Πώς χάνουν οι λεσβίες την παρθενιά τους;

Αδιάκριτη ερώτηση; Είναι.

 


Article featured image
Article featured image

Αλλά και πάλι δεν παύει να είναι μια απορία που πολλοί εκφράζουν κατά καιρούς, ακόμα και οι ίδιες οι λεσβίες, νοουμένου ότι ζούμε σε μια φαλλοκεντρική κοινωνία η οποία διατηρεί ως δεδομένη προϋπόθεση την διείσδυση ενός πέους στον γυναικείο κόλπο, για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας.

Αν όμως αυτό θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, τι γίνεται όταν μια γυναίκα είναι ομοφυλόφιλη και η διείσδυση πέους, δεν είναι μέσα στις προτιμήσεις της;

Ένα σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στη στήλη Ask-Hole* της ιστοσελίδας Broadly, και το οποίο προσπάθησε να λύσει αυτήν ακριβώς την απορία. Ουσιαστικά, ο φαλλός καθορίζει τον κόσμο και εδώ και χιλιετίες καθορίζει και το σεξ. Η διείσδυση του πέους στη γυναίκα αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της παρθενιάς και της απουσίας της. Πώς, λοιπόν, μπορούν δύο γυναίκες- εκ των οποίων καμία δεν διαθέτει πέος- να χάσουν την παρθενιά τους; Πώς διασχίζουν αυτόν τον Ρουβικώνα που διαχωρίζει την αθωότητα από την εμπειρία; «Κυριαρχεί μια διαχρονική ιδέα ότι η παρθενιά είναι μία σωματική κατάσταση,» λέει η Hanne Blank, ιστορικός και συγγραφέας του Virgin: The Untouched History (Παρθένα: Η Ανέπαφη Ιστορία). «Ότι είναι μια φυσική κατάσταση και ότι το σώμα αλλάζει όταν χάνεται η παρθενιά.»

Για παράδειγμα, επισημαίνει η Blank, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το «υδραυλικό σύστημα» του ανθρώπινου σώματος αποτελούνταν από έναν σωλήνα- ότι η μύτη ήταν συνδεδεμένη με τον λάρυγγα, ο οποίος συνδέονταν με τον κόλπο, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με τον πρωκτό- και ότι η φυσιολογία μιας γυναίκας συνεπώς άλλαζε μετά την πρώτη διείσδυση. «Πίστευαν ότι ο λάρυγγας της γυναίκας κυριολεκτικά μεγάλωνε,» λέει η Blank. «Υπήρχαν τεστ παρθενιάς που έκαναν μελέτες πάνω σε αυτό». Η Blank αποφεύγει να κατακρίνει περαιτέρω τους Έλληνες για τις ιδέες τους περί παρθενιάς «γιατί δεν θέλω να σκεφτεί ο κόσμος, ‘Αυτά είναι μαλακίες και έχω δίκιο,’» όπως λέει η Blank. «Όλα είναι μαλακίες».

Το ερώτημα, όμως, παραμένει, ειδικά ανάμεσα στις νεαρές λεσβίες που δεν έχουν πολλούς ανθρώπους στη ζωή τους, τους οποίους μπορούν να συμβουλευτούν. «Προτιμώ να ρωτήσω κάποιον άγνωστο, παρά κάποιον που ξέρω» έγραψε μία έφηβη λεσβία στο Yahoo! Answers. Δεν έχω ιδέα πότε χάνει την παρθενιά της μία λεσβία! Και νιώθω πολύ άσχημα γιατί δεν έχω ιδέα αν είμαι παρθένα ή όχι!». 

«Το καλό με τη δυσκολία του να οριστεί το λεσβιακό σεξ είναι ότι μπορώ να έχω πολλές ζουμερές, τρομακτικές, κρυφές λεσβιακές εμπειρίες και να εξακολουθώ να παριστάνω ότι δεν έχω ακυρώσει το εισιτήριο της παρθενιάς μου» λέει η queer ποιήτρια Jocelyn Macdonald. Η Macdonald μεγάλωσε σε ένα συντηρητικό περιβάλλον ευαγγελικών και θεωρούσε ότι είχε «φυλάξει την αγνότητά της για τον γάμο» ενώ ταυτόχρονα είχε εμπειρίες με γυναίκες τις οποίες πλέον αναγνωρίζει ως σεξουαλικές.

Η Blank λέει ότι πολλά queer άτομα πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές παρθενιές, οι οποίες είναι ανάλογες με τα διάφορα φύλα με τα οποία κάνουν σεξ. «Όταν έχασα την παρθενιά μου από άντρα, έγινε το τάδε, αλλά όταν την έχασα από γυναίκα έγινε το τάδε» λέει. Η αφήγηση της Gale ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. «Αν η παρθενιά δεν έχει να κάνει με τη διείσδυση, αλλά με την πρώτη φορά που τα γεννητικά σου όργανα λαμβάνουν ικανοποίηση από μία ενεργή δύναμη, τότε πρέπει να πω ότι έχασα την παρθενιά μου από έναν εκτοξευτή νερού πισίνας» λέει. «Αν μιλάμε για κάποιο πρόσωπο, ήταν ένας μαλάκας. Αν μιλάμε για κορίτσια, ήταν μια άγαρμπη, μεθυσμένη αλλά και σεξουαλική συνεύρεση σε ένα πάρτι».

Η κοινωνιολόγος Laura Carpenter πήρε συνέντευξη από 22 LGBT άτομα για το βιβλίο της Virginity Lost (Το Τέλος της Παρθενιάς). «Είκοσι ένας από τους είκοσι δύο gay και bisexual άνδρες και γυναίκες στους οποίους πήρα συνέντευξη ισχυρίστηκαν ότι κάποιος μπορεί να χάσει την παρθενιά του τόσο μέσω του στοματικού έρωτα ή/και του πρωκτικού σεξ, όσο και μέσω της κολπικής συνουσίας», έγραψε. «Παρόλα αυτά, στα μάτια ακόμα και των πιο ανοιχτόμυαλων πληροφοριοδοτών μου, η χειρωνακτική διέγερση των γεννητικών οργάνων από μόνη της δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στην απώλεια της παρθενιάς.» Με άλλα λόγια, όλα τα λεφτά είναι ο στοματικός έρωτας (κατά τον οποίο το στόμα σου βρίσκεται στα εκτεθειμένα γεννητικά όργανα ενός άλλου ανθρώπου, τα οποία αποτελούν την ισχυρότερη νομισματική μονάδα στη γη).

«Οι λεσβίες χάνουν την παρθενιά τους κάνοντας σεξ,» λέει η Blank, «όπως και όλοι οι υπόλοιποι.» Κι αυτό, φυσικά, οδηγεί στο ερώτημα: Τι είναι το σεξ; Για άλλη μια φορά, η πράξη μέχρι πρότινος οριζόταν από τη διείσδυση. Μελέτες του Kinsey Institute, του Archives of Sexual Behavior και του Canadian Journal of Sexuality έχουν επιχειρήσει να καταλήξουν σε έναν καθολικό ορισμό για το σεξ, και όλες απέτυχαν. Σε μια ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών, η καναδέζικη ερευνητική ομάδα είδε ότι το 97 τοις εκατό των ερωτηθέντων αντιλαμβανόντουσαν το σεξ πέους-στον-κόλπο (PIV) ως σεξ. Παρόλα αυτά, μια μελέτη που διεξήγαγε το Kinsey Institute το 1999 κατέληξε ότι μόνο το 82 τοις εκατό των ανδρών άνω των 60 θεωρούσαν ότι το PIV σεξ με προφυλακτικό, εξακολουθούσε να είναι σεξ. Για αυτούς, το σεξ θα έπρεπε να οδηγεί δυνητικά στην αναπαραγωγή για να οριστεί ως τέτοιο, διαφορετικά δεν μετρούσε.

Η καναδέζικη μελέτη, στα πλαίσια της οποίας ερωτήθηκαν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι, έδειξε ότι «λιγότερο του 25 τοις εκατό των συμμετεχόντων θεωρούσαν ότι ο στοματικός έρωτας είναι σεξ, περισσότερο του 60 τοις εκατό πίστευαν ότι ο δότης ή ο αποδέκτης του στοματικού σεξ είναι σεξουαλικός παρτενέρ, και περισσότεροι του 97 τοις εκατό θεωρούσαν ότι το στοματικό σεξ του παρτενέρ τους με κάποιον άλλο αποτελεί απιστία.» Με άλλα λόγια, ο ορισμός του σεξ αλλάζει ανάλογα με το ποιος το κάνει με ποιον, πότε και πώς. «Πολλά queer άτομα νιώθουν ότι έχασαν την παρθενιά τους την πρώτη φορά που ήρθαν σε οργασμό με κάποιον παρτενέρ,» λέει η Blank. «Δεν είχε να κάνει με τις πράξεις ούτε και με το φύλο των συμμετεχόντων. Θεωρώ αυτόν τον ορισμό εξίσου έγκυρο με όλους τους άλλους.»



*Το Ask-Hole είναι μία τακτική στήλη μέσω της οποίας το Broadly διερευνά ερωτήματα που θα έκανες μόνο σε ξένους στο ίντερνετ. Εσύ έχεις κάποια ερώτηση πάνω σε οποιοδήποτε θέμα; 

**Με πληροφορίες από VICE

***Η κεντρική φωτογραφία είναι από τη σειρά 'Luisa and Rose' 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ