Transsexual, όπως λέμε κτηνοβάτης;

«Δηλαδή, αν κάποιος νιώθει ότι εν τράγος σε σώμα ανθρώπου; Και γιατί να θεωρείται κάποιος ανώμαλος που κάνει σεξ με κατσίκες, σκύλους, γάτες ουρακοτάγκους; Πρέπει να νομιμοποιήσουν την κτηνοβασία άμεσα! Και αν κάποιος, για παράδειγμα, θέλει να παντρευτεί την κατσικούλα του; Θα είναι αδικία να μην μπορούν να παντρευτούν. Ίσα-ίσα, γιατί αν υιοθετήσουν και παιδί, θα προσφέρει φρέσκο γάλα κάθε μέρα».

 


Article featured image
Article featured image

Το πιο πάνω, ήταν ένα από τα πολλά σχόλια-τοποθετήσεις που έπαιξαν στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες, με αφορμή τη ψήφιση νόμου από την ελληνική βουλή σχετικά με την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, με την οποία (επιτέλους) δίνεται και νομική υπόσταση/αναγνώριση στα τρανς άτομα, που μέχρι χθες κυκλοφορούσαν σαν «φαντάσματα» ανάμεσά μας.

Μια τοποθέτηση, που όσο τραβηγμένη και αν ακούγεται, μας προβλημάτισε. Ποια είναι τελικά αυτή η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το άρρωστο και το ανώμαλο (αγαπημένη λέξη της μάζας), από το φυσιολογικό; Και τι πρέπει τελικά να θεωρείται φυσιολογικό και ταυτόχρονα αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο;

Όσο περίπλοκο κι αν φαίνεται για κάποιους στο να το κατανοήσουν, η απάντηση είναι πολύ πιο απλή και ναι, είναι βασισμένη στην κοινή λογική, την οποία πολλοί έχουν κάνει πέρα και αναγάγουν τα δικά τους συμπλέγματα, φόβους, στερεότυπα και στεγανά σε ευαγγέλιο, μοιράζοντάς τα δεξιά και αριστερά.

Όταν ένα άτομο δεν αποδέχεται την ταυτότητα που του δίνεται εκ γενετής και προσδιορίζεται ως διαφορετικό φύλο, τον μόνο που επηρεάζει και «ενοχλεί» είναι στην ουσία τον ίδιο του τον εαυτό. Ούτε εμένα, ούτε εσένα, ούτε το παιδί σου.

Σε αντίθεση, αν πάρουμε ως παράδειγμα έναν κτηνοβάτη ή έναν παιδεραστή, ακραίες περιπτώσεις που αναφέρονται κατά κόρον όταν θέλουν να κακίσουν το διαφορετικό, οι πράξεις αυτές είναι εγκληματικές αφού παραβιάζουν και κακοποιούν το σώμα και την ελευθερία κάποιου άλλου, είτε αυτό είναι ζώο είτε αυτό είναι παιδί -οι πράξεις της κτηνοβασίας και της παιδεραστίας θεωρούνται σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Ένα τρανς άτομο ορίζει την ταυτότητά του όπως επιθυμεί και πορεύεται με αυτήν. Ο κάθε άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα του, είτε φιλικά είτε ερωτικά, γνωρίζει και το κάνει εκούσια. Η λεπτή γραμμή, λοιπόν, που διαχωρίζει την ανωμαλία και την αρρώστια από το φυσιολογικό είναι η καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τρίτων, προς ιδίαν ικανοποίηση. Τόσο απλά! 





*Ως τρανσέξουαλ (αγγλικά: transsexual) ή φυλομεταβατικά, χαρακτηρίζονται τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται με διαφορετικό φύλο από εκείνο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση και ίσως επιθυμούν να μεταβούν μόνιμα σε αυτό μέσω ιατρικής επέμβασης. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ