Βροχές σε όλη την Κύπρο, πτώση της θερμοκρασίας και σκόνη [από Ιταλία και Αφρική]

Αλλάζει τελείως ο καιρός, τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα, με το σύστημα που θα μας επηρεάσει από τη Βόρεια Ιταλία να φέρνει βροχές, καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες και σκόνη, σύμφωνα πάντα, με το kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Το οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό, που ήδη έχει ξεκινήσει από τη Β. Ιταλία, θα ακολουθήσει νοτιοανατολική πορεία φτάνοντας στην Ελλάδα, αύριο Δευτέρα. Στην περιοχή της Ελλάδας θα βαθύνει αρκετά και θα παραμείνει για 2 – 3 ημέρες, πριν αρχίσει να κινείται ανατολικά, προς την περιοχή μας.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας από την Τρίτη το βράδυ, ξημερώματα Τετάρτης και ως πρώτη φάση αναμένεται να μας επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο από τα δυτικά, με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας.

Σκόνη αναμένεται να προηγηθεί του ψυχρού μετώπου, η οποία ενδέχεται να είναι και πυκνή. Οι βροχές και καταιγίδες αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας κατά διαστήματα και τις επόμενες μέρες, ενώ οι νοτιάδες θα συνεχίσουν να ευνοούν την μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική η οποία κατά διαστήματα ενδέχεται να είναι πυκνή αλλά και εμφανής στις σταγόνες βροχής.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Σήμερα, Κυριακή, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις το απόγευμα και δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί αρχικά ασθενείς 1-3 μποφόρ, ενώ σταδιακά θα ενισχυθούν στα 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, εκτός από τα δυτικά όπου θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, 26 έως 28 στα παράλια και 18 στη Χιονίστρα. Το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και 8 στη Χιονίστρα.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος. Νεφώσεις όμως που θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές ή και καταιγίδα. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος ενώ το απόγευμα αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος. Στα ορεινά αναμένεται τοπική ομίχλη κυρίως το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αρχίσει να εμφανίζεται σκόνη από Βόρεια Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμαίνεται από κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω.

Την Τετάρτη αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες, ή και όλες, τις περιοχές. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες με χαλάζι κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά όπου αναμένονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στα ορεινά/ημιορεινά αναμένεται ομίχλη κατά διαστήματα. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα επίπεδα της Τρίτης ή ελαφρώς πιο πάνω.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στις περισσότερες, ή και όλες, τις περιοχές. Τοπικά οι καταιγίδες θα είναι έντονες με πιθανό χαλάζι. Και πάλι οι περισσότερες βροχές αναμένονται στο δυτικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά. Στην ατμόσφαιρα αναμένεται να υπάρχει σκόνη κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Γενικά αυτό το σύστημα στο σύνολό του αναμένεται να δώσει πολύ καλές ποσότητες βροχής για την εποχή, με τις περισσότερες να σημειώνονται στο δυτικό μισό και ορεινά/ημιορεινά.

 

Τι προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου;

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήµερα, Κυριακή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ νωρίς το απόγευµα θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί ασθενείς 2 µε 3 Μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθε στους 30 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα παράλια και στους 21 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς µέχρι 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθµούς στο εσωτερικό και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 16 βαθµούς στα υπόλοιπα παράλια και στους 11 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. 

Την Δευτέρα, παροδικά αυξηµένες νεφώσεις που θα αναπτύσσονται από το µεσηµέρι και µετά, ενδέχεται να δώσουν µεµονωµένη βροχή ή και καταιγίδα κυρίως στα ορεινά και βόρεια. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος, ενώ από το απόγευµα και µετά αναµένονται µεµονωµένες βροχές και πιθανό µεµονωµένες καταιγίδες. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά πτώση


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ