Παίζει ρόλο αν θα σε χειρουργήσει άνδρας ή γυναίκα;

Μικρότερη η θνησιμότητα ασθενών που χειρουργήθηκαν από γυναίκα σε σχέση με άνδρα χειρουργό, λέει μελέτη.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς εμφανίζουν ελαφρώς μικρότερα ποσοστά θανάτου, κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, σε σχέση με όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση από άνδρες χειρουργούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια καναδική μελέτη την οποία δημοσιεύει το ΚΥΠΕ.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες δηλώνουν δύσπιστοι κατά πόσο όντως το φύλο του χειρουργού μπορεί να επηρεάζει την έκβαση μιας επέμβασης.

Οι ίδιοι οι ερευνητές φρόντισαν να δηλώσουν ότι η μελέτη τους «δεν υποστηρίζει την κατά προτίμηση επιλογή ενός χειρουργού στην κλινική πρακτική με βάση το ένα ή το άλλο φύλο».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής Ρατζ Σατκουνασιβάμ του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Μεθοδιστικού Νοσοκομείου του Χιούστον στο Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», διευκρίνισαν ότι επειδή η χειρουργική είναι παραδοσιακά ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, ήθελαν να εξετάσουν κατά πόσο το φύλο έχει κάποια επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 104.600 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε 25 διαφορετικές κοινές χειρουργικές επεμβάσεις από 3.314 χειρουργούς (774 γυναίκες και 2.540 άνδρες) στη διάρκεια των ετών 2007-2015.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί από γυναίκες, είχαν ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν τις επόμενες 30 μέρες μετά την επέμβαση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ