Νέα απάτη στην Κύπρο μέσω Viber

Νέο περιστατικό απάτης τύπου SIM SWAP SCAM στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Η Cyta προειδοποιεί για νέο σοβαρό περιστατικό που αφορά προσπάθειες παραπλάνησης των πελατών της, αλλά και του κοινού γενικότερα.

Επιτήδειοι από το εξωτερικό, διενεργούν κλήσεις μέσω της γνωστής εφαρμογής Viber, προς ανυποψίαστους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

Οι κακόβουλες ενοχλητικές κλήσεις εμφανίζουν ως καλούντα αριθμό τον +923ΧΧΧΧΧ6070, ο οποίος παρουσιάζεται να ανήκει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Πακιστάν. Ενδεχομένως όμως να πρόκειται και για πλασματικό αριθμό που συνήθως αλλάζει ή μετακυλύεται σε άλλο, κάτι που αποτελεί μια συνήθη τακτική σε παρόμοια περιστατικά απάτης.

Σύμφωνα με το σενάριο του νέου περιστατικού απάτης, οι επιτήδειοι:

• Μιλώντας «σπαστά» αγγλικά, συστήνονται σαν μηχανικοί του CytaVoda Call Centre, επικαλούνται δήθεν διαγωνισμό και προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν αναγνώριση του πελάτη.

• Ζητούν την αφαίρεση της κάρτας SIM και γνωστοποίησης του 19ψήφιου έως 20ψήφιου κωδικού της SIM Card (ICCID Number).

• Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να πετύχουν τη συλλογή όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών, με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο στην υπηρεσία του πελάτη στόχου.

Ενδέχεται στη συνέχεια:

• παραπλανώντας να επιδιώξουν να υπερπηδήσουν ελέγχους ασφαλείας και να επιτύχουν προώθηση κλήσεων του πελάτη-στόχου, σε τρίτες συνδέσεις στο εξωτερικό ή ακόμα και την αντικατάσταση της SIM Card από συνεργάτες τους στην Κύπρο.

• αποκτώντας πρόσβαση, μιμούμενοι τον νόμιμο ιδιοκτήτη, με την μέθοδο της κοινωνικής μηχανικής (social engineering) ή του ψαρέματος (Phishing), εκμαιεύουν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν για να εξαπατήσουν νόμιμες επιχειρήσεις, συνήθως τράπεζες, με σκοπό το οικονομικό όφελος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ