δήμου.

 



Μάθαμε πως σήμερα στο μαγαζί υπάρχουν συνολικά 5 παπαγάλοι. Ο ένας είναι African Grey και οι υπόλοιποι 4 American Macaw.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από 35 χρόνια ο κύριος Ιωάννης αγόρασε 2 παπαγάλους African Grey και ήταν πολύ συνδεδεμένος μαζί τους.

Τους φρόντιζε, τους τάιζε και τους μάθαινε σιγά-σιγά να μιλούν. Ο ένας από τους 2 παπαγάλους πέθανε πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο ο άλλος ζει ακόμη και θα τον βρεις στο πολυκατάστημα.

Ακούει στο όνομα Γιαννής και μιλά κανονικά όπως οι άνθρωποι, τραγουδά, μιμείται τους πελάτες του μαγαζιού και μερικές φορές θα τον ακούσεις και να βρίζει.

Ο κύριος Ιωάννης μάς είπε πως τον αγόρασε, τότε, στην τιμή των 150 κυπριακών λιρών.

 



Τους υπόλοιπους 4 τους απέκτησε στη συνέχεια. Κάποιους από αυτούς, όπως μας είπε, τους έχει εδώ και 13 χρόνια.

Ο πιο γνωστός παπαγάλος που είχε μέχρι σήμερα στο μαγαζί του ο κύριος Ιωάννης, ήταν ο παπαγάλος με το όνομα «Πανικάκης», τον οποίο ωστόσο πώλησε αργότερα στον Δήμαρχο της Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο.

 



Οι παπαγάλοι που υπάρχουν σήμερα στο μαγαζί έχουν τα ονόματα: Αλ Καπόνε, Λένος, Θεόφιλος και Άντης.

Σημειώνεται δε, πως Θεόφιλος και Άντης είναι τα ονόματα των υιών του κύριου Ιωάννη.

 



Το βράδυ, όταν κλείσουν οι πόρτες του καταστήματος, ο κύριος Ιωάννης βάζει τους παπαγάλους μέσα στο αυτοκίνητο και τους μεταφέρει μαζί του στο σπίτι.

Ο ιδιοκτήτης των παπαγάλων, αγαπά πολύ τα ζώα κι έτσι επέλεξε να κάνει την αυλή του στη Σωτήρα να μοιάζει περισσότερο με φάρμα παρά με αυλή σπιτιού.

Στην αυλή του ζουν μεταξύ άλλων δύο στρουθοκάμηλοι, ελάφια, σκύλοι, κότες, γουρούνια, κατσίκες και γαλοπούλες.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ