Έκθεση στην Κύπρο με γράμματα μεταναστών

Μια διαφορετική έκθεση στο ξενοδοχείο Almyra.

 


Article featured image
Article featured image

To Almyra Hotel και η Τράπεζα Κύπρου διοργανώνουν την έκθεση «Voice of Ink» στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη στήριξη και την ανάδειξη ντόπιων καλλιτεχνών.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 21 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθεί για ένα μήνα στο ξενοδοχείο Αλμύρα, στην Πάφο.

Περιλαμβάνει έργα/installations των καλλιτεχνών Μίριαμ Μακ Κόννον Παπαγεωργίου και Μαριάννας Κωνσταντή.

Το θέμα της έκθεσης εστιάζεται σε συλλογές από λέξεις, συναισθήματα, αντικείμενα, που αφυπνίζουν το οικείο, την μνήμη και το χωροχρόνο.

Τα γράμματα φέρουν προσωπικά δεδομένα και χαρακτηριστικά ενός ατόμου, καθώς η ρευστή πορεία της σκέψης συλλαμβάνεται στην οπτική και άμεση δράση της γραφής, ως υλικό-πραγματικό τεκμήριο.

Εμποτισμένες λέξεις από μελάνι, απορροφημένες σε χαρτί σαν επιφάνεια από δέρμα, ενεργοποιούν τη φαντασία και συλλογική μνήμη του θεατή, καθώς αναγεννούν πρόσωπα, αναμνήσεις, αρώματα.

Η έκθεση δημιουργεί μία εστία αναθύμησης πάνω σε μια πλατφόρμα ενδιάμεσων κατευθύνσεων, ένα ταξίδι στο χρόνο σε ένα πέρασμα συνδεδεμένων κόσμων, όπου αποστολέας και δέκτης συναντώνται.

Πληροφορίες για τα έργα:

Μίριαμ Μακ Κόννον Παπαγεωργίου

«House of Letters»

Το έργο «House of Letters» ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης και της υποχώρησης. Η καλλιτέχνης θα φτιάξει μια κλασική υποδομή σπιτιού (2.5x2.5x2.5μέτρα) με τα χιλιάδες γράμματα τα οποία έχει μαζέψει από μετανάστες παγκόσμια.

Όλα τα γράμματα είναι γραμμένα με το χέρι και αντιπροσωπεύουν την επικοινωνία μεταξύ οικογενειών, φίλων και εραστών, οι οποίοι ζουν μακριά ο ένας από τον άλλο. Είναι προσωπικές μαρτυρίες σε μια ζωή μακριά από τους αγαπημένους και μακριά από την πατρίδα. Τα γράμματα αποκαλύπτουν τα συναισθηματικά ίχνη του ταξιδιού κάθε μετανάστη για τον οποίο η ιδέα μιας πατρίδας έχει συμβιβαστεί και διαστρεβλωθεί. Η καλλιτέχνης θα μαζέψει χιλιάδες γράμματα από την παγκόσμια διασπορά μεταναστών και θα τα στεγάσει μαζί στο «House of Letters».

Το έργο μας οδηγεί στο να αναλογιστούμε πως είναι η ζωή των μεταναστών. Στις μέρες μας όπου η μετανάστευση έχει τόσες κατεστραμμένες συνέπειες για πολύ κόσμο, η Μίριαμ επιχειρεί να δράσει εναντίον αυτού και να εκφράσει ένα συναίσθημα ενότητας αντί για χωρισμού, φέρνοντας χιλιάδες ιστορίες μεταναστών μαζί κάτω από μια στέγη.

Σε αυτό το έργο η Μίριαμ εκθέτει το σπάνιο φαινόμενο της γραφής γραμμάτων. Λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, η γραφή και αποστολή γραμμάτων όλο και μειώνεται δίνοντας στο αντικείμενο αυτό μία σπάνια αξία, αξία που συνήθως δίνεται σε κάτι από το παρελθόν. Αυτή η αξία συνοδεύεται από νοσταλγία και ευθραυστότητα. Το έργο, θα κτιστεί αποκλειστικά από χαρτιά ταχυδρομικών γραμμάτων, αντηχώντας αυτή την αίσθηση της ευθραυστότητας. Αυτό το έργο μας βοηθάει να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη σπανιότητα της γραφής των γραμμάτων, ως αντικείμενο αλλά και ως σιωπηλό λόγο από ανθρώπους εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο.

Χαμένη Επικοινωνία

Σχέδιο με κάρβουνο σε χαρτί, 150x250cm, 2017

Η Μίριαμ θα εκθέσει ένα μεγάλο σχέδιο με κάρβουνο με έναν τοίχο από ταχυδρομικά κιβώτια. Τα κιβώτια είναι σκουριασμένα, φθαρμένα και αδρανή. Η καλλιτέχνης σκοπεύει να τονίσει πως η διαδικασία της αλληλογραφίας μέσω γραμμάτων, οδεύει προς εξαφάνιση.

Μαριάννα Κωνσταντή

Εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία στον χώρο υποδοχής, ανάμικτα υλικά, διαστάσεις ποικίλες. 2017

Η Μαριάννα Κωνσταντή σκιαγραφεί τα λόγια εκείνα που δεν έχουν ειπωθεί και είναι κρυμμένα σε υπαινιγμούς, σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία έχουν αναιρεθεί και αναθεωρηθεί.

Η μεταβαλλόμενη  κίνηση της σκέψης, δημιουργεί ένα οπτικό αποτύπωμα μιας χειρονομίας, που υποδηλώνει αυτονομία και ευαισθησία και αμφιταλαντεύεται μεταξύ επισημότητας και ειλικρίνειας.

Συλλογές από μελανοδοχεία και άλλα σχετικά αντικείμενα που συνδέονται με την τελετουργική διαδικασία και το υλικό περιβάλλον της γραφής, μεταπλάθουν την ελαφρότητα της στιγμιαίας εμπειρίας σε μνημειακό αποτέλεσμα ή μαρτυρία. Σώματα από μελάνι, συμπαγή, σχηματοποιημένα και απορροφημένα σε χαρτί, προβάλλουν εντυπώσεις από γνώριμες μνήμες και εμπειρίες. 

Η ρευστότητα των λέξεων και η ποιητική προέκτασή τους, παράγουν μια μετά-εντύπωση, εναλλακτική ανάμνηση και ενθύμηση.

Μίριαμ Μακ Κόννον Παπαγεωργίου

Η Miriam Mc Connon γεννήθηκε το 1977 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Ιρλανδίας το 1999 με Πτυχίο στη Ζωγραφική. Το 2000 τελείωσε post-graduate diploma στο Cyprus College of Art στη Λέμπα. Αντιπροσωπεύεται από την γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία, Κύπρος και από την γκαλερί Olivier Cornet στο Δουβλίνο, Ιρλανδία.

Την Άνοιξη 2016 η Μίριαμ συντόνισε το δικοινοτικό έργο Common Ground για το Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο έργο αυτό συμμετείχαν παιδιά από την Κερύνεια και από την Πάφο. Η παρουσίαση του σχετικού ντοκιμαντέρ το οποίο ετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια του έργου θα παρουσιαστεί στο κοινό τον Απρίλη του 2017.

Τα έργα της Μίριαμ βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο.

Το Φθινόπωρο του 2012 είχε επιλεχθεί ως μία από τους καλλιτέχνες για να συμμετάσχει στην 5η Biennale του Πεκίνου και στην VIII Biennale of drawing στο Πίλσεν της Τσεχίας. Το Σεπτέμβριο του 2012 δημιούργησε την εξωτερική εγκατάσταση ‘Το Μεγάλο Τάμα’ στο χώρο της Αγίας Σολομονής στην Πάφο, Κύπρο και το ‘Touring Tama’ στην Ιρλανδία (2013) για την Προεδρία της ΕΕ από τις δύο χώρες. Έργα της, πρόσφατα αγοράστηκαν από τις εθνικές πινακοθήκες της Λευκωσίας και Λεμεσού. Η Μίριαμ ζει και εργάζεται στην Kύπρο. Πίνακες της Μίριαμ επίσης βρίσκονται στις δημόσιες πινακοθήκες της Λεμεσού και της Λευκωσίας.

 Μαριάννα Κωνσταντή 

 (1977, Πάφος)

Απέκτησε μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Central Saint Martins College of Art & Design (2001) και Πτυχίο Καλών Τεχνών από το Middlesex University στο Λονδίνο (1999). Ασχολείται κυρίως με τη φωτογραφία, την εγκατάσταση, και την εφήμερη συνθήκη. Εκθέσεις της περιλαμβάνουν: Πλάνητες, εναρκτήρια έκθεση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, Παλιά Ηλεκτρική, οικία Shelly, Πάφος, 2017, Ars Moriendi, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα, 2016, Νύφες, Λεβέντειο Μουσείο, Λευκωσία, 2016, Ενέπνευσέ με: Η ποίηση συναντά την Τέχνη, Γκαλερί Διάτοπο, 2016; Από την αίσθηση  στη νόηση : Η νεκρή Φύση στο έργο Κύπριων καλλιτεχνών, ‘Ιδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, Λεμεσός, 2015; εις το Κολόσσιν και εις τα Καστελλία, φρούριο Κολοσσιού, Λεμεσός, 2015, Recto/Verso: από το Βυζάντιο στη σύγχρονη τέχνη, Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λάνίτη, Λεμεσός, 2015, Καλλιέργειες και Θεραπείες: από την κυπριακή αρχαιότητα έως τη σύγχρονη τέχνη, Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, 2014; Μη μου άπτου: Βυζαντινές αναλογίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη, εκκλησίες Τίμιου Σταυρού και Παναγίας Καθολικής, Πελένδρι, 2014, Shingle 22j Μπιενάλε, Άντζιο, Νετούνο, 2013, Rebirth day, Michelangelo Pistoletto Foundation, μουσείο Λούβρο, Παρίσι, 2012, Catharsis/Rebirth, Οθωμανικά Λουτρά, Πάφος, 2012; Τριενάλε, Οσάκα, 2011, Νεκρή φύση: Φωτογραφικές Αναπολήσεις, γκαλερί Διάτοπος, Λευκωσία, 2011, InSite, Αρχαιολογικοί χώροι Νέα Πάφος, 2012, 2 η Μπιενάλε Πεκίνου, 2005, 22η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, Αλεξάνδρεια.

Για περισσότερες πληροφορίες: 26888705, 26888703 ή ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ