Ένα δισεκατομμύριο τουρίστες μέχρι το 2025

Η Ευρώπη κρατά τα ηνία του τουρισμού.

 


Article featured image
Article featured image

ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜ / CAPITAL TODAY



O Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε τη δημιουργία ενός αυτόνομου Ειδικού Ταμείου για τον Τουρισμό κατά τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Τουρισμό στις Βρυξέλλες, την οποία παρακολούθησε και το Capital Today.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο τουρισμός θα πάει μπροστά μόνο με αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και καινοτομία», ενώ επεσήμανε ότι «χρειάζονται πρόσθετοι πόροι και θα πρέπει να διπλασιαστεί στα €6-7 δις το πρόγραμμα Come που χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια στον κλάδο».


Ένας στους δύο νέους δεν βρίσκει δουλειά στη Νότια Ευρώπη. Σκεφτείτε ότι τα προσεχή χρόνια αναμένεται να διπλασιασθεί ο αριθμός των τουριστών –από 1.1 δις σε πάνω από 2 δις– κυρίως από την Ασία, γεγονός που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 5 εκατ. θέσεων εργασίας.


700 εκατ. τουρίστες μέχρι το 2020

Όπως δήλωσε «ο στόχος που έχει τεθεί από την Ε.Ε. είναι η προσέλκυση 700 εκατομμυρίων τουριστών έως το 2020, νούμερο που είναι εφικτό, εάν υπάρξει κοινή στρατηγική και ταχύτητα τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην υλοποίησή τους. Αν συνεργαστούμε όλοι, ο διπλασιασμός των αφίξεων μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν θα είναι κάτι ακατόρθωτο. Πρέπει να υπάρξει μια κοινή στρατηγική που θα ξεπερνά τα εθνικά και περιφερειακά όρια», συνέχισε.

Ο κ. Ταγιάνι σημείωσε ότι «η βιομηχανία του τουρισμού αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε όλους τους τομείς».

Ενδιατρίβοντας στο μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί τον τουρισμό σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων και στο ότι «ο κλάδος του τουρισμού προσφέρεται για την απορρόφηση ενός μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων».

Είπε χαρακτηριστικά: «Ένας στους δύο νέους δεν βρίσκει δουλειά στη Νότια Ευρώπη. Σκεφτείτε ότι τα προσεχή χρόνια αναμένεται να διπλασιασθεί ο αριθμός των τουριστών –από 1.1 δις σε πάνω από 2 δις– κυρίως από την Ασία, γεγονός που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 5 εκατ. θέσεων εργασίας. Πρέπει να διευκολύνουμε και τους επιχειρηματίες από τη γραφειοκρατία και να κάνουμε πιο γρήγορη τη διαδικασία δανειοδότησης και να δώσουμε έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση όσων απασχολούνται στη βιομηχανία του τουρισμού».

 



Η Γαλλία παραμένει ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο

 

ΟΙ TOP 5 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

·       Γαλλία 82,6 εκατ.

·       ΗΠΑ 75,61 εκατ.

·       Ισπανία 75,56 εκατ.

·       Κίνα 59,3 εκατ.

·       Ιταλία 52,4 εκατ.

 

Ψηφιακές πλατφόρμες

Αναφερόμενος στις ψηφιακές πλατφόρμες και στην οικονομία του διαμοιρασμού έκανε λόγο για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας: «Εταιρείες όπως η Google δίνουν ελάχιστους φόρους και μεταφέρουν τον πλούτο που παράγεται στην Ευρώπη σε άλλες χώρες. Βγάζουν χρήματα από τις διαφημίσεις που τοποθετούν οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς των συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους φοροδιαφεύγουν, αφού έχουν την έδρα τους αλλού. Καλά έκαναν και επέβαλαν κυρώσεις στην Google, γιατί δεν σέβεται τους κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το θέμα δεν θα λυθεί εάν δεν υπάρξει φορολογική εναρμόνιση».

 

Αποδέσμευση €350 δις για τουρισμό μέχρι 2020

Ο Γιούρκι Κατάινεν, Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι «πέρυσι ο κλάδος του τουρισμού έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%», ποσοστό που το χαρακτήρισε ικανοποιητικό. Όπως είπε «ο στόχος ήταν να αποδεσμευτούν €350 δις για τον τουρισμό μέχρι το 2018. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει €236 δις για τον σκοπό αυτό, τα οποία έχουν επιμεριστεί σε διάφορα projects».


Εταιρείες όπως η Google δίνουν ελάχιστους φόρους και μεταφέρουν τον πλούτο που παράγεται στην Ευρώπη σε άλλες χώρες. Βγάζουν χρήματα από τις διαφημίσεις που τοποθετούν οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς των συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους φοροδιαφεύγουν, αφού έχουν την έδρα τους αλλού.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

·       Είναι αναγκαίο να προωθηθεί η κατάρτιση ανάλογα με τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας

·       Να εξεταστεί καλύτερα η ψηφιακή επανάσταση, για την οποία θα χρειαστεί μεγάλο εργατικό δυναμικό και κυρίως νέοι κάτω των 25 ετών και να αξιοποιηθούν συνέργειες με στόχο την προώθηση της Ευρώπης ως προορισμού στις διεθνείς αγορές.

·       Να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών και η ενιαία ψηφιακή αγορά με στόχο την επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού και τη διασφάλιση ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες λειτουργούν υπό τις ίδιες συνθήκες και με τις ίδιες φορολογικές ρυθμίσεις με όλες τις άλλες επιχειρήσεις.

·       Κατά μέσο όρο, ένας Κινέζος τουρίστας επισκέπτεται τέσσερα ή πέντε ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Το επίκεντρο του ανταγωνισμού δεν είναι μεταξύ των κρατών μελών, αλλά με την Ασία, την Αμερική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.

·       Εάν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θέλουν να προσελκύσουν περισσότερους διεθνείς τουρίστες, πρέπει να ενώσουν δυνάμεις, για να προωθήσουν την Ευρώπη ως προορισμό, όπως ακριβώς πράττουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Αυστραλία.

·       Η κοινή πλατφόρμα προώθησης που προτείνεται από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών και τις περιφέρειες του δικτύου Necstour, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει, όμως, να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειές μας, δίνοντας στην πλατφόρμα έναν κατάλληλο προϋπολογισμό

·       Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι πιο προφανής και να αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων, όπως την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.


Κατά μέσο όρο, ένας Κινέζος τουρίστας επισκέπτεται τέσσερα ή πέντε ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Το επίκεντρο του ανταγωνισμού δεν είναι μεταξύ των κρατών μελών, αλλά με την Ασία, την Αμερική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό.




Η Ιταλία είναι ο 5ος στη λίστα πιο δημοφιλής προορισμός στον κόσμο για το 2016, με 52,4 τουρίστες να το επισκέπτονται το 2016

 

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Γαλλία παρέμεινε το 2016 η χώρα που δέχτηκε τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο, ενώ ακολουθούν με διαφορά στήθους οι ΗΠΑ και η Ισπανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Γαλλία δέχτηκε 82,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2016, παρουσιάζοντας μείωση λίγο πιο πάνω από το 2% σε σχέση με το 2015. Οι ΗΠΑ είδαν τον αριθμό των τουριστών να μειώνεται κατά 3%, στα 75,61 εκατομμύρια, διατηρώντας μόλις τη δεύτερη θέση μπροστά από την Ισπανία, όπου οι αφίξεις αυξήθηκαν περισσότερο από 10%, στα 75,56 εκατ. επισκέπτες.

Η μεγάλη τουριστική αύξηση στην Ισπανία εν μέρει ενισχύεται εδώ και δύο χρόνια από τη διστακτικότητα των επισκεπτών να ταξιδέψουν σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος ή οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επλήγησαν από επιθέσεις. Ακολουθούν η Κίνα (59,3 εκατομμύρια) και η Ιταλία (52,4 εκατομμύρια) που κατείχαν ήδη την τέταρτη και την πέμπτη θέση στην κατάταξη του 2015. Η Βρετανία ανήλθε στην έκτη θέση, ακολουθούν η Γερμανία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία.

 

Κεντρική φωτογραφία: chooseyourcyprus.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ