«Πάντα υπήρχε η ανάγκη επαφής των παιδιών με το θέατρο και με τις τέχνες»

«Το θέατρο είναι λύτρωση και η επαφή των παιδιών με αυτό έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη, ασχέτως εάν θα συνεχίσουν ως ηθοποιοί ή όχι».

 


Article featured image
Article featured image

Η ηθοποιός Νάτια Χαραλαμπούς, εδώ και 5 χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες της, έχουν δημιουργήσει τα θεατρικά εργαστήρια «FUN 4 ACT» και «ΚΙΜΩΛΙΑ», στα οποία συμμετέχουν παιδιά από ηλικίες 4 έως 17 ετών, αλλά και ενήλικες.

Μέσα από τα εργαστήρια, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το θέατρο και τις τέχνες να εξελιχθούν, να διαμορφωθούν και να βιώσουν μια ποικιλία έντονων και ουσιαστικών συναισθημάτων. Μια προσπάθεια που υλοποιήθηκε για να συνδυάσει τη μεγάλη αγάπη της ομάδας, για τα παιδιά και το θέατρο.

Η Νάτια Χαραλάμπους, μιλάει στη CITY για τα εργαστήρια, το θέατρο και την αναγκαιότητα της επαφής του ανθρώπου με τις τέχνες.





Ποια ανάγκη σάς οδήγησε στο να δημιουργήσετε εργαστήρια θεάτρου για παιδιά και εφήβους;

Η ανάγκη για να δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης, είναι πολυεπίπεδη. Η ενασχόλησή μας με τα παιδιά, τα οποία αγαπάμε πολύ σε συνδυασμό με την τέχνη που υπηρετούμε ήταν μονόδρομος για εμάς και όπως αποδεικνύεται ένας υπέροχος συνδυασμός.

 

Και τι γίνεται σε αυτά τα εργαστήρια;

Τα παιδιά, έρχονται σε επαφή με έργα διαφόρων θεατρικών συγγραφέων και μέσα από το μεγάλο φάσμα των «εργαλείων» του θεατρικού παιγνιδιού, γνωρίζουν το μαγικό κόσμο του θεάτρου. Αποκτούν αυτοπεποίθηση, σέβονται το ένα το άλλο, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα και εμπλουτίζουν τον λεκτικό και συναισθηματικό τους κόσμο. Σίγουρα δεν έρχονται όλα τα παιδιά για να γίνουν ηθοποιοί, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός. Μεγαλώνοντας, βέβαια, κάποιοι μαθητές μας έχουν ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον;

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Δουλεύουμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά και μεθοδικά για να έχουμε πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.





 

Θεωρείς ότι σήμερα, υπάρχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ άλλοτε για τα παιδιά να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν μέσα από την τέχνη και το θέατρο;

Πιστεύω ότι πάντα υπήρχε η ανάγκη επαφής των παιδιών με το θέατρο και με τις τέχνες γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά, παρατηρούμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενασχόλησης των παιδιών με το θέατρο και αυτό προκύπτει από την ανάγκη τους για έκφραση του συναισθηματικού τους κόσμου.

 

Τα παιδιά εξελίσσονται μέσα από τη αυτή την τριβή με τις τέχνες και το θέατρο;

Τα παιδιά εξελίσσονται και προοδεύουν κατ’ αρχήν ως άνθρωποι και ως προσωπικότητες. Η επαφή τους με το θέατρο, μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στον χαρακτήρα τους. Σαφέστατα, όμως, βελτιώνονται και υποκριτικά. Το κάθε ένα στο βαθμό που το ίδιο μπορεί να φτάσει.

 

Στους εφήβους – οι οποίοι θεωρητικά βρίσκονται σε πιο δύσκολη ηλικία – πώς επιδρά αυτή η επαφή;

Πάντα ήταν και θα είναι η εφηβική ηλικία πιο δύσκολη. Είναι η περίοδος που από κορίτσια γίνονται γυναίκες και από αγόρια άντρες. Θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό. Είναι όμως ταυτόχρονα η ηλικιακή φάση που θα «χτίσεις» πάνω στο χαρακτήρα τους κι αυτό παίζει ρόλο ακόμα και στην καθημερινότητά τους. Κι ας μην ξεχνάμε την ένταση και την επαναστατικότητα που έχουν τα νιάτα.







Μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός, αλλά σίγουρα και μέσα από την εμπειρία σου, μπορείς να αντιληφθείς εάν κάποιο παιδί έχει ταλέντο και έφεση στην υποκριτική. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις;

Ένα ταλαντούχο και προικισμένο παιδί, ένας έμπειρος δάσκαλος θεάτρου μπορεί να το εντοπίσει με την πρώτη καλημέρα. Φυσικά και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και αν ένα παιδί μεγαλώνοντας θέλει να το σπουδάσει, του εξηγούμε ότι το ταλέντο δεν αρκεί. Αυτή η δουλειά απαιτεί πολύ διάβασμα και πολύ κόπο.

 

Το θέατρο είναι λυτρωτικό τελικά;

Ναι, σαφέστατα είναι λυτρωτικό. Το επάγγελμα του ηθοποιού είναι συναρπαστικά όμορφο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολο.

 

Υπάρχουν σκέψεις και για ανάλογα εργαστήρια για ενήλικες;

Στην «ΚΙΜΩΛΙΑ» λειτουργεί τμήμα ενηλίκων. Πριν λίγα χρόνια με την ομάδα ενηλίκων πήραμε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ, με το αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» και η μαθήτριά μας Αλέξια Φαίδωνος πήρε το βραβείο Β Γυναικείου ρόλου.

 



 

#Info:

- Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από την Νάτια Χαραλάμπους, την Μαρία Ζίττη, την Εφη Χαραλάμπους και την Φάνη Πέτσα.

- Βασικοί συνεργάτες είναι οι Μελίντα Ιακωβίδου, Ξάνθια Αργυρού, Θέμιδα Νικολάου, Ειρήνη Καραγιώργη, Σοφία Ιακώβου, Μύρια Χώπλαρου, Χρυστάλλα Σκόρδου, Μικαέλλα Κάσινου και Εύα Μιχαηλίδου.



Facebook: FUN 4 ACTΚΙΜΩΛΙΑ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ