Τριήμερο με βροχές και καταιγίδες στην Κύπρο

Βαρομετρικό χαμηλό υποστηριζόμενο από σκάφη μικρού μήκους κύματος (short wave trough) στην ανώτερη ατμόσφαιρα αναμένεται να μας επηρεάσει αύριο, σύμφωνα με το Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Σήμερα Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί αρχικά ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, 28 έως 30 στα παράλια και 20 στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και 10 στη Χιονίστρα.

Αύριο Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Νεφώσεις όμως που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά, εσωτερικό και βόρεια αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Αργά το απόγευμα τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και σε άλλες περιοχές. Οι καταιγίδες ενδέχεται τοπικά να είναι έντονες με χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί αρχικά ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με σήμερα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και βόρεια χωρίς να αποκλείεται και κάποιο πιο γενικευμένο πέρασμα από βροχές/καταιγίδες κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ αλλά σε περιοχές καταιγίδων θα ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 19 στα παράλια και 8 στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω της κανονικής.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν κυρίως στα ορεινά και εσωτερικό και αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες.

Το Τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή, θα επηρεαστεί από βροχές το 70% έως 100% της επικράτειας του νησιού. Να διευκρινίσουμε ωστόσο ότι οι ποσότητες βροχών που εκτιμάται ότι θα πέσουν θα παρουσιάζουν μεγάλο βροχομετρικό εύρος από περιοχή σε περιοχή.

Τη Δευτέρα και Τρίτη, ο καιρός βελτιώνεται αλλά παραμένει μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα που αναμένεται να μας επηρεάσει το Τριήμερο, Παρασκευή-Κυριακή, φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο χαμηλό σύστημα προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η μέση βροχόπτωση του μήνα Σεπτέμβρη είναι 4.5 χιλιοστά και από την 1η του μήνα μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί μόλις το 4%. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ωστόσο φαίνεται ότι ο μήνας θα καταγράψει ικανοποιητικές μετρήσεις.

Το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017, είναι επίσης η τελευταία μέρα του υδρολογικού έτους. Η βροχόπτωση από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα βρίσκεται στο 82%, κλείνοντας ως ολιγομβρία, με προοπτική όμως να αυξηθεί ελαφρώς (1-2%).



Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου:

Ασθενής, σχετικά χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Το απόγευµα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και στα προσήνεµα µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως στα παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και σταδιακά τοπικά µέχρι βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη, στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια, αλλά στα υπόλοιπα παράλια θα καταστεί ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 19 στα υπόλοιπα παράλια και στους 11 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, ενώ τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως στα παράλια. Το απόγευµα όµως, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναµένεται να δώσουν τοπικά βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, στα ορεινά, το εσωτερικό ή και τα βόρεια παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν το πρωί κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 µποφόρ για να καταστούν το απόγευµα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και τοπικά, κυρίως στα νοτιοδυτικά, ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί γενικά λίγο ταραγµένη και το απόγευµα στα νοτιοδυτικά µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 28 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 29 στα υπόλοιπα παράλια και στους 21 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα αναµένονται περίοδοι µε κυρίως αίθριο καιρό αλλά και παροδική συννεφιά, ενώ αναµένονται µεµονωµένες βροχές ή και καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό το απόγευµα. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση το Σάββατο, µη αξιόλογη µεταβολή την Κυριακή και µικρή άνοδο τη ∆ευτέρα.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ