Σε τι μπορεί να έχει μετατραπεί μια εκκλησία στα Κατεχόμενα;

Η καταστροφή της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, είναι σαφέστατα ένα από τα πλέον θλιβερά ζητήματα που προκύπτουν, απόρροια της Εισβολής του ’74 και της συνεχιζόμενης κατοχής.

 


Article featured image
Article featured image

Είδαμε εκκλησίες να λεηλατούνται και να καταστρέφονται, να μετατρέπονται σε ορνιθώνες, σιταποθήκες, τζαμιά και στρατόπεδα…

Κι όμως, δεν τα είχαμε δει όλα. Ένα μέλος της κλειστής ομάδας Varosha, Famagusta, Cyprus στο Facebook, ανήρτησε μερικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι μια εκκλησία στο Μπέλλαπαϊς έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνικό στούντιο -ή κάτι τέτοιο.

Μιλώντας με τον ίδιο για περισσότερες πληροφορίες, μας είπε πως η εκκλησία (που δεν ήξερε σε ποιον Άγιο είναι αφιερωμένη) βρίσκεται σε ένα ύψωμα πάνω από το Μπέλλαπαϊς, σε έναν λόφο πάνω από μια στρατιωτική βάση, και πως όταν πήγε ο ίδιος εκεί ήταν κλειδωμένη.

Τις φωτογραφίες τις τράβηξε από τα ανοικτά παράθυρα, δείχνοντάς μας μέσα από αυτές τους πίνακες και τα γλυπτά, ενώ κανένα άλλο σημάδι ή καμιά επιγραφή δεν υπήρχε που να μαρτυρά ποιος είναι ο «καλλιτέχνης» που βρήκε στέγη σε μια εκκλησία.

Χωρίς να ξέρουμε, λοιπόν, τίποτα για την ταυτότητα του καλλιτέχνη (ή της ομάδας καλλιτεχνών), αν είναι δηλαδή Τούρκος, Τουρκοκύπριος ή άλλης εθνικότητας, η απορία που γεννιέται από μια πρώτη ανάγνωση είναι, πώς μπορεί ένας άνθρωπος της τέχνης να «εισβάλλει» σε έναν ιερό χώρο και να τον χρησιμοποιεί για τέτοιου είδους δραστηριότητες;



Δείτε πιο κάτω τις επίμαχες φωτογραφίες:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ