Πώς οι τέχνες βοηθούν άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας

Τρεις θεραπευτές μέσω της τέχνης του Κέντρου Ημέρας Λευκωσίας, μια εικαστική θεραπεύτρια, μια χοροθεραπεύτρια και μια μουσικοθεραπεύτρια, μας εξηγούν τι ακριβώς κάνουν και πώς δουλεύει η καθεμιά από τις θεραπείες.

 


Article featured image
Article featured image

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο αποτελεί μια εκδήλωση που θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας) και στην οποία οι θεραπευτές μέσω τέχνης του Κέντρου Ημέρας Λευκωσίας, μαζί με τα μέλη των ομάδων τους, θα παρουσιάσουν ένα καλλιτεχνικό αγκάλιασμα για όλους όσοι έχουν εμπειρίες στον τομέα της ψυχικής υγείας -είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εξυπηρετούμενοι (βλέπε παρακάτω πού και τι ώρα θα γίνει η εκδήλωση).

Η ομάδα εικαστική θεραπείας του Κέντρου Ημέρας Λευκωσίας είναι μία ανοικτή ομάδα που προσκαλεί άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας να «επιστρέψουν» στον εαυτό τους και να τον φροντίσουν βαθιά και δημιουργικά με σκοπό την θεραπεία/αποκατάσταση.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διαδικασία της θεραπείας μέσω των εικαστικών βασίζεται στην αναγνώριση του ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα του ανθρώπου, προέρχονται από το ασυνείδητο και βρίσκουν την έκφραση τους στις εικόνες παρά στις λέξεις. Είναι η διαδικασία της ελεύθερης έκφρασης (σαν αυτής του ελεύθερου συνειρμού) που παίρνει συμβολική μορφή μέσα από τις πολύπλευρες πτυχές και γλώσσες της τέχνης όπως η ζωγραφική, η δημιουργία ύλης, η χρήση της κίνησης και του σώματος αλλά και η χρήση μουσικής.

Βασικό χαρακτηριστικό η αυθόρμητη μη λεκτική έκφραση/εποικοινωνία/διοχέτευση των υποσυνείδητων συναισθημάτων και σκέψεων που δεν βρίσκουν τρόπο έκφρασης κάνοντας τα αντιληπτά και επομένως προσβάσιμα, η ενίσχυση αυτοπεποίθησης, η καλλιέργεια δημιουργιουργικότητας και φαντασίας που θα οδηγήσει το άτομο στη γενική αυτονομία του και επομένως στην επίλυση και τον χειρισμό προβλημάτων. Η συλλογικότητα/ομαδικότητα είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης προσέγγισης η οποία βοηθά τη καλλιέργεια αυτογνωσίας καθώς μέσα από τις σχέσεις με τους άλλους μαθαίνει κάποιος και τον ίδιο του τον εαυτό. Η ομάδα αυτή μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά.

 

 

ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ομάδα χοροθεραπείας του Κέντρου Ημέρας Λευκωσίας είναι μία ανοικτή ομάδα που προσκαλεί άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους χρησιμοποιώντας το σώμα, την κίνηση και την μουσική με στόχο την θεραπεία/αποκατάσταση.

Η ομάδα αυτή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της σύνδεσης μεταξύ σώματος και νου που επιτρέπει στο άτομο να έχει μία πιο υγιή σχέση με τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Για να επιτευχθεί η σύνδεση αυτή χρησιμοποιούμε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της χοροθεραπείας, τη μη λεκτική διάσταση της επικοινωνίας, δηλαδή το τι μπορεί να κρύβεται συχνά πίσω από τις λέξεις και πώς αυτό εκφράζεται ή δεν εκφράζεται μέσω του σώματός μας. Οι πλευρές της προσωπικότητας του κάθε ατόμου και τα μοτίβα κοινωνικής συσχέτισης αντικατοπτρίζονται στην κίνηση μας και μέσω της χοροθεραπείας γίνονται αντιληπτά και επομένως απτά/χειροπιαστά/προσβάσιμα.

Στην ομάδα αυτή, μαθαίνουμε να συνδέουμε το φυσικό (το σώμα μας δηλαδή) με το συναισθηματικό επίπεδο μέσα από συμβολικές διαδικασίες και κινητικές μεταφορές που προκύπτουν από την ομάδα, μέσω του βιώματος, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας το αίσθημα της αυτονομίας σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Eπίσης, κατά την διάρκεια των συνεδριών συμβαίνει οργανικά μία «εκπαίδευση» των ατόμων να «επιστρέφουν» στο σώμα τους όταν οι σκέψεις και τα λόγια μπερδεύουν περισσότερο παρά βοηθάνε. Όταν λοιπόν το άτομο έρχεται σε επαφή με το σώμα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις, όπως αυτά εκδηλώνονται και βιώνονται ψυχοσωματικά, η αλλαγή είναι βαθιά και σε όλα τα επίπεδα. Η ομάδα αυτή μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα άτομα τα οποία δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά ή μπορεί οι δυσκολίες τους να παρουσιάζονται σε ψυχοσωματικό επίπεδο.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην ομάδα μουσικοθεραπείας του Κέντρου Ημέρας Λευκωσίας τα μέλη καλούνται να ενεργοποιήσουν την δύναμη της φαντασίας τους για να εκφράσει ο καθένας τον εαυτό του μέσω της συμβολικής μη-λεκτικής γλώσσας της μουσικής, της ποίησης, το τραγούδι, το μουσικόδραμα αλλά και της κίνησης.

Σκοπός της ομάδας, το κάθε μέλος να «ανακαλύψει» και να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως άτομο μέσα από εμπειρίες ζωής που θα του χαρίσουν γνώση, δημιουργικότητα, δύναμη, άποψη, δεξιότητες, επιλογές και πιθανότητες για εξέλιξη προς τον «προτιμώμενο εαυτό». Επίσης, στόχος της μουσικοθεραπείας είναι το άτομο να βιώσει τον εαυτό του σαν χρήσιμο, πολύ σημαντικό, κομμάτι σε κάτι πέραν από τον εαυτό του και του μικρόκοσμού του μέσα από δραστηριότητες της ομάδας -βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που έχει ο καθένας στον ικανό εαυτό αλλά και στον άλλο.



 

Οι πληροφορίες για την εκδήλωση στην Αίθουσα Καστελιώτισσα, στις 10 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ