Μια εκπομπή για όσα πρέπει να ξέρουν τα νεαρά ζευγάρια και οι έγκυες γυναίκες

Σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στις 21.15, στο ΣΙΓΜΑ.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, καλεσμένος στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», την οποία συντονίζει ο Γιάννης Καρεκλάς, καλεσμένος θα είναι ο πατέρας της Ιατρικής του Εμβρύου, διεθνούς φήμης καθηγητής, Κύπρος Νικολαΐδης. Ένας επιστήμονας που συγκλονίζει για τη σοφία, τη γνώση και την ταπεινότητα του.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο θεμελιωτής της εμβρυικής ιατρικής, ενώ θεωρείται ο πατέρας της αυχενικής διαφάνειας, που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων, που σχετίζονται με το Σύνδρομο Down.

Στην πρόσφατη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Νικόλας Διαίτης, εξήρε το έργο του τιμώμενου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ο καταξιωμένος επιστήμονας είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές της εξέτασης Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωματικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας. Με την πρωτοποριακή του έρευνα στην προληπτική αντιμετώπιση των γεννητικών εμβρυικών ανωμαλιών και επιπλοκών της κύησης καθιέρωσε διεθνώς αναγνωρισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους στην εμβρυομητρική ιατρική.

Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες ιατρούς».

Πρόσθεσε ακόμα πως στην Ιατρική, είναι σύνηθες να ονομάζει ένας ιατρός τον εξεταζόμενο ως «ασθενή», ακόμη και πριν την ολοκλήρωση μίας διάγνωσης, αλλά για τον Κύπρο Νικολαΐδη αυτό έκανε τη διαφορά μεταξύ ποιοτικής και μη-ποιοτικής φροντίδας.

Ο κ. Διαίτης σημείωσε: «Η φιλοσοφία του ότι η έγκυος δεν είναι ασθενής και ότι της αξίζει ένα άνετο, φιλικό και ποιοτικό περιβάλλον κατά την εξέτασή της, συνετέλεσε στη δημιουργία του πολυτελούς και σύγχρονου κέντρου Εμβρυϊκής Ιατρικής (Fetal Medicine Center) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southend στο Λονδίνο, το οποίο ο ίδιος έχει ιδρύσει και όλα τα έσοδα του κέντρου πηγαίνουν στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα».

Ο Κύπριο επιστήμονας λοιπόν, στον οποίο το 2016 απονεμήθηκε το Tιμητικό Βραβείο Αριστίνδην Άνδρας της Χρονιάς, στα Βραβεία Madame Figaro, θα είναι ο καλεσμένος του Γιάννη Καρεκλά στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», ενώ μαζί του θα βρίσκονται και φοιτητές των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων της Κύπρου, σε ένα ιατρικό συμπόσιο.

Τρίτη 17 Οκτ., στις 21:15, στο ΣΙΓΜΑ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ