Η ανατριχιαστική ομιλία του Χίμλερ στα SS στις 4 Οκτωβρίου 1973 [ηχητικό ντοκουμέντο]

Εφτά δεκαετίες μετά, και η Λερναία Ύδρα του ναζισμού εξακολουθεί να γεννά κεφάλια.

 


Article featured image
Article featured image

Σαν σήμερα, 74 χρόνια πριν, ο δεύτερος πιο ισχυρός άντρας της ναζιστικής Γερμανίας μετά τον Αδόλφο Χίτλερ Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει με λόγια που ανατριχιάζουν, σε αξιωματούχους των SS, την εξολόθρευση των Εβραίων

Μια μυστική συνάντηση που κράτησε τρείς ώρες, και περιλαμβάνει ότι πιο σκοτεινό μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Η ομιλία αυτή μαγνητοφωνήθηκε και αποτέλεσε σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Η ηχογράφηση βρίσκεται σήμερα στη συλλογή Εθνικών Αρχείων στο College Park, στο Maryland.

Ο Χίμλερ ήταν στρατιωτικός διοικητής και ηγετικό στέλεχος των Ναζί. Το 1925 κατετάγη στα SS και το 1929 έγινε αρχηγός τους. Έγινε επίσης αρχηγός της Αστυνομίας, που αποτελούνταν από την Αστυνομία Τάξεως (Ordnungspolizei), τη Μυστική Κρατική Αστυνομία (Geheime Staatspolizei) και την Αστυνομία δίωξης κοινού εγκλήματος. Λόγω του αξιώματός του στα SS, επέβλεπε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, ενθαρρύνοντας τις εκτελεστικές ομάδες των Ναζί. Η ομιλία ξεδιπλώνει τον τεράστιο βαθμό της διαστροφής που υπέκρυπτε η αποκαλούμενη «Τελική λύση του εβραϊκού ζητήματος». Ενώπιον μελών των SS, ο Χίμλερ αναφέρεται ανοικτά στην εξολόθρευση των Εβραίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κυρίως θύματα του Ολοκαυτώματος, ενώ άλλες ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες» ή «ανεπιθύμητες» και θανατώθηκαν ήταν σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές, πολωνοί (εβραίοι και μη), διανοητικά ασθενείς, σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, κομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές, Καθολικοί και Προτεστάντες κληρικοί. Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν το συνολικό αριθμό θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα 26 εκατ. ανθρώπους, όμως τα 9 έως 11 εκατ. θύματα συνήθως θεωρείται η πιο αξιόπιστη εκτίμηση. Ο Χίμλερ θα δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου στη Νυρεμβέργη μαζί με άλλους Γερμανούς ηγέτες, όμως αυτοκτόνησε μια μέρα μετά τη σύλληψή του, στις 23 Μαΐου 1945, με αμπούλα υδροκυανίου, λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα ανάκρισης. Λίγες ημέρες πριν είχε προσπαθήσει να διαφύγει, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει στους αξιωματούχους των SS πως θα αναλάμβανε την πλήρη ευθύνη για όσα είχαν διαπραχθεί από την οργάνωση.

 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα doctv.gr, από την δημοσιογράφο Μαριάννα Πάτσα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ