Εσύ πώς περνάς την ώρα (στην εφεδρεία) όταν είσαι στη σκοπιά;

Όντας έφεδρος, ξεκινώντας να ετοιμάζεις τα πράγματα για τον στρατό -τον κυπριακό στρατό-, το μόνο και μόνιμο ερώτημα που γυροφέρνει στο μυαλό σου είναι «πώς θα περάσει η ώρα στη σκοπιά;» αλλά και γενικότερα, πώς θα περάσουν οι ώρες τις εφεδρείας.

 


Article featured image
Article featured image

Οπότε, φροντίζεις να πας με γεμάτη μπαταρία, να έχεις οπωσδήποτε φορτιστή μαζί σου, να έχεις ακουστικά για το βράδυ στον θάλαμο, να έχεις κατεβάσεις 5-6 καινούργια παιχνίδια, να πάρεις 1-2 βιβλία, τάβλι, χαρτιά της πιλόττας, να ξέρεις τι καλό παίζει από μάσα κοντά στο στρατόπεδό σου…

Η εφεδρεία για κάποιους είναι πονοκέφαλος αφού τους κλέβει πολύτιμο χρόνο από την εργασία τους, ενώ για άλλους είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όλοι όμως συμφωνούν πως, για να μπορείς να την «παλέψεις» πρέπει να πας κατάλληλα προετοιμασμένος έτσι ώστε οι ώρες σου στο στρατό να είναι γεμάτες, ακόμα και εκείνο το δίωρο πάνω στη σκοπιά.

12 Κύπριοι άντρες απαντούν λοιπόν στο «καυτό» ερώτημα «όταν πας στρατό, πώς περνάς τις ώρες που είσαι στη σκοπιά;», ενώ ορισμένοι επιλέγουν να μας ενημερώσουν γενικότερα πώς «σκοτώνουν» την ώρα τους στο στρατό.



 

Δεν περνά με τίποτα ο χρόνος στο στρατό όταν πάω έφεδρος. Για να «σκοτώσω», όμως, την ώρα μου εκεί παίζω παιχνίδια στο κινητό. Στη σκοπιά μιλώ στο τηλέφωνο και καμιά φορά όταν ξέρω πως δεν θα έρθει κανένας ρίχνω και κανένα υπνάκο.

Αντρέας, 35

 

Βαριέμαι αφόρητα στο στρατό. Πριν πάω φροντίζω να έχω φορτισμένο το κινητό επειδή ξέρω ότι θα «λιώσω» πάνω του. Πώς αλλιώς να περάσει η ώρα;

Γιώργος, 38

 

Μιλώ με τους σειράες μου για να περάσει η ώρα. Παραγγέλλουμε και delivery και τρώμε, εννοείται.

Κυριάκος, 32

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 11 ΚΥΠΡΙΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

 

Συζητάμε για μάππες, για πολιτικά, για κυνήγι, για τη showbiz, αλλά και για τον στρατό, για όλα όσα ζήσαμε στους 26/25/24 μήνες της θητείας μας. Ότι δηλαδή συζητάνε και στον καφενέ. Άλλωστε, όπως έχει καταντήσει ο κυπριακός στρατός, μοιάζει με ένα καφενείο. Αν ρωτήσεις «γιατί μας φέρνετε για σκοπιές;», δύσκολα θα πάρεις λογική απάντηση. Μάλιστα, κάποιες από τις σκοπιές που βγαίνουν από εφέδρους, υπό άλλες συνθήκες δεν βγαίνουν… Οξύμωρο;

Αντρέας, 36

 

Γενικά τζοιμούμαι, τρώω και βλέπω τηλεόραση. Στη σκοπιά μάχομαι με το κινητό, λίγο ραδιόφωνο, καφέ τζαι τσιγάρο.

Μάριος, 28

 

Παίζουμε πιλόττα. Λέμε ιστορίες από τον καιρό που ήμασταν στο στρατό. Παραγγέλλουμε σουβλάκια και μπίρες.

Νικόλας, 37

 

Τι κάνω; Παίζω τάβλι με τους άλλους στρατιώτες και τους άλλους εφέδρους τζαι γυρίζουμε ποτζιή-ποδά μέσα στη μονάδα και σπάζουν τα νεύρα μας επειδή δεν έχουμε τίποτε ουσιαστικό να κάνουμε. Τη νύχτα σουβλάκια και μετά ύπνο, αν δεν έχει σκοπιά. Άμα έχω σκοπιά, περνώ την ώρα πάνω στο κινητό, ως την επόμενη φορά.

Τέλης, 29

 

Σκοπιές, εμάς δεν μας βάλλουν συνήθως, αλλά γενικά οι ώρες της εφεδρείας παν χαμένες. Καθόμαστε άπραγοι μέχρι να οργανωθούν, να έρθει η σειρά μας και αφότου τελειώσει, για παράδειγμα, η άσκηση, επιστρέφουμε στη μονάδα και μας αφήνουν ελεύθερους.

Ορέστης, 30

 

Αν βρω πιλοττάρηδες παίζω πιλόττα. Διαφορετικά, παραγγέλουμε σουβλάκια και λαφαζανέφκουμε με τους εφέδρους.

Σωκράτης, 37

 

Βασικά, από τον καιρό που βγαίνει διπλή η σκοπιά, ο πλείστος χρόνος περνάει με την κουβέντα: πολιτικές και στρατιωτικές συζητήσεις. Ερωτήματα τύπου «γιατί βγάζουμε σκοπιές και γιατί έχουμε ακόμα στρατό αφού και ο εξοπλισμός μας είναι του κώλου;».

Κωνσταντίνος, 35

 

Βασικά, αν δεν ήταν οι σειράες θα ήταν αφόρητα. Γενικά, κάνουμε πλάκα. Σχολιάζουμε γυναίκες, δίνουμε ο ένας στον άλλον τηλέφωνα από γνωστές μας, για να έχουμε κάτι να κάνουμε στη σκοπιά και φυσικά κάνουμε έρευνα για τα καλύτερα ντελιβεράδικα της περιοχής.

Λούης, 30

 

Κουβεντούα, καμιά ταινία στο ΚΨΜ, κινητό τζαι ping pong. Στη σκοπιά, τι άλλο; Κινητό τζαι κουβέντα με φίλους, ώσπου να περάσει το δίωρο. Παίρνω και σνακ μαζί μου, περνά πιο γρήγορα η ώρα τρώγοντας.

Χρήστος, 26


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ