Ποια γνωστή Κύπρια θα ήταν κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ας υποθέσουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες, στην οποία επικρατεί δικαιοσύνη και ευημερία για όλους τους πολίτες και ότι τα ανώτερα και ανώτατα πολιτικά αξιώματα διεκδικούνται ισάξια από γυναίκες και από άντρες. Τότε, ίσως, να μην χρειαζόταν να γράψουμε αυτό το άρθρο.

 


Article featured image
Article featured image

Θεωρητικά, όλα τα πιο πάνω ισχύουν. Θεωρητικά πάντα, γιατί στην πράξη η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία 57 χρόνια της ύπαρξης της δεν έχει εκλέξει ποτέ γυναίκα για πρόεδρο, ενώ οι γυναίκες που τόλμησαν να διεκδικήσουν αυτό το αξίωμα ήταν ελάχιστες και πιο συγκεκριμένα μία, η Μακαρία Άντρη Στυλιανού στις Προεδρικές του 2014.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο κυπριακό, αφού σε όλο τον πλανήτη η γυναικεία εκπροσώπηση σε ανώτατα αξιώματα συγκριτικά με την αντρική είναι δυσανάλογη, εντούτοις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το κλίμα φαίνεται να αντιστρέφεται με όλο και περισσότερες γυναίκες να διεκδικούν και να κερδίζουν τελικά τον προεδρικό ή τον πρωθυπουργικό θώκο.

Δεν θα αναλύσουμε τους λόγους εδώ, δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Επειδή όμως εδώ και αρκετούς μήνες μπήκαμε σε (έντονους) προεκλογικούς ρυθμούς και επειδή για ακόμα μια φορά και οι 4 υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία της Κύπρου, είναι άρρενες (Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας), σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε άτομα που επηρεάζονται και επηρεάζουν άμεσα την εκλογική διαδικασία (τους ψηφοφόρους), να μας δώσουν τη δική τους ιδανική υποψηφιότητα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη μόνη προϋπόθεση να είναι γυναίκα. Κάποιοι, απάντησαν σοβαρά και άλλοι με αρκετή διάθεση χιούμορ. Αδιαμφισβήτητα όμως, τα ονόματα που ακούστηκαν έχουν αρκετό ενδιαφέρον.  

Άλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, οι γυναίκες γενετικά είναι πιο έξυπνες από τους άντρες (sic).

 

Την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, γιατί πολύ απλά μπορεί!

Λυδία, 25 ετών

 

Την Κυριακού Πελαγία. Μετά το ‘κούρεμα’, συνήθως ακολουθεί το χτένισμα!

Σκεύη, 31 ετών



 

Την Χαραλαμπίδου γιατί έτσι.

Παναγιώτης, 30 ετών

 

Άννα Μαραγκού. Είναι ευφυής, έχει πείρα στην τοπική Διοίκηση, έχει ευαισθησίες σπάνιες, μόρφωση και καλλιέργεια κι επιπλέον αποδεδειγμένα αγαπάει τον τόπο μας.

Μαρία, 38 ετών

 

Την Στέλλα Κυριακίδου, γιατί η πορεία της έως σήμερα έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί επάξια σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, κυρίως κοινωνικών.

Άλεξ, 33 ετών

 

Θα πω τη Δώρα Κακουράτου. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά έχει μια αθωότητα που λείπει από την πολιτική σκηνή του τόπου.

Βασιλεία, 34 ετών



 

Η Ελένη Θεοχάρους επειδή τόσα χρόνια στην πολιτική, πολεμά για τους συνανθρώπους της, χωρίς προσωπικά συμφέροντα και πάντα υπερασπίζεται το δίκαιο. Βάζει πάνω από όλα τον πολίτη και όχι τον εαυτό της. Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε να έχουμε στην κυβέρνηση.

Μάριος, 42 ετών

 

Η Δρα Λίντα Παπαδόπουλος, θεωρώ ότι έχει όλα τα φόντα για να διεκδικήσει την προεδρία της Κύπρου, διότι έχει τις απαραίτητες γνώσεις και (πολεμο)φόδια για να διαχειριστεί την οποιανδήποτε κατάσταση. Επίσης, τόσο το ταμπεραμέντο όσο και η πληθωρική προσωπικότητά της, προσδίδουν κύρος για μια τέτοια θέση. Τέλος, λόγω του επαγγέλματός της (ψυχολόγος) θα μπορεί να είναι ένα βήμα πιο μπροστά καθώς θα ψυχολογεί τον ‘αντίπαλο’ και θα μπορεί να τοποθετείται αναλόγως με έξυπνα επιχειρήματα.

Άννα, 25 ετών

 

Θεωρώ πως καμιά γυναίκα δεν είναι ικανή να διεκδικήσει την προεδρία του νησιού. Ειδικά οι Κύπριες γυναίκες για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα κάνουν τα μαλλιά και τα νύχια τους.

Κώστας, 28 ετών



 

Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δαγκωτό! Ο πρότερος βίος της τόσο ακαδημαϊκά όσο και επαγγελματικά αλλά και προσωπικά, έχει αποδείξει ότι είναι ικανότατη σε όλα τα επίπεδα.

Ευτυχία, 35 ετών

 

Η Αθηνά Κυριακίδου μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία της Κύπρου. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα φροντίσει για τις κομμώσεις όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χριστίνα, 30 ετών

 

Την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Νομίζω πως έχει το γνωσιολογικό υπόβαθρο, την παιδεία και την εμπειρία για πρόεδρος. Εκτός πολιτικής δε μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη Κύπρια γι' αυτή τη θέση. Θα ήθελα όμως να δω και γυναίκες να τη διεκδικούν. Στα πρότυπα της Μισέλ Ομπάμα κατά προτίμηση

Άντρη, 29 ετών



 

Δεν θα πω ένα συγκεκριμένο όνομα, αλλά υπάρχουν πολλές διακεκριμένες ακαδημαϊκοί που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την προεδρία. Εγώ ως απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών, αντιλήφθηκα πως οι γυναίκες ακαδημαϊκοί είναι πολύ πιο αξιόπιστες, κρίνουν αντικειμενικά και μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στην πολιτική του τόπου μας πολύ πιο αποτελεσματικά από πολλούς άντρες που είναι σήμερα στην Κυβέρνηση.

Μαρία, 28 ετών

 

Όλα τα φόντα για να διεκδικήσει την προεδρία της Κύπρου έχει η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Είναι δυναμική γυναίκα, γνωρίζει πολύ καλά αρκετά θέματα που απασχολούν την Κύπρο, έχει πολλές γνώσεις και πάνω από όλα είναι καλός άνθρωπος.

Αντρέας, 25 ετών

 

Την Βουλευτή Άννα Θεολόγου. Διεκδικητική, διαβασμένη με πυγμή και καλή γνώστης των οικονομικών. Άσε που θα σαγηνέψει με την εμφάνιση τους αρχηγούς άλλων κρατών!

Νικόλας, 38 ετών 

 

 

Εγώ θέλω την Κενεβέζου. Γυναίκα με τσαγανό και άποψη. Λόγω της δουλειάς της στα ΜΜΕ, μπορεί να διαχειριστεί σίγουρα τη δημοσιότητα και ίσως και τον κόσμο. Πολλές φορές έτυχε να φέρει πολιτικούς σε δύσκολη θέση, και θα ήταν ενδιαφέρον το πως θα ανταποκρινόταν η ίδια σε αυτή τη θέση.

Νικολέτα, 28 ετών

 

Την Αιμιλία Κενεβέζου. Είναι δυναμική, έξυπνη, επικοινωνιακή και έχει μάθει να αντέχει σε αναπάντεχες προσβολές on air.

Χάρης, 34 ετών


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ