Το Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni17 κλείνει, με μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία

Ως επίλογο του επιτυχημένου φεστιβάλ τεχνών Faneromeni 17, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, επέλεξε να πραγματοποιήσει μια μοναδική στο είδος της συναυλία.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή τη φορά, οι θεατές-ακροατές που θα βρεθούν στο αμφιθέατρο της παλιάς πόλης, θα ακούσουν μουσικά έργα μοναχών που έζησαν το Μεσαίωνα στην Κερύνεια.  Ανάμεσα σε άλλα, θα παρουσιαστεί έργο εμπνευσμένο από τον περίφημο κώδικα του Τορίνο, το μουσικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα που γράφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα.

Η θεματική συναυλία της Commandaria Orchestra, με τίτλο «Εν αμπελώσι κουμανδαρί» -εμπνευσμένος από την ονομασία του τελευταίου μέρους του έργου της Αναστασίας Guy «Η Μουσική του Οίνο»- έχει σκοπό να επαναπροσδιορίσει την έννοια του κλασικού και να συνεπάρει τους θεατές.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα από συνθέτες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την αρχαιότητα όπως τον Respighi αλλά και έργο της Αναστασίας Guy το οποίο είναι επηρεασμένο από την ιστορία της Διοικητικής Μονάδας της Μεγάλης Κουμανδαρίας της Κύπρου και του φημισμένου κρασιού, την Κουμανδαρία. Φιλοξενούμενη σολίστ της συναυλίας είναι η βιολοντσελίστα Εmilia Baranovska και η βραβευμένη Κύπρια Σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη κάτω από τη διεύθυνση του μαέστρου Francis Guy, του οποίου το ρεπερτόριο και το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή και σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Ο Δρ. Φράνσις Γκάυ  είναι ένας δυναμικός μαέστρος και μουσικολόγος με σημαντική συναυλιακή δράση  και εκδόσεις. Το ρεπερτόριο και το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή και σύγχρονη μουσική δημιουργία.  Έχει διευθύνει αριθμό συναυλιών στη Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία και Ρωσία. Είναι ο  καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός της Commandaria Orchestra.

 

Ορχήστρα ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ

Ιδρύθηκε το 2009 από το Κυπριακό Οινομουσείο. Το όνομα της ορχήστρας οφείλεται στην τοποθεσία που βρίσκεται το Κυπριακό Οινομουσείο, στο ιστορικό διοικητικό κέντρο της Μεγάλης Κουμανδαρίας, το οποίο ιδρύθηκε από το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κουμανδαρία ονομάζεται, επίσης, το μοναδικό στον κόσμο γλυκόπιοτο κρασί της Κύπρου.

 

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 / 21:00

Αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένη 86-90, παλιά Λευκωσία

Πληροφορίες: 22 128 157


Είσοδος ελεύθερη


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ