Εσύ, πόσο «γουάιλντ φορ νέιτσουρ» (wild for nature) είσαι;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκες στην κυπριακή φύση για εξερεύνηση ή που δοκίμασες κάτι καινούριο; Τι ξέρεις για την άγρια ζωή της Κύπρου;

 


Article featured image
Article featured image

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (2/11/17): Ο καιρός δεν μας έκανε τελικά την χάρη, οπότε το event αναβάλλεται. Θα επανέλθουμε μόλις έχουμε νεότερα σε σχέση με τη νέα ημερομηνία πραγματοποίησής του.

 

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρος μας περιμένει το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, από τις 9:30 το πρωί, στον εκδρομικό χώρο «Μάνδρα του Καμπιού», στο Δάσος Μαχαιρά για μια μέρα γεμάτη… φύση!


Εξερευνούμε άγνωστες πτυχές γνώριμων φυσικών περιοχών στο φεστιβάλ του Πτηνολογικού.


Το φεστιβάλ του Πτηνολογικού «Γουάιλντ φορ νέιτσουρ» (wild for nature) είναι η τέλεια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε μαζί νέες και ίσως λιγότερο γνωστές πτυχές μιας γνώριμης φυσικής  περιοχής της Κύπρου μέσα από σειρά δραστηριοτήτων και εργαστηρίων.

 



Στιγμιότυπο από δακτυλίωση πουλιών, η οποία φανερώνει την κοντινή απόσταση από την οποία θα μπορούν να δουν τα πουλιά όσοι παρακολουθήσουν την επίδειξη της δακτυλίωσης (φωτογραφία: Albert Stoecker).

 

Αναλυτικά τα Εργαστήρια:

09:30-10:15 Επίδειξη δακτυλίωσης πουλιών: Δες από κοντά άγρια πουλιά να δακτυλιώνονται και στη συνέχεια να απελευθερώνονται πίσω στη φύση! Μάθε πώς φτάσαμε από τη θεωρία του Αριστοτέλη στις σημερινές μας γνώσεις για την αποδημία των πουλιών. Γιατί, πώς και από ποιον γίνονται οι δακτυλιώσεις πουλιών; Πόσα διαφορετικά πουλιά θα δακτυλιώσουμε άραγε;

 

10:30-11:15 Πτηνοπαρατήρηση 101*: Τα πουλιά είναι η πιο εμφανής ομάδα ζώων (ίσως και η πιο εντυπωσιακή!). Μαζί με άτομα από τον Πτηνολογικό θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα διάφορα είδη πουλιών που θα συναντήσουμε εκείνη τη μέρα μαζί με τη βοήθεια ενός οδηγού αναγνώρισης πουλιών για αρχάριους, τον οποίο μπορείς να κρατήσεις μετά! Η όλη εμπειρία της πτηνοπαρατήρησης γίνεται ακόμη πιο επιβραβευτική όσο περισσότερο εξοικειώνεσαι με την πλούσια ποικιλία των πουλιών που υπάρχουν, των απίστευτων συμπεριφορών τους και των κελαηδημάτων τους. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την πτηνοπαρατήρηση, πάτησε ΕΔΩ.

 

11:30-12:15 Εργαστήρι διαλογισμού (mindfulness) στη φύση: Συντονίσου με το φυσικό περιβάλλον γύρω σου. Σε αυτό το εργαστήρι γίνεται μια εισαγωγή στο διαλογισμό, έτσι η συμμετοχή σου δεν προϋποθέτει οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες γνώσεις. Ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει όχι μόνο στην πτηνοπαρατήρηση, αλλά και στην παρατηρητικότητά σου γενικότερα και στην ηρεμία του μυαλού!

 

12:00-13:00 Ώρα για ξεκούραση και τροφοδότηση! Ο Smokey Dee’s φροντίζει να μην πεινάσεις, αφού έχει φέρει προς πώληση το νοστιμότατο φαγητό του (έχουν προνοήσεις και για τους χορτοφάγους).

 

13:00-15:00 Εργαστήρι δημιουργικής χαρτογράφησης της φύσης: Ξέχασε τους χάρτες όπως τους ξέρεις! Ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου, εξερεύνησε την περιοχή γύρω σου και φτιάξε ένα χάρτη από την εμπειρία σου -ο χάρτης αυτός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές (όπως, αλλά όχι μόνο, γλυπτό, βίντεο, φωτογραφία, artist book…). Στο εργαστήρι αυτό θα γίνει σύντομη παρουσίαση των μεθόδων δημιουργικής χαρτογράφησης καθώς και κάποιων παραδειγμάτων. Στη συνέχεια θα έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις την περιοχή και να φτιάξεις το δικό σου δημιουργικό χάρτη! Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή ατομικά ή ως ομάδα (η χαρτογράφηση θα γίνει σε ομάδες από 3 μέχρι 6 άτομα). Ανυπομονούμε να δούμε τη φύση μέσα από τα μάτια σου, αλλά και μέσα από τις υπόλοιπες σου αισθήσεις!

 

* Στην εκδήλωση θα «παρουσιαστεί» επίσης ο νέος απλοποιημένος οδηγός πτηνοπαρατήρησης (στα ελληνικά), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στη 2η δραστηριότητα. Είναι ιδανικός για άτομα τα οποία ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα πουλιά και να ξεκινήσουν την παρατήρηση, για νέους πτηνοπαρατηρητές ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο οδηγός αυτός θα δοθεί δωρεάν σε όσους βρεθούν στην εκδήλωση.

 

Επέλεξε ποιο εργαστήρι σε ελκύει -αν και μπορείς, αν θέλεις, να μην αφήσεις κανένα πίσω και να λάβεις μέρος και σε όλα! Υπάρχουν κι άλλες παράλληλες δραστηριότητες από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις κάτι νέο και ίσως ασυνήθιστο -μπορεί αυτή τη μέρα να βρεις ένα νέο συναρπαστικό hobby και να μάθεις πράγματα που δεν ήξερες για τη φύση! Η φύση σε περιμένει να την εξερευνήσεις!

Για περισσότερες πληροφορίες: www.wildfornature.birdlifecyprus.org

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στα δωρεάν εργαστήρια για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης μέχρι την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στο: natalie.stylianou@birdlifecyprus.org.cy ή στο 22455072. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων!

 

Χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ είναι η CITY.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ