Ο Trump δοκιμάζει... τα τείχη του για το Μεξικό [Εσύ ποιο προτιμάς;]

Εννέα μόλις μήνες μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας και ο πιο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, φαίνεται να υλοποιεί μία από τις πιο τρομακτικές και συνάμα φιλόδοξες προεκλογικές του δεσμεύσεις. Την ανέγερση τείχους, στα σύνορα με το Μεξικό.

 


Article featured image
Article featured image

Όσο κι αν κάτι τέτοιο φάνταζε εξωπραγματικό, κυρίως λόγο του τεράστιου όγκου εργασίας που πρέπει να γίνει αλλά και του πολύ μεγάλου κόστους για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, 21,6 δισεκ. δολάρια, ο Donald Trump δεν δείχνει να νοιάζεται ούτε για την κοινή γνώμη, αλλά ούτε και για τις πρακτικές δυσκολίες.

Πριν μερικές ημέρες, το αμερικανικό δίκτυο NBC βρέθηκε στην έρημο της Καλιφόρνια για να δει από κοντά τα 8 τεραστίων διαστάσεων πρωτότυπα δείγματα τείχους, τα οποία τοποθετήθηκαν κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ - Μεξικού, μόλις λίγα μίλια μακριά από το San Diego.

Τέσσερα από αυτά φτιαγμένα από μπετόν τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τα τμήματα του τείχους που θα είναι φτιαγμένα από μπετόν και τα άλλα τέσσερα πρωτότυπα που είναι φτιαγμένα από άλλα υλικά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για το φράγμα που θα φτιαχτεί.

 



 

Το κάθε πρωτότυπο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του NBC, έχει ύψος περίπου 30-40 πόδια και μετά την ολοκλήρωσή τους θα περάσουν δοκιμαστικούς ελέγχους αντοχής και ανθεκτικότητας για να φανεί αν πληρούν τα κριτήρια.

«Θα εξετάσουμε την ανθεκτικότητά τους και την αντοχή τους. Μπορεί κάποιος να σκάψει από κάτω, μπορεί να κόψει κάποιο σημείο ή μπορεί να τα σκαρφαλώσει;», αναφέρει στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τομέα του Σαν Ντιέγκο Roy Villareal.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τους αξιωματούχους της Αμερικανικής Τελωνειακής και Συνοριακής Προστασίας (CBP), το τείχος του Trump θα είναι ένα πολύπλευρο φράγμα που θα καλύπτει μέρος της περιοχής των ΗΠΑ και μέρος της περιοχής του Μεξικού και θα επιτρέπει στους αξιωματικούς να βλέπουν την κίνηση.

 



Τα 8 πρωτότυπα 



Παρόλα αυτά, ακόμη και με τα πρωτότυπα να είναι ήδη γεγονός και να μπαίνουν σε διαδικασία διαγωνισμού, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν όλο αυτό το project; Ο Trump, μπορεί βεβαίως να είπε πολλές φορές ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, μόνο που το Μεξικό δεν φαίνεται να συμφωνεί με κάτι τέτοιο.

Ο Λευκός Οίκος πρότεινε για τον προϋπολογισμό του 2018, να υπολογιστεί 1,8 δισεκατ. δολάρια για να ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του τείχους απόστασης 28 μιλίων στην κοιλάδα του Rio Grande, και 14 μιλίων τείχους που θα αντικαταστήσει του υφιστάμενους φράκτες στο San Diego. Βέβαια οι αξιωματικοί του Λευκού Οίκου αρχικά είχαν υπολογίσει το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 8 – 12 δισεκατ. δολάρια, αλλά όπως όλα δείχνουν το τελικό κόστος θα ανέλθει στα 21 δισεκατ. δολάρια.

 



 

Μεγαλύτερα ερωτήματα προκύπτουν για το κατά πόσο αυτός ο τεράστιος τείχος, θα είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2015, ο Trump είχε εξαγγείλει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό καλώντας επί της ουσίας τους ενδιαφερομένους να στείλουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς φαντάζονται το νέο τείχος που θα χωρίσει τις ΗΠΑ από το Μεξικό, με τους 3 νικητές να κερδίζουν $5,000, $2,000 και $1,000 αντίστοιχα.

 

Δείτε τις προτάσεις που κέρδισαν τον διαγωνισμό….>>> http://buildingtheborderwall.com/winners-announced#announcing-the-winners


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ