«Σκιές…»

Καλωσορίσατε στον κόσμο του Γερμανικού Εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου!

 


Article featured image
Article featured image

Φανταστείτε τον εαυτό σας να περπατάει σε έναν μακρύ και ελικοειδή διάδρομο. Καθώς περνάτε από πόρτα σε πόρτα, μια να βυθίζεστε στο απόλυτο μαύρο και μια στο εκτυφλωτικό λευκό.  Ένα δυνατό φως πέφτει κατευθείαν στο πρόσωπό σας, κάνοντας τη σκιά σας να συστρέφεται και να λυγίζει αποκτώντας δική της ζωή…  Καλωσορίσατε στον κόσμο του γερμανικού εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου!

Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, διοργανώνουν την έκθεση «ΣΚΙΕΣ, O Γερμανικός Εξπρεσιονισμός στον Κινηματογράφο και η Κληρονομιά του». Η έκθεση, που περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες, διαλέξεις, σημαντικά εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό από την καθοριστική αυτή εποχή του κινηματογράφου, θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου στις 19:30 στην Αίθουσα Καστελιώτισσα, στην παλιά Λευκωσία.

 



Η έκθεση θα ανοίξει στις 7 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μέγας χορηγός της έκθεσης είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Deutsche Kinemathek και το Murnau Foundation της Γερμανίας.

Η έκθεση - ένα κινηματογραφικό ταξίδι μέσα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση η οποία συνδυάζει και παρουσιάζει εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ομιλίες και εργαστήρια μέσα σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο και εμπνευσμένο από την αισθητική του εξπρεσιονισμού.

Η μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα, στη Λευκωσία θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό «Πλατό», εμπνευσμένο από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Η έκθεση έχει στόχο να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, δίνοντας έμφαση στην τεράστια επιρροή του κινήματος στην μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των κόμικς και της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Από τον Orson Wells και τον Alfred Hitchcock, μέχρι τον Tim Burton και  τον Guillermo Del Toro. Τι κοινό έχουν το Metropolis, το Blade Runner, o BATMAN και το SINCITY.

 



Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός στον κινηματογράφο έχει αφήσει ένα μοναδικό αποτύπωμα. Έχει αφήσει  τη σκιά του σε όλα σχεδόν τα είδη κινηματογράφου που ακολούθησαν και στα οποία δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς την αισθητική, τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που ζωντάνεψαν στην μεγάλη οθόνη πριν από σχεδόν ένα ολόκληρο αιώνα.

Αφίσες, εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, σκίτσα, σημειώσεις από το μουσείο Deutsche Kinemathek του Βερολίνου καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την έκθεση, θα ταξιδέψουν τον επισκέπτη στον κόσμο του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

 

Προβολές

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Καστελιώτισσας θα προβάλλονται σε οθόνες, ταινίες και αποσπάσματα ταινιών που σχετίζονται άμεσα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης. Η είσοδος σε όλες τις προβολές θα είναι ελεύθερη.

 



Στο πλαίσιο τις έκθεσης πρόκειται να προβληθούν οι εξής ταινίες- σταθμούς:

The Cabinet of Dr. Caligari (1920), Σκην. Robert Wiene, 7/11 (20:30)

Golem (1920), Σκην. Paul Wegener, 8/11 (19:30)

The adventures of Prince Achmed (1926), Σκην. Lotte Reiniger, 10/11 (20:30)

Nosferatu (1922), Σκην. F. W. Murnau, 11/11 (19:30)

Faust (1926), Σκην. Paul Wegener, 12/11 (19:30)

Τhe Hands of Orlac (1924), Σκην. Robert Wiene, 16/11 (19:30)

Metropolis (1927), Σκην. Fritz Lang,  19/11 (19:00). Η βουβή ταινία Metropolis, με την προβολή της οποίας θα ολοκληρωθούν οι δράσεις της έκθεσης στις 19/11, θα συνοδεύεται από ζωντανή, ηλεκτρονική μουσική από τους μουσικούς Παναγιώτη και Isel, συνδυάζοντας έτσι το παλιό με το νέο, το παρελθόν με το μέλλον.

 

Μαθαίνουμε για τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό: Οι Διαλέξεις

Στη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες από διεθνούς φήμης ομιλητές και ακαδημαϊκούς του κινηματογράφου, οι οποίοι θα μιλήσουν για το κίνημα, τη γένεση, τα χαρακτηριστικά του και το πώς αυτό επηρέασε τον παγκόσμιο κινηματογράφο μέσα από τα χρόνια, φθάνοντας στην σύγχρονη εποχή.

Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης Martin Jabs από τη Γερμανία, θα δώσει διάλεξη με θέμα, Ερωτευμένος με τη σκοτεινή πλευρά (7/11, 19:00) ενώ η Δρ. Νίκη Λοιζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και συνεργάτης στο ΤΕΠΑΚ, θα δώσει διάλεξη με θέμα Εξουσία και Ύπνωση - από το εργαστήρι του Dr Caligari στη διαθήκη του Dr Mabuse (10/11, 19:00). Οι ομιλίες θα είναι ανοικτές για το κοινό, τους σπουδαστές και τους επαγγελματίες του χώρου. Η διάλεξη του Martin Jabs θα είναι στα αγγλικά ενώ της Δρος Λοιζίδου θα είναι στα ελληνικά.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 13:00 | 16:00 - 21:00, Σαββατοκύριακα: 11:00 - 22:00

Είσοδος Ελεύθερη



Διοργανωτές:

Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη

Ινστιτούτο Goethe Κύπρου

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ