Πόσο επικίνδυνο είναι το «Salt and Ice Challenge»;

Το πιο πιθανόν είναι να μην γνωρίζεις καν σε πιο πράγμα αναφερόμαστε, αφού όπως ενημερωθήκαμε από το Τμήμα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην Κύπρο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο κρούσμα ή έστω υποψία ότι κυκλοφορεί το συγκεκριμένο «παιχνίδι» ανάμεσα σε νέους και εφήβους.


Article featured image
Article featured image

Εντούτοις, όπως διαβάζουμε σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες, το συγκεκριμένο challenge το οποίο έχει χαρακτηριστεί εφάμιλλο της διαδικτυακής απάτης που οδηγεί τους συμμετέχοντες ακόμα και σε αυτοχειρία «Μπλε Φάλαινα», βρίσκεται ήδη σε έξαρση ανάμεσα στους νέους των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ σύμφωνα με το ελληνικό «CSI Institute» άρχισε να γίνεται γνωστό και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η νέα διαδικτυακή δοκιμασία με την ονομασία «Salt and Ice Challenge» προκαλεί τα παιδιά να βάλουν σε σημείο του σώματος τους αλάτι και στη συνέχεια να πιέσουν επάνω του ένα παγάκι, με σκοπό την ανάδειξη του «καλύτερου παίκτη», ο οποίος θα είναι εκείνος που θα αντέξει τον πόνο που προκαλείται, για περισσότερη ώρα.  

Η δοκιμασία αυτή, όπως αναφέρουν οι γιατροί, μπορεί να προκαλέσει στο παιδί μέχρι και έγκαυμα τρίτου βαθμού, αφού το αλάτι κατεβάζει τη θερμοκρασία του πάγου μέχρι τους -17οC, δημιουργώντας έτσι μέσα σε διάστημα λιγότερο των 10 – 15 λεπτών, έγκαυμα, όμοιο με αυτό που προκαλείται στα κρυοπαγήματα.  

Ήδη οι αμερικανικές αρχές αλλά και οργανώσεις όπως η βρετανική NSPCC (Εθνική Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού), εξέδωσαν σχετικές προειδοποιήσεις, προτρέποντας γονείς και κηδεμόνες να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που διατρέχουν, αν διαπιστώσουν τυχών σημάδια στα χέρια ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος τους.    

Το αρμόδιο Τμήμα της Κύπρου, προτρέπει τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι το παιδί τους ίσως συμμετέχει σε αυτή τη νέα απάτη, να ενημερώσουν τις Αρχές.

 

Διάβασε κι αυτό: Η «Μπλε Φάλαινα» δεν είναι παιχνίδι… και δεν είναι μπλε





 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ