«Το αιδοίο μου, τα πνευματικά μου δικαιώματα»

Η καλλιτέχνιδα Deborah de Robertis ξεγυμνώθηκε ξανά, αυτή το φορά μπροστά στη Μόνα Λίζα, στο Μουσείο του Λούβρου, και φώναζε «Μόνα Λίζα, το αιδοίο μου, τα πνευματικά μου δικαιώματα».

 


Article featured image
Article featured image

Το μόνο που ήθελε, είπε, ήταν να μιμηθεί την Valie Export, η οποία έκανε αντίστοιχες ενέργειες τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. «Ο στόχος δεν ήταν να εκθέσω τα γεννητικά όργανα μου, αλλά να αντιγράψω μια φημισμένη φωτογραφία της Valie Export».

«Το μήνυμά μου είναι να αμφισβητήσω τη θέση των γυναικών καλλιτεχνών στην ιστορία της τέχνης, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνω τις παραστάσεις μου στα μουσεία», πρόσθεσε η Robertis.

H 33χρονη περφόρμερ συνελήφθη γυμνή μπροστά στο αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την Κυριακή, και ως εκ τούτου οδηγείται σε δίκη. Συγκεκριμένα, άνοιξε τα γυμνά πόδια της μπροστά σε αρκετές δεκάδες τουρίστες.

Η Deborah de Robertis η οποία εξέθεσε αρκετές φορές το γυμνό της σώμα σε γκαλερί τέχνης και μουσεία στο Παρίσι, για αυτή της την πράξη διώκεται για επιδειξιομανία.

 



 

Η 33χρονη είχε δικαστεί πάλι τον Φεβρουάριο για άλλο γυμνό περιστατικό, αλλά αθωώθηκε όταν ένας δικαστής διαπίστωσε ότι παρόμοιες ενέργειες που είχαν γίνει σε μουσεία ήταν χαρακτηρισμένες καλλιτεχνικές παραστάσεις. Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο είχε κάνει κάτι παρόμοιο ενώ γύριζε ένα ντοκιμαντέρ για το France 2 TV.

 

Στο 13ο λεπτό του βίντεο φαίνεται η μάχη των φρουρών οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να την καλύψουν.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ