Εσύ θα πας στο «Desmōtēs»;

Απόψε, η βραδιά θα είναι αλλιώτικη με μια ιδιαίτερη παράσταση που συνδυάζει μουσική, χορό και βιντεοπροβολή να παρουσιάζεται στο φεστιβάλ Faneromeni 17.

 


Article featured image
Article featured image

Μια ομάδα δημιουργικών συντελεστών συνεργάζεται για να φτιάξει ένα μουσικοχορευτικό θέαμα εμπνευσμένο από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και τον κυπριακό πολιτισμό.

Η θεματολογία της παράστασης είναι επηρεασμένη από μύθους και δοξασίες του νησιού μας αλλά και της Ελληνικής μυθολογίας που πραγματεύονται την ιδέα των δεσμών ως εμπόδια, τιμωρία, θυσία και μέσο λύτρωσης. Όπως φανερώνει και το όνομα «Desmōtēs», έμπνευση αποτελούν μύθοι όπως η θυσία του Προμηθέα, η τιμωρία της υφάντρας Αράχνης, η αιχμαλωσία της Περσεφόνης κλπ.

Στο πλαίσιο της παράστασης, στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου το τεράστιο φόρεμα της χορεύτριας θα απλώνεται πάνω στις κατασκευές που υπάρχουν στο προαύλιο. Αυτό θα περιβάλλει την χορεύτρια αλλά και τις μουσικούς ενώ πάνω στα πέπλα του θα προβάλλονται διαρκώς μεταβαλλόμενα σχήματα, βασισμένα σε μοτίβα υπάρχουν στα εκθέματα της αρχαιολογικής συλλογής του Πολιτιστικού. Αυτό θα θυμίζει ένα γιγαντιαίο υφασμάτινο πλάσμα που αναπνέει αργά και μεταμορφώνεται, χάνοντας σταδιακά τα δεσμά του μέχρι που να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, ενώ η μουσική αντικατοπτρίζει τις διάφορες φάσεις της μεταμόρφωσης, κτίζοντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που αρμόζει στο τελετουργικό της μετάβασης από τα δεσμά στην ελευθερία.

 

Σύνθεση μουσικής / καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδρέας Παπαπέτρου

Χορογραφία/χορός: Elisabeth Schilling

Σκηνογραφία/κουστούμια: Ρέα Ολυμπίου

Video Art: Χρίστος Συμεωνίδης

Μουσικοί: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (φωνή), Μαρία Γεροσίμου (άρπα), Μαρία Κραμβή (κρουστά)

Ηχοληψία/φωτισμός: Odiovibe

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017 / 21:00

Αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένη 86-90, παλιά Λευκωσία

Πληροφορίες: 22 128 157 /

Είσοδος ελεύθερη



*Τα βράδια των εκδηλώσεων, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ